Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Електронні сервіси

Новини

Особливості декларування доходів

Особливості та перші підсумки цьогорічної кампанії декларування стали головними темами інтернет-конференції голови ДПС у Запорізькій області Олексія Тімарцева. На початку заходу він підкреслив, що процеси декларування проходять згідно із нормами Податкового кодексу України і існують певні відмінності від попередніх кампаній. У 2012 році декларація про отримані доходи подається до 1 травня поточного року, а для тих громадян, які бажають отримати податкову знижку, — впродовж всього року.

Олексій Тімарцев наголосив, що істотною новацією є те, що фізичні особи зобов’язані подавати декларацію про майновий стан і доходи, які вони отримували упродовж звітного року у вигляді заробітної плати і сум винагород згідно з цивільно-правовими договорами від декількох податкових агентів, якщо загальна сума доходу за будь-який календарний місяць перевищує десятиразовий розмір мінімальної заробітної плати, встановлений Законом станом на 1 січня звітного податкового періоду (у 2011 році — це 9410 грн.).

Податкові декларації громадяни подають до інспекції за своєю податковою адресою, тобто, за місцем проживання фізичної особи, де вона перебуває на обліку, як платник податку.

— Для зручності це можна зробити трьома способами на вибір: особисто платником податку, або уповноваженою на це особою, відправити декларації поштою з повідомленням про вручення і з описом вкладення. І у цьому році громадяни можуть відправити декларації в електронній формі з використанням електронного підпису, — зазначив Олексій Тімарцев.

Щодо нових форм податкової декларації, затвердженої Міністерством фінансів України, то її бланк можна отримати безкоштовно в податкових інспекціях, а також роздрукувати з сайтів ДПС України, або ДПС у Запорізькій області.

Керівник податкової служби області детально розповів про податкову знижку. Було зазначено, що цього року, як й у минулих, метою декларування є не тільки сплата податку до бюджету, але і повернення певної суми податку, яку платник сплатив зі своєї заробітної плати упродовж минулого року.

Згідно з положеннями Податкового кодексу України, до податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними і розрахунковими документами. Зокрема, це можуть бути квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, копії договорів. Перелік витрат, які платник податків має право включити до податкової декларації, поступово розширюється, а право на нарахування податкової знижки діє впродовж всього податкового року.

Витрати, які платник податку має право включити до податкової знижки, чітко прописані у Податковому кодексі.

Щодо особливостей надання податкової знижки, то вона може бути надана виключно резиденту, який має реєстраційний номер облікової картки платника податку, а також резиденту-фізичній особі, яка через свої релігійні переконання відмовилася від його прийняття, офіційно повідомила про це відповідний орган державної податкової служби і має про це відмітку у паспорті.

Було також наголошено, що загальна сума податкової знижки, нарахована платникові податку в звітному податковому році, не може перевищувати суму річного оподатковуваного податком доходу платника податку, нарахованого у вигляді заробітної плати і зменшена на суму єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, а також при її наявності суму податкової соціальної пільги. Це достатньо значна зміна порівняно з торішнім порядком розрахунку податкової знижки і, безумовно, призводить до збільшення суми податку для повернення громадянину. Раніше, при проведенні перерахунку, застосовувалася нарахована заробітна плата, а не зарплата, яка залишилася після відрахування з неї внесків до соціальних фондів і податкової соціальної пільги.

Як було зазначено, податкова знижка виплачується декларанту впродовж 60 днів після подання декларації і проведення перерахунку, а донараховані суми податку громадянин має сплатити до 1 серпня.

— Пріоритетом в організації кампанії декларування для податківців є забезпечення комфортного і сервісного обслуговування людей. У податкових органах створені всі належні умови для процесу надання декларацій і обслуговування громадян, — підкреслив Олексій Тімарцев.

Зокрема, подовжено робочий час для прийому декларацій, податкові інспекції працюють у вихідні дні, забезпечено відкритий доступ до інформації, проводяться акції, «круглі столи» для студентів вузів, на підприємствах, фахівці роз’яснюють норми податкового законодавства на особистих прийомах, у засобах масової інформації, надають консультаційну допомогу під час заповнення декларацій. У цьому процесі також задіяні волонтери — студенти і ветерани податкової служби.

Голова ДПС області оголосив перші підсумки декларування. Станом на кінець лютого до податкових інспекцій Запорізької області подано 4914 декларацій, задекларована сума доходу складає більше 103 мільйона гривень, з них 3259 декларацій — з податковими зобов’язаннями. За результатами перерахунку до сплати належить 1 мільйон 436 тисяч гривень.

Олексій Тімарцев звернувся до всіх громадян не зволікати з подачею декларацій, і вже найближчим часом прийти до податкових органів за місцем реєстрації і задекларувати доходи. При цьому він наголосив, що повна і своєчасна сплата податків є запорукою наповнення місцевих бюджетів, виконання важливих соціальних програм і виплат.

 

середа, 29 Лютого 2012 07:57 | Переглядів: 939

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]