Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Електронні сервіси

Новини

Ювілей Петро-Павлівського приходу у Василівці

Сьогодні голова районної ради Денис Калінін взяв участь у заходах присвячених 25 річчю відновлення Василівського приходу. Заходи розпочались з Молебню у часові святителя Василя Великого, після всі присутні взяли участь у Хресній Ході. Одразу по завершенню ходи у центрі культури та дозвілля міста Василівка відбувся святковий концерт.

 

Саме 14 січня 1992 року відновлена повноцінна діяльність Петро-Павлівського приходу у Василівці.

Відкрив ювілейне свято Благочинний Василівського церковного округа, настоятель храму Первоверховних апостолів Петра і Павла міста Василівка, Протоієрей Валерій Галущенко.

Перша маленька дерев’яна церква у Василівці була побудована за наказом Василя Степановича Попова – засновника нашого міста у 1792 році на честь свого небесного покровителя - святителя Василя Великого.

У 1839 році почалося будівництво храму, в ім'я святих апостолів Петра і Павла. Він був споруджений грузинської княгинею Оленою Олександрівною Попової (дружиною сина засновника міста) над могилою свого чоловіка Павла Васильовича Попова.

А в 1861 году Олена Олександрівна Попова урочисто подарувала храм василівській громаді. Майже до кінця 20-х років минулого століття ця церква діяла повноцінно і за призначенням, а потім розпочалося поступове знищення Василівської церкви. Спочатку частина церкви переобладнана в електростанцію, потім знищені дзвіниця і купол храму, а в 1956 році храм повністю зруйнували.

І лише у 1989 році крок за кроком розпочалося відновлення діяльності Петро-Павлівського приходу, яка успішно увінчалася

14 січня 1992 року отриманням офіційних дозвільних документів на повноцінну діяльність приходу.

І ось вже 25 років у нашому місті відкрита церков святих апостолів Петра і Павла і усі бажаючи поспішають сюди, коли на душі смуток та у години радості, тут розділять з вами і горе і щастя.

Присутніх вітали керівники району та міста - голова Василівської районної ради Калінін Денис Сергійович, голова Василівської районної державної адміністрації Кошеленко Валерій Олегович та Василівський міський голова Цибульняк Людмила Михайлівна.

До теплих привітальних слів приєднались Протоієрей Анатолій Зигарь, Протоієрей Іоанн Карташов, та Протоієрей Сергій Кляхін.

 Творчі колективи району (хор півчих Петро-Павлівського храму, вокальний гурт, танцювальні колективи «Каприс», «Барбі» та «Глорія», гурт «Веселка», Марія Мохончук, театр мод «Бурлеск», дует Єлізабет Давідян і Вікторія Теленкова, хор півчих храму Успіння Божої Матері (м. Дніпрорудне) подарували всім присутнім справжнє свято.

На завершення Протоієрей Валерій Галущенко запросив всіх взяти участь у святковому вечірньому богослужінні