Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Електронні сервіси

Новини

Дзвони Чорнобиля

ЧОРНОБИЛЬ. Одна з найтрагічніших подій людства, яку, в ніч на 26 квітня 1986 року, спричинив вибух та подальше руйнування четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції. Внаслідок аварії у довкілля потрапила велика кількість радіоактивних речовин. Заражена хмара, яка утворилася після аварії, пройшла над європейською частиною колишнього СРСР, більшою частиною Європи, східною частиною США.

Катастрофа завдала значних збитків нашій блакитній планеті, вплинула на мільйоні життів та доль, а саме слово "Чорнобиль" асоціюється лише з чимсь страшним. І не дивно, адже близько 600 тис. ліквідаторів зазнали радіоактивного ураження, з яких 10 % померло та 165 тис. осіб стали інвалідами (за даними організації "Союз "Чорнобиль"). Ще більше число постраждалих і серед евакуйованих людей.

Спочатку ніхто навіть не здогадувався про високий рівень радіації, адже з двох наявних приладів для її вимірювання, один вийшов з ладу, а інший був під завалами, та й не одразу люди дізналися, що то була не звичайна пожежа, а реактор. Невидимий ворог поширювався все більше, "завойовуючи" територію. Так, навколо ЧАЕС й досі наводить страху 30-кілометрова зона відчуження, з сільськогосподарського користування було виведено близько 5 млн. га земель, знищені і поховані сотні дрібних населених пунктів... Забрудненню піддалося більше 200 000 км2, приблизно 70 % - на території України, Білорусі та Росії.

Велика кількість людей, котра постраждала внаслідок аварії на ЧАЕС, невільно виділилася у окрему категорію населення, так званих "чорнобильців". На сьогодні держава надає їм пільги та компенсації. Про те, яку допомогу отримують "чорнобильці" району розповідає перший заступник начальника УПСЗН Зінаїда САВРАН:

— на обліку в УПСЗН 224 особи. З них ліквідатори: 1А (інваліди) — 15 чоловік, 2А — 69 та 3А — 33; 2Б (евакуйовані у 1986 році із зони відчуження) — 28 та 3Б (переселенці з зон безумовного (обов'язкового) та гарантованого добровільного відселення) — 27; одна дружина громадянина, смерть якого пов'язана з аварією на ЧАЕС; діти, потерпілі внаслідок катастрофи — 51.

— Які компенсаційні виплати отримують "чорнобильці"?

— Для даної категорії населення передбачено ряд пільг та виплат: щомісячно виплачується компенсація за пільгове забезпечення продуктами харчування: категорія 1А — 315 гривень, 2А та 2Б — 157,50 гривень. Одноразово надається компенсація за шкоду, заподіяну здоров'ю особам, які стали інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи: інваліди І групи — 379,30 грн, II групи — 284,40, III групи — 189,60.

Щорічно "чорнобильці" отримують грошову допомогу на оздоровлення: І та II групи (1А) — по 120 грн, III група - 90 гривень, 2А - 100 гривень, 2Б та ЗА — 75 грн. Компенсації постраждалим сім'ям з дітьми залежать від віку дитини та відвідуванню нею дошкільних закладів.

Один раз на рік відшкодовується і вартість проїзду до будь-якого населеного пункту України та назад автомобільним або повітряним, залізничним чи водним транспортом: для категорії 1 А — повністю, 2 А та 2Б — 50 %.

Також відшкодовується половина вартості палива, придбаного в межах норм для осіб, що проживають у будинках без центрального опалення (категорії 1А, 2А та 2Б).

Окрім зазначених пільг, здійснюються відшкодування витрат підприємствам, установам та організаціям, що надають пільги постраждалим внаслідок катастрофи.

Дані пільги та виплати трохи полегшують життя людей, однак, цього все одно замало, аби відшкодувати реальні збитки, завдані здоров'ю. Сподіваємося, нові покоління пам'ятатимуть такий важливий життєвий урок та не повторять гіркий досвід людської необачності, за який заплачено досить дорогою ціною, а невидимий ворог не підступить так близько!

 

За матеріалами газети «НТ»

 

вівторок, 24 Квітня 2012 14:00 | Переглядів: 1062

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]