Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Електронні сервіси

Новини

Ех! Не кожного дня Масляна…

З розмахом відсвяткували у райцентрі останній день Масляної — сиропусну неділю. Гості з усього району привезли на святковий ярмарок млинці, вареники, пироги, пельмені. І все це щедро приправили не лише маслом та сметанкою, а ще й веселими піснями, конкурсами та народними гуляннями. Словом, розважалися, наїдалися і пили досхочу, адже з понеділка розпочався Великий Піст.

А ще з усіх сторін звучало: «Простіть мені», «І ви мені» — знайомі, родичі, друзі просили один у одного вибачення за образи і разом йшли куштувати млинці, а то й чарочку випити… Хороше свято, але пролітає як одна мить. Не дарма в народі народилася приказка: «Масляна, Масляна, яка ж ти мала, — якби ж тебе сім неділь, а посту — одна".

«Широка Масляна» проводилася за активної підтримки районної ради та адміністрації, тож міське свято переросло у масштабне районне гуляння з найкращими народними традиціями.

На Василівській площі народу ставало все більше. Кожен хотів завітати до наметів, в яких міські,сільські та селищна ради району пропонували млинці та вареники, приготовлені дбайливими господинями. І яка ж то була смакота! Цього дня і гості, і організатори свята стали звичайними учасниками ярмарку. Всі прийшли сюди разом зі своїми сім’ями, друзями, рідними, щоб насолодитися дійством. Серед ярмаркуючих були керівники району, їхні заступники, голови територіальних громад.

Оцінюючи кулінарні шедеври і оригінальність їх подачі у кожному наметі, голова райдержадміністрації Сергій Грачов та голова райради Сергій Джуган не лише залюбки спілкувалися з представниками громад, слухали їхні концертні номери, а й разом з ними куштували запропоновані страви, відзначаючи особливості кожної кухні.

Та найбільше заворожувала навколишня атмосфера. В усьому відчувався дух Масляної. Особливо у палатці Широківської сільради. Тут, дійсно, було на що подивитися, адже асортимент млинців вражав своїм розмаїттям. З начинкою і без, млинцеві композиції і фантазії, навіть кольорові млинці! А хто б міг подумати, що млинцями можна начинити курку і засмажити її! Словом, було чому повчитися. Все це приготували працівниці сільради Тамара Соколовська та Марія Корольова. Юні господині з Широківської ЗОШ Марина Храмова, Тетяна Гордієнко, Тетяна Живиця та Наталія Рогова люб’язно пропонували цю смачну красу усім охочим. Цікава інсценівка про двох кумоньок додала свою родзинку. З веселим настроєм гості переходили до наступної палатки.

Сусідами ж на ярмарку була Скельківська сільрада, де гостинний стіл допомогли накрити працівниці сільради та приватний підприємець Рунчева. Веселими народними піснями вітали присутніх учасники ансамблю «Джерело».

Не пасли задніх і Підгірняни. Це з їхньої палатки надходив приємний аромат тільки-но зварених пельменів. А до пельменів і 100 грамів наливали. Потурбувалися про святковий стіл підприємець Валентина Тіпцова та депутати сільради Валентина Лісняк і Алла Бражник.

Коли мова заходить про Орлянську сільраду, не можна не згадати про вже брендову страву пельмені «Орлянські». Їх полюбляють не лише у нашому районі, а далеко за його межами. То ж на Масляну пельмені і млинці, як кажуть, тут були в асортименті. Та ще й шашликом пригощали. Олександр Голуб та Ірина Ворона не обходили увагою жодного гостя.

Творчо, з фантазією підготувалися до участі у ярмарку представники Приморської сільради. На додаток до млинців і пирогів привезли із собою оригінальні декорації української хати, печі, тину. На фоні яких учні Приморської середньої школи виступили з цікавими інсценівками та піснями.

На ярмарку кожен бажаючий міг скуштувати млинця та випити узвару, який варили прямісінько на площі. Голова РДА Сергій Грачов спеціально для цього привіз з Енергодару величезний чан, розрахований більше ніж на 2000 літрів. Так на святковий узвар пішло 40 кг сухофруктів та 50 кг цукру. Окрім того, Василівка пригощала кулішом, пирогом, фаршированими млинами.

Малобілозерська сільська рада як завжди з радістю приймали всіх присутніх біля свого намету. Пригощали варениками, млинцями на будь-який смак. Розважили людей піснею дзвінкоголосі солістки вокального ансамблю «Хуторяночка». Також малобілозерчани запропонували всім бажаючим відвідати млинів з сюрпризом, котрі були зв’язані як мішечок, а у середині містили подаруночок.

Верхня Криниця порадувала не лише щедрим столом, а й гарними виступами юних талантів. З віршами про млини та піснями виступали: Вікторія та Владислав Діденки, Катерина Вертилецька та Надія Яворська. Також на ярмарку діти продавали вироби з лози, котрі зробили власноруч на заняттях у шкільному гуртку. Взагалі до ярмарку готувалися дружно: голова сільської ради В.П. Саєнко, голова ветеранської організації с. В. Криниця Л.І. Редькіна, завідуюча сільським клубом С.О. Сосновська, завідуюча бібліотекою Т.І. Бережна.

