Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Електронні сервіси

Новини

Відбулася колегія ЗОДА

Вчора після закінчення сесії обласної ради відбулася колегія облдержадміністрації. В роботі колегії взяли участь голова районної ради Сергій Джуган та голова райдержадміністрації Сергій Грачов. У рамках економічної програми Президента України Віктора Януковича «Україна для людей» обласною державної адміністрацією визначено основні проблеми розвитку агропромислового комплексу і земельної реформи. На їх основі складено план заходів, які дозволять їх подолати.

Про це повідомив заступник голови ОДА Олександр Дудка під час засідання колегії.

- Наші головні проблеми – це низька конкурентоспроможність продукції, низький рівень інвестицій, використання застарілих технологій, втрата родючості ґрунтів, домінування експорту сировинної продукції та інше, - зазначив Олександр Дудка.

За словами посадовця, однією з найважливіших галузей сільського господарства є тваринництво, в якому на сьогодні існують певні проблеми: скорочено поголів’я свиней, великої рогатої худоби, у тому числі – корів. Найбільш складна ситуація спостерігається у галузі молочного скотарства.

- Для виправлення ситуації в області прийнята Програма розвитку сільського господарства області на 2012-2013 роки, в якій передбачено щорічне виділення з обласного бюджету по 5 млн.грн. на підтримку молочного скотарства. Згідно програми також планується збільшити поголів’я корів на одну тисячу голів. У районах області прийнято відповідні програми з фінансуванням 1,4 млн.грн. на розвиток галузі, - зазначив Олександр Дудка.

За січень-лютий поточного року в сільгосппідприємствах області збільшено реалізацію на забій худоби та птиці, виробництво молока, яєць та поголів’я овець. Крім того, підприємства здійснюють реконструкцію та будівництво тваринницьких приміщень.

За останні два місяці поточного року вдалося не тільки стабілізувати, а й приростити поголів’я великої рогатої худоби на 200 голів, у тому числі – на 100 корів. Продуктивність корів у сільгосппідприємствах становить 522 кг молока на корову, що на 69 кг більше, ніж минулого року.

- До органів місцевого самоврядування та облдержадміністрації надходить багато листів від сільгоспвиробників з приводу низьких закупівельних цін на молоко, в тому числі і від фізичних осіб, про яких ми не повинні забувати. Президентом України дано доручення Міністерству аграрної політики та продовольства України щодо врегулювання закупівельної ціни на молоко. Тому сподіваємось, що ціни на молочну продукцію будуть задовольняти сільгоспвиробників, - зазначив Олександр Дудка.

- У галузі свинарства також упроваджуються інвестиційні проекти з будівництва та реконструкції свиноферм. Наприклад, у ТОВ «Лідер» Новомиколаївського району йде реконструкція свинокомплексу на 10 тис. голів. За рахунок розширення виробничих потужностей у ТОВ «Агропромислова компанія» в першому півріччі поголів’я свиней буде збільшено на 20 тис. голів, - повідомив Олександр Дудка.

У ІІ кварталі 2012 року ВАТ «Птахофабрика «Зарічна» Гуляйпільського району планує збільшити поголів’я курей-несучок на 80 тис. голів, ВАТ «Куйбишевська птахофабрика» – на 100 тис.голів, ТОВ «Татіс» Оріхівського району – теж на 100 тис.голів. До речі, продуктивність курей-несучок зросла на 9,3% і складає 47 яєць.

Основне питання для аграріїв – це підготовка та проведення комплексу весняно-польових робіт. Першочергова увага приділялась питанням структури посівних площ з метою зменшення насиченості сівозмін соняшником, збільшення норм мінеральних добрив, догляду за посівами озимих культур, пересіву і підсіву загиблих посівів.

Сходи озимих зернових отримано на 98% площ від посіяного (625,1 тис.га), хоч цього разу засіяно на 100 тис. га більше. З них у доброму та задовільному стані знаходяться 50%, у слабкому та зрідженому – 40%, загинуло – 9,5%. За останніми даними райдержадміністрацій площа можливого пересіву озимих культур по всіх критеріях господарств складає 85 тис.га або 14% від загальної. Найбільш складна ситуація спостерігається у Василівському, Кам’янсько-Дніпровському та Михайлівському районах.

- Головам райдержадміністрацій спільно з владою та активом регіонів необхідно організувати роботу з постійного моніторингу озимих культур, забезпечення аграріїв необхідними матеріально-технічними ресурсами для виконання комплексу весняно-польових робіт у оптимальні строки та на високому технологічному рівні, - зазначив Олександр Дудка.

Поточного року в обласному бюджеті передбачено 23,7 млн.грн. на фінансування програм та заходів агропромислового комплексу, з державного бюджету виділяється 300 млн.грн. на компенсацію витрат за загиблі посіви.

Потреба в коштах для проведення комплексу весняно-польових робіт по області на цей рік складає 1,8 млрд.грн., фактично станом на 20 березня витрачено 633,3 млн.грн.

- Основне джерело покриття витрат – це власні кошти сільгосппідприємств, а також кошти банків, які повинні стати надійними партнерами. Тоді, я впевнений, спільними зусиллями ми забезпечимо продовольчу безпеку регіону. Запорізька область буде з зерном, хлібопекарні будуть забезпечені борошном, а жителі Запорізької області - хлібом, – підсумував Олександр Дудка.

Голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко, підбиваючи підсумки засідання колегії, детально зупинився на питаннях наповнення бюджету. Аналіз економічних процесів, робота з підприємствами на територіях, пошук резервів – такі завдання поставив очільник області перед керівниками територій.

- Боротьба за бюджет – це наша спільна праця. Знайти гроші та забезпечити їх надходження в повному обсязі – наше головне завдання, - наголосив голова облдержадміністрації.

Аналізуючи результати виконання бюджету 2011 року та початку 2012 року, Олександр Пеклушенко зупинився на соціально-економічних показниках, що є маркерами рівня життя людей, а також формують прибуткову базу місцевих бюджетів. Голова облдержадміністрації звернув увагу керівників територій на низький рівень середньої зарплати в деяких районах області. Якщо за рік середня зарплатня по регіону збільшилась на 19,2%, то в таких районах як Великобілозерський, Оріхівський, Токмацький рівень зростання не досяг навіть середнього показника.

- Необхідно розмовляти з власниками підприємств, роботодавцями. Свідомий підприємець нас зрозуміє, а для несвідомого у нас є свої важелі впливу. Паразитувати на пенсіонерах та інвалідах не дозволено нікому в області, – підкреслив Олександр Пеклушенко, говорячи про рівень зарплат та наповнення місцевих бюджетів.

Також Олександр Пеклушенко окремо зупинився на питанні ефективного використання бюджетних коштів, особливо тих, що йдуть на забезпечення медичної допомоги.

- Ефективно повинна витрачатися кожна копійка, що направляється на закупівлю ліків. Ці гроші повинні надійти хворому, а не в аптеку при лікарні. Розберіться з цінами на ліки в лікарняних аптеках та на медичні послуги, – звернувся голова облдержадміністрації до начальника управління охорони здоров’я Андрія Запорожченка.

Олександр Пеклушенко повідомив керівникам районів, що має намір найближчим часом відвідати максимальну кількість територій області, щоб особисто дати оцінку їхній роботі .

 

Управління у справах преси та інформації ЗОДА

 

п'ятниця, 30 Березня 2012 07:23 | Переглядів: 1007

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]