Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Електронні сервіси

Новини

Ваш подвиг збережемо в поколіннях!

Про Велику Вітчизняну війну, здається, сказано дуже багато, а, здається, зовсім нічого. З кожним поколінням її історія віддаляється від нас, і начебто, стихло вже відлуння тисяч кривавих боїв, та у пам’яті наших ветеранів війна і досі стоїть перед очима, ще чимало солдат не знайшли спокій у невідомих братських могилах, тож забути ті часи, тих героїв ми не маємо права. Приємно, що кожного року у нашому районі до Дня Перемоги проводиться багато різних святкових заходів, до яких завжди активно долучається молодь, школярі, мешканці краю…

Щорік ми згадуємо історію наших дідів-прадідів, пишаємося ними і вічно дякуємо їм за ту ціну, яку вони заплатили за наше вільне та спокійне майбутнє. Ветерани щиро радіють, що їх величають, цінують та турбуються про них. Адже найголовніше – пам’ятати!

Чудовий та душевний концерт для ветеранів з нагоди 67-ї річниці Великої Перемоги відбувся у Василівському ЦКД. Зал переповнювали глядачі, серед яких: сивочолі учасники бойових дій та війни, «діти війни», ветерани праці, керівники району та міських, селищної і сільських рад, жителі райцентру та молодь.

Розпочала святковий концерт Світлана Діденко, чарівний голос якої пронизував, здається, найпотаємніші струни серця, а пісня про доблесний подвиг визволителів невільно вела ветеранів коридорами спогадів кривавої історії Великої Вітчизняної війни. Не менш бентежили присутніх у залі пісні юності наших бабусь та дідусів, які виконували: Кристина Меркуль, хор «дітей війни», Віра Конкіна, Елізабет Давідян, Єлизавета Пікалова, гурти «Енерджи Старс», «Гарячі серця», «Слов’яни» та «Глем шайн». Ліричний танок приготував гурт «Фрідум», а з свічками танцювали дівчата зі зразкового танцювального ансамблю «Глорія».

Свої щирі вітання зі святом висловили керівники району.

- Ми будемо примножувати ваші ратні та трудові справи, - звернувся до ветеранів голова районної ради Сергій Джуган. – Ми ніколи не забудемо ті події і вас. Ваше покоління завжди подавало і подає всім нам гідний приклад патріотизму, чесної та важкої праці, героїзму і людяності. Вітаю всіх зі світлим Днем Великої Перемоги. Хотілося, щоб ми з вами зустрічалися частіше, щоб ділилися думками та досвідом, планами, а ви, ветерани, підказували нам… Слава живим, вічна пам'ять загиблим!

- Погано, що вас, ветерани, залишається все менше, і добре, що у залі зібралося так багато молоді, ваших дітей, онуків та правнуків, - продовжив голова райдержадміністрації Сергій Грачов. – Щиро дякую, вам, за той подвиг, який ви звершили для нас, і дякую новому поколінню, що приходите послухати розповіді ветеранів про війну, про перемогу, яка визначила наше майбутнє. Хотів би відзначити і тих, хто відроджував велику країну після війни, жінок, а також учасників бойових дій, інвалідів війни. Низький, вам, уклін!

Між виступами артистів на екрані показували фільм, у якому зняли безцінні спогади наших ветеранів про Велику Вітчизняну війну, про виживання у нелегких умовах, про довгождану перемогу…

Завершився святковий концерт улюбленою та величною піснею «День Перемоги», яку виконав Володимир Мірошниченко. Ветерани не втримували сліз радості, і суму, адже перед їхніми очами промайнуло все життя, та далека і близька війна, втрати і здобутки, і звичайно, те щастя, коли настав мир.

 

* * *

Увечері 8 травня за доброю традицією василівчани зібралися біля міської ради на факельну ходу, аби вшанувати полеглих солдатів, своїх рідних, яких не оминуло лихоліття війни, своїх визволителів.

