Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Електронні сервіси

Новини

Кожен голос почутий

У Києві пройшов III Всеукраїнський з'їзд працівників освіти. Делегатом з'їзду від нашого району була і директор Дніпрорудненської гімназії "Софія", депутат районної ради Валентина Дмитрівна ПИЛИПЕНКО.

В роботі з’їзду взяли участь 1000 делегатів. З них представників навчальних закладів 360, дошкільної освіти — 112, професійної освіти — 41, вищих навчальних закладів — 205, позашкільних навчальних закладів — 34, органів управління — 134, громадських організацій та профспілок — 40. Вперше окремою групою стали методисти, яких було 40 чоловік.

 

Сам з'їзд був по суті завершальним етапом. Перед ним протягом жовтня пройшли "круглі" столи, конференції. Особисто Валентина Дмитрівна брала участь у засіданнях, котрі проходили на базі Дніпропетровського інституту післядипломної освіти, в яких приймали участь представники Запорізької, Донецької, Харківської, Дніпропетровської та Луганської областей.

Делегати з’їзду працювали над положеннями Національної стратегії розвитку освіти в Україні на 2012-2021 роки.

Стратегія — це документ, який передбачає розвиток освіти на тривалий проміжок часу, а саме 10 років. В нього закладаються основні напрямки роботи, які вирішують подальші зміни у законах України задля їх реалізації. Особливу увагу звернули на розвиток ДНЗ та позашкільних закладів (за місцем проживання, у т.ч. і у сільській місцевості). Міністр освіти і науки, молоді та спорту України Дмитро Табачник говорив про необхідність відновлення всіх колишніх будівель дитячих садків, адже всі діти повинні перед школою пройти відповідну підготовку.

Не менш важливими питаннями стали обговорення стратегії забезпечення національного виховання та соціалізації учнів, як підготувати дитину, наприклад, з села або невеликого містечка до умов міста, куди вона поїде здобувати вищу освіту.

Говорили і про переорієнтацію освіти з держави на особистість, на послідовну демократизацію і гуманізацію навчальних виховних процесів, забезпечення відповідності змісту і якості виховання. Розглянули і питання впровадження програми підготовки молоді до подружнього життя та відповідального батьківства. Також приємним моментом було і зосередження важливості на посилення впливу літератури та мистецтва у розвитку дітей та молоді, про формування здорового способу життя, як складової виховання.

Обговорювали необхідність створення системи психологічної та медико-соціальної підтримки сім'ї. Це важливо тому, що дитина, попри всі намагання навчальних закладів, все одно знаходиться і виховується, насамперед, у сім’ї.

У всіх на вустах було і питання інформатизації освіти. Особливої уваги приділили комп'ютерній техніці, яка за різними показниками та вимогами сучасного світу зношується протягом 3-5 років. В умовах сучасного технічного прогресу термін експлуатації комп'ютерів потрібно скоротити. Окрім того, постає і проблема захисту дітей від насилля, розбещеності та шахраїв, з чим вони стикаються в мережі Інтернет.

Великим кроком уперед було обговорення питання про створення мережі електронних бібліотек. Це зручно особливо у тому випадку, коли дітям не вистачає певних підручників.

Наголошували на важливості системи диференційованого навчання, щоб діти з обмеженими можливостями, яких не всі батьки віддають до спеціальних закладів, відчували себе повноцінними в школах.

Розглядалися також фінансове та матеріально-технічне забезпечення, підтримка наукової діяльності, посилення кадрового потенціалу, питання національного моніторингу системи освіти та багато іншого.

На з'їзді було ухвалено Звернення до Верховної ради України і органів місцевого самоврядування та затверджено саму Стратегію.

Прийнята стратегія задовольнить будь-якого вчителя. Проте, результати нас порадують, коли вона почне втілюватися у життя, і хотілося б побажати якнайшвидшого її виконання. Адже багато проблем потрібно вирішувати вже сьогодні, а не в 2021 році. Наприклад, нині необхідно вже застосовувати програму "Сто відсотків", котра націлена на повне забезпечення учнів підручниками, або ж збільшити кількість шкільних автобусів. Прем'єр-міністр Микола Азаров пообіцяв 1000 таких автобусів, і приємно, що у нашому районі з'явився новий шкільний транспорт завдяки місцевій владі.

Прийнята стратегія є великою надією на суттєве покращення та організацію системи освіти в Україні. Головне, щоб вона працювала!

Анна ШАПОВАЛОВА

 

середа, 09 Листопада 2011 10:57 | Переглядів: 1001

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]