Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Електронні сервіси

Новини

Головні завдання Концепції розвитку ЖКГ області

Начальник управління житлово-комунального господарства ОДА Дмитро Свіркін представив запорізьким журналістам проект Концепції розвитку житлово-комунального господарства Запорізької області та розповів про головні підгалузі ЖКГ, які вимагають радикальних змін.

- У сфері ЖКГ дуже багато проблем, які формувалися роками і, звісно, за один день їх вирішити неможливо. Тим не менш, ми зобов’язані проводити реформи та поступово покращувати ситуацію.

Розробляючи цю концепцію, ми ставимо перед собою завдання розподілу рівнів відповідальності галузей ЖКГ між обласною владою та органами місцевого самоврядування, - зазначив Дмитро Свіркін.

Посадовець закцентував увагу на тому, що особливих змін вимагає система водопостачання населення, і влада пропонує оптимальне рішення - створити єдину регіональну компанію, яка буде забезпечувати питною водою населення всієї області.

- Центральна влада ставить перед нами завдання: формувати зважені тарифи, які б покривали витрати постачальників, і, при цьому, були доступними для населення. Якщо б існувала єдина компанія, яка б займалась водопостачанням, ми могли б говорити про єдиний тариф на території всієї області, і його було б легше формувати, легше домовлятися з постачальником послуг, - заявив Дмитро Свіркін.

На думку начальника управління ЖКГ, особливої уваги потребує і система теплозабезпечення. Зараз спостерігається тенденція переходу населення на індивідуальне опалення, у зв’язку з чим треба вивчити всі «за» і «проти» цього процесу, особливо – у великих містах, де багатоквартирні будинки не підлаштовані під таку систему.

Не залишилися поза увагою у проекті концепції і проблеми з твердими побутовими відходами. Розробники пропонують змінити зону відповідальності юридичних осіб за прибирання сміття і закріпити конкретні території за конкретними установами.

- Якщо ми будемо працювати таким чином, що певна установа буде відповідати, наприклад, за конкретний мікрорайон, нам буде набагато простіше визначити відповідального у випадку, якщо сміття не прибирається або прибирається нерегулярно. Крім того, буде зростати конкуренція між такими установами, а разом з нею – якість послуг, і ціни будуть знижуватися, - висловив переконання Дмитро Свіркін.

Особливе місце у проекті концепції займає житловий фонд. Посадовець впевнений, що мешканцям необхідно створювати ОСББ, тоді вони самі зможуть обирати, хто та за якими тарифами буде надавати їм послуги.

- Минулого року ми виконали велику роботу з популяризації ОСББ: провели 24 семінари зі створення та управління ОСББ у Запоріжжі та районах області, видали посібники, створили спеціальний інтернет-портал з усією необхідною інформацією. Головна перевага створення ОСББ у тому, що люди зможуть самі обирати постачальників послуг та обговорювати з ними тарифи. Не треба забувати і про те, що ОСББ не сплачує НДС, тож тарифи для них у будь-якому разі будуть нижчі. До речі, ми зараз ведемо переговори з запорізькими учбовими закладами щодо відкриття окремої спеціальності для управлінців ОСББ, - повідомив Дмитро Свіркін.

Також посадовець відзначив, що проект Концепції розвитку ЖКГ Запорізької області - це тільки проект. Він буде вивчений, узгоджений із законодавством, планується проведення «круглих столів» з детальним обговоренням всіх пунктів проекту, а щоб дискусія була більш продуктивною, до неї будуть залучатися спеціалісти галузі ЖКГ з територій, які знають специфіку районів.

 

 Управління у справах преси та інформації ЗОДА

 

середа, 25 Січня 2012 10:28 | Переглядів: 908

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]