Степногірськ заманював присутніх «Блинной заманухой». І справді тут було багато різноманітних млинців, які тільки душа забажає, навіть і студентські. Розмаїттям млинів вразила і П’ятихатська сільська рада. Веселощів та бадьорого настрою додавали одягнені в національний одяг школярі, які заспівали пісню про своє село. Мешканці Кам’янського теж гарно організували свій виступ: співали пісні, розповідали вірші у справжньому народному дусі. Також спекли пиріг у формі соняшника, пригощали млинами, були навіть і солоні огірочки.

Балківська сільрада розпочала свою презентацію з веселої сценки між солодкою парочкою – козаком і дівчиною, яких зображали учні 9 класу Балківської ЗОШ І-ІІІ ступенів Петро Радівілов та Вікторія Нєрєзова. Вони ласкаво запрошували присутніх на бублики, млини, пиріг, вареники та пиріжки. До такого колоритного заходу колектив сільської ради готувався ретельно. Допомогали у цьому і підприємець Ніна Біляєва та пенсіонерка Марія Антонівна Алєєва. Вишиванки для прикрашання святкового намету надали майстрині Лідія Ворошило та Наталія Хоменко.

Завершувала огляд Дніпрорудненська міська рада, здивувавши великим та смачним тортом, на якому було викладено футбольний м’яч та надпис «Євро 2012», а також Масляною, зробленою у формі жінки із кольорових млинів та апетитною курочкою з «курчатами». Не вперше дніпрорудненці радують нас своїми кулінарними шедеврами, згадати хоча б м’ясну вагонетку – символ міста гірників, котру вони презентували на 20-річчя Незалежності України. А ще тут були самовар, пиріжки, коровай.

Не взяла участі у ярмарку лише Лугівська сільська рада.

Після цього відбулося визначення та нагородження переможців серед рад району, які найкраще підготувалися до свята. Голова РДА Сергій Грачов та голова районної ради Сергій Джуган запросили всіх голів рад на сцену з оновленими декораціями та висловили своє захоплення та враження від підготовки кожної території до ярмарку. Хоча переможця і складно обрати, проте перемога дісталася Широківській сільській раді.

Паралельно на ярмарку йшов концерт, на якому виступали районні та міські артисти, вокальні ансамблі, аматори. Цікавою та інтригуючою була лотерея: розігрувалися взуття, сільгосптовари, сувеніри, тощо. Навіть якщо учасники нічого не вигравали, вони отримували заохочувальний приз – цукерки, тож ніхто не залишився без подарунка.

Не менш веселими були і різні конкурси для дітей. Малеча водила хороводи, розповідала вірші, відгадувала загадки, за що отримувала солодкі призи з «дерева солодощів». Цукерки на конкурси для дітей надала приватний підприємець Анжела Губа (магазин «Тортик»).

Яка ж Масляна без традиційного стовпа? Охочих парубків випробувати власні фізичні сили та отримати чудовий подарунок зібралося на площі чимало. А розігрувалися подушки, ковдри, продуктові набори, взуття і навіть могорич, та багато іншого. Далі, за традицією, спалили солом’яне опудало.

Приємно було спостерігати, як люди із задоволенням куштували млинці, пили узвар, слухали пісні і залюбки самі підспівували. Як же, все ж таки добре, що ми ще не розучилися посміхатися і влаштовувати свята, що у такі хвилини можемо забути про повсякденні проблеми і щиро порадіти сонячному дню, просто поділитися з близькими хорошим настроєм.

— Чудове свято! — діляться враженнями жительки Василівки Людмила Олійник та Лариса Корольова. — Частіше б так збиратися разом. Тут і дітям розвага, і дорослим відпочинок. А які цікаві та веселі конкурси для молоді! Ми отримали справжній заряд бадьорості. І з нетерпінням чекаємо весни — такої ж теплої і світлої, як сьогоднішнє свято Масляної.

На ярмарку можна було придбати найрізноманітніші речі, які і в господарстві знадобляться, та й око порадують. Цього дня принесла свої в’язані вироби і василівська майстриня Віка Гармаш, яка вразила тим, що в’яже не лише звичайні речі, а ще й гарних ляльок.

Велика вдячність працівникам ЦКД, відділів культури, освіти, управління агропромислового розвитку, всім, хто долучився до суспільної справи, за активну допомогу у організації та проведенні такого заходу.

Це чудове свято залишило у кожного, хто прийшов на райцентрівську площу, лише найкращі спогади та враження. Воно об’єднало багатьох людей, адже цього дня не тільки мирову заключали між собою, а ще й дружно готувалися до районного заходу, аби показати, що у кожної території свої родзинки у приготуванні млинів, свої веселощах та таланти. Приємно, коли громада так дружно, колоритно та весело відзначає свята, пам’ятає традиції українського народу. Сподіваємося, що наступного року святкуватимемо ще з більшим розмахом. Тут справді відпочивала душа!


Світлана ЛОБАЧ,
Анна ШАПОВАЛОВА

 

 

понеділок, 27 Лютого 2012 17:21 | Переглядів: 1290

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]