Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Електронні сервіси

Новини

Правоохоронцям — увагу, громаді — захист

Минулої п’ятниці відбулося чергове засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові Василівської районної ради. На засіданні говорили про матеріально-технічне забезпечення дільничних інспекторів райвідділу міліції та хід підготовки проекту рішення «Про Програму забезпечення громадської безпеки і профілактики загальної злочинності та правопорушень, а також рецидивної злочинності у Василівському районі, розвитку матеріально-технічної бази Василівського РВ ГУМВС України в Запорізькій області на 2012-2013 роки».

Також розглянули забезпечення дотримання Закону України «Про поховання та похоронну справу», обговорили процес формування інформаційних баз з погосподарського обліку в електронному вигляді, детально зупинилися на питанні встановлення розмірів орендної плати за земельні ділянки.

В роботі Координаційної ради взяв участь голова райдержадміністрації Сергій Грачов. Також були присутні заступники керівників району, голови органів місцевого самоврядування, начальники відділів РДА, представники правоохоронних органів.

По першому питанню порядку денного слово надали начальнику Василівського РВ ГУМВС А.А. Ільгову, який поінформував присутніх про роботу дільничних інспекторів. Так, на території району сьогодні працює 19 дільничних, звісно, на 70 тисяч населення їх катастрофічно не вистачає. Власне через це за декількома селами закріплений один дільничний інспектор, який приїздить туди лише по окремих днях (згідно з графіком).

Та навіть, щоб працювати у визначені дні на закріплених територіях, дільничний повинен мати як мінімум оснащене приміщення з телефоном для прийому громадян, а в ідеалі бажано ще й з комп’ютером. І посприяти цьому повинні органи місцевого самоврядування. На даний час, за словами головного міліціонера району, матеріально-технічне забезпечення дільничних інспекторів не відповідає вимогам сьогодення.

Із 11 сільських та однієї селищної рад окремі кабінети для дільничних облаштовані лише у Широківській, Приморській, Кам’янській, Балківській Малобілозерськіі та Степногірській радах. В інших сільрадах такі приміщенні відсутні. Про комп’ютерну техніку взагалі краще й не згадувати, (вона є лише у дільничного Широківської сільради). І хоча інші інспектори мають доступ для роботи на комп’ютерах, які є у сільрадах, все ж це не дуже зручно. Більше того, подекуди в кабінеті дільничного навіть немає телефону, то ж як люди повинні йому телефонувати?

Поскаржився начальник міліції і на погане комп’ютерне оснащення сектору дільничних інспекторів міліції (СДІМ), на балансі якого нині лише 2 комп’ютери та один принтер. Не краща ситуація і з автотранспортом. З 4 одиниць службових машин СДІМ 3 не працюють та потребують капітального ремонту. Відчувається і брак пально-мастильних матеріалів. Також потребують ремонту службові приміщення, актуальною залишається проблема житла для дільничних інспекторів.

Всі висловлені зауваження відразу ж обговорили з головами міських рад, які пообіцяли зі свого боку зробити все, аби забезпечити дільничних приміщеннями для роботи. Голова райради Сергій Джуган наголосив, що необхідно донести до кожного жителя громади інформацію про графік роботи дільничного і оприлюднити номер телефону для зв’язку із ним. У свою чергу районна рада найближчим часом прийме відповідну програму, яка передбачатиме кошти на розвиток матеріально-технічної бази райвідділу. За попередніми підрахунками це близько 245 тис. грн. Сама ж програма буде розрахована на два роки.

Також А.А. Ільгов висвітив питання забезпечення дотримання Закону України «Про поховання та похоронну справу». Зокрема, увага присутніх акцентувалася на випадках вандалізму, які останнім часом все частіше виявляють працівники правоохоронних органів. На думку начальника міліції однією з причин скоєння таких злочинів є, у певній мірі, бездоглядність кладовищ. Не скрізь є огорожі, та й місцева влада не завжди належним чином слідкує за порядком, бо, як з’ясувалося, то земля під кладовища не оформлена, то крайнього господаря не знайдеш. А в результаті маємо понівечені пам’ятники і скарги людей.

Торкнулися і проблеми поховання бездомних. Сергій Джуган підкреслив, що кожна сільська, селищна, міська рада повинна передбачати у своєму бюджеті кошти на поховання безпритульних і взагалі посилити роботу щодо наведення порядку на кладовищах і територіях навкруги них не лише перед поминальними днями, а й протягом усього року. Як приклад добре організованої роботи у даному напрямку була названа Дніпрорудненська міськрада, а міський голова Є.С. Матвєєв поділився досвідом з присутніми.

Своє бачення боротьби з вандалами висловила і голова Малобілозерської сільради Т.Н. Жаховська, яка наголосила, що на території їхньої громади із 18 кладовищ 13 діючих. То ж дуже важко встановити якусь охорону і контроль у цих місцях. На думку сільського голови ефективніше було б, якби правоохоронці «прикрили» незаконно діючі пункти прийому металобрухту, куди любителі легкого заробітку несуть металеві огорожі з кладовищ, а гроші, виручені за метал, спускають у ніби то «неіснуючих» ігрових автоматах. Але ж кожен в селі знає, що вони продовжують працювати, не знають (чи не бажають знати) про це лише правоохоронні органи…

На це влучне зауваження відразу відреагував голова райдержадміністрації Сергій Грачов, який звернувся до голів громад з проханням протягом тижня надати в РДА інформацію про «підпільні» ігрові точки та пункти прийому металобрухту для подальшої перевірки цих даних.

Важливимм для кожної ради на сьогодні є питання формування інформаційних баз з погосподарського обліку в електронному вигляді, на якому детально зупинилася начальник відділу статистики у Василівському районі В.П.Слуквіна.

Предметно поговорили і про встановлення розмірів орендної плати за земельні ділянки. Начальник юридичного відділу апарату РДА Н.Є Пархоменко проаналізувала стан справ у кожній раді і зробила акцент на тих, де ще не переглянуті земельні ставки і не переукладені договори з орендарями.

Очільники району висловили сподівання, що всі зауваження на адресу роботи органів місцевого самоврядування будуть сприйняті їхніми керівниками з розумінням і найближчим часом ситуації зміняться на краще, адже наповнення місцевих бюджетів від надходження податків за користування землею все ще залишається актуальним.

У пункті «різне» говорили про розмежування земель державної та комунальної власності, розробку генпланів та обговорювали проект Закону України «Про об’єднання територіальних громад». Як знати, можливо вже зовсім скоро в результаті приєднання одних рад до інших на території нашого району їх буде удвічі менше. Принаймні поки що, голова райдержадміністрації Сергій Грачов запропонував головам громад надати своє бачення стосовно цього питання.

Світлана Лобач

 

 

понеділок, 20 Лютого 2012 15:02 | Переглядів: 960

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]