Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Електронні сервіси

Новини

І серед донорів є Герої України

По всій Україні триває акція "Допоможи хворій дитині", в рамках якої проходить донорська здача крові. На жаль, сьогодні донорство у нашій країні стало проблемою хворих та лікарів, а не справою суспільства. Населення не досить обізнане у даному питанні у зв"язку з недостатнім висвітленням цієї проблеми. Часто про гостру потребу донорської крові стає відомо лише тоді, коли біда постукає у двері власної домівки і терміново потрібна кров для порятунку життя близької людини.

За останні 15 років загальна кількість донорів в Україні зменшилася більше, ніж у 2 рази. То ж до цієї благородної справи долучилися і жителі Василівського району. За період акції (з кінця лютого) кров здало близько 170 чоловік, а це 68 літрів крові(!).

Днями до відділення трансфузіології райлікарні завітав разом з колегами і голова Василівської райдержадміністрації Сергій Грачов, який, як з"ясувалося, здавав кров вже неодноразово. А перший свій донорський досвід отримав ще у студентські роки.

— До речі, студенти і сьогодні залишаються найбільш активною категорією донорів, — відзначає завідуюча відділенням Світлана Євдокимова. — Студенти і медпрацівники. За ними йдуть працівники промислових підприємств Василівки "Завод "МК", "ВЗТО", "Оліс". В основному кров здають одні й ті ж донори. На жаль, у їхніх рядах добровольців прибуває небагато.

— Як часто і кому можна здавати кров?— запитую завідуючу.

— Раз у 60 днів. Чоловікам не більше 5 разів на рік, жінкам — не більше 4. У нашому відділенні кров можна здати кожного вівторка і середи з 8.30 до 11.30. Будь-яка здорова людина віком від 18 до 60 років може бути донором. Протипоказання існують для тих, хто має гострі запалювальні, інфекційні захворювання або хронічні у стадії загострення. Абсолютним протипоказанням до донорства є ВІЛ-Інфекція, гепатит, сифіліс, туберкульоз.

— Чи у повній мірі ви забезпечені гемаконами (ємність для збору крові) та необхідним обладнанням? Скільки мілілітрів крові можна здати за один раз?

— Проблем з гемаконами та обладнанням немає. Всі системи для забору крові одноразові і вірогідність зараження при даній процедурі дорівнює нулю. Одна доза донорської крові 400 мл, як і у європейських лікарнях.

— Як заохочуєте людей до донорства? Хто може називатися Почесним донором?

— Ну, по-перше, це два дні вихідних, сухий пайок, але найголовніше — це "омолодження" своєї крові. Донори, які безкоштовно здали кров у кількості 40 разових максимально допустимих доз, або плазму крові у кількості 60 разів, нагороджуються відзнакою "Почесний донор України" ( таких в Україні більше 100 тисяч). Хто здав кров 100 і більше разів, отримує звання "Заслужений донор України"(їх більше 60 осіб). А ось донору з Дніпропетровська В.К. Ніколаєву присвоєно звання "Герой України" — він віддавав кров понад 500 разів!

Поки ми спілкувалися із завідуючою відділення трансфузіології, медсестри вправно провели процедуру забору крові у голови РДА Сергія Грачова та його заступника Дениса Калініна. Приклад своїх керівників наслідували ще 14 працівників райдержадміністрації. Самі ж медики сподіваються, що донорство стане доброю традицією у кожному трудовому колективі.

 

Світлана Лобач

 

п'ятниця, 13 Квітня 2012 06:55 | Переглядів: 990

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]