Сотні людей зі свічками прямували до Меморіалу воїнам-визволителям. Тут провів службу настоятель храму святих апостолів Петра і Павла, протоієрей Валерій Галущенко. Після служби всі присутні поставили свічки та помолилися за душі полеглих солдатів у Великій Вітчизняній війні.

Сотні вогників, які сяяли у вечірніх сутінках, нагадували нам душі загиблих воїнів. Їхнє сяйво наче говорило: «Ми завжди поряд з вами». Тож якщо ми будемо пам’ятати та вшановувати тих, кому повинні своїм мирним життям, жоден солдат тієї війни, жоден подвиг не будуть забутими.

 

* * *

Зранку 9 травня запросив ветеранів до себе на сніданок голова Василівської міської ради Сергій Лобинцев. За щедрим столом учасники бойових дій ділилися своїми розповідями про війну, де воювали, які долали перешкоди… У кожного з них своя непроста життєва історія, проте, мрія була одна – визволити велику країну від фашистських окупантів, і вони вірно йшли за нею...

Завітали до мера і керівники району, поспішаючи привітати з Днем Перемоги наших визволителів, побажати їм всього найкращого та висловити свою повагу та гордість за ратний подвиг та мирне небо над головою, які подарували всім нам життя.

А о десятій на площі вже зібралися сотні городян, які прийшли на мітинг-реквієм «Ваш подвиг збережемо в поколіннях!». Захід урочисто відкрив міський голова Сергій Лобинцев, який привітав усіх присутніх з великим святом. До поздоровлень приєдналися і голови районної ради та райдержадміністрації Сергій Джуган та Сергій Грачов, голова міської ради ветеранів Лідія Слободян, заступник райвіськкому Сергій Білодід, отець Анатолій та інші.

На мітингу урочисто провели і десять майбутніх солдат до лав Збройних Сил України, а ветерани з такої величної нагоди на пам'ять подарували юним бійцям фотоальбоми та висловили їм своє напуття. Сергій Білодід вручив пам’ятні знаки «20 років Збройних Сил України» отцю Анатолію та голові ради інвалідів Андрію Йосиповичу Воскобойнику.

Далі колона з прапорами та квітами рушила до Меморіалу воїнам-визволителям. На алеї слави до пам’ятнику полеглим бійцям школярі утворили живий коридор. Під обеліском високо простягав своє полум’я вічний вогонь, як символ пам’яті про доблесть і мужність наших героїв. Під звуки військового салюту, який гучно пронизував весняну ранкову тишу, учасники мітингу поклали квіти до меморіалу. З гордістю та зацікавленістю несли свої букети і діти. І хоч вони ще не знають історію Великої Вітчизняної війни, проте, вшановувати героїв батьки їм прививають вже змалку.

Після мітингу у міському парку на всіх чекав солдатський привал, який організувала міська рада. Тут на всю працювала польова кухня. Кашу з м’ясом готував видатний кухар Василівщини Григорій Сорокопуд, тож черга за «військовою» стравою вистроїлася завчасно. Були і п’ятдесят грамів фронтових, щоб пом’янути полеглих визволителів. Охоче смакували солдатську кашу малеча та молодь, долучаючись таким чином, до своїх предків, яким у війну то була найсмачніша страва.

Для присутніх на привалі співав фольклорний ансамбль «Струни серця» та грав духовий оркестр Центру дитячої та юнацької творчості та туризму РДА.

А увечері на райцентрівській площі відбувся святковий концерт за участі місцевих артистів та масові гуляння. Особливо порадував присутніх феєрверк, який прорізував зоряне небо яскравим різнобарв’ям вогнів. З захопленням та гордістю за наших героїв всі спостерігали за яскравими спалахами над головою, які з 9 травня 1945 року замінили смертоносні бомби та ракети.

Нехай же вічно майорять у мирному небі салюти у славу переможцям! Велика Перемога у Великій Вітчизняній війни назавжди залишиться у серці нашого народу, а подвиги визволителів пам’ятатимуть у віках!

Анна ШАПОВАЛОВА

 

 

 

четвер, 10 Травня 2012 18:37 | Переглядів: 985

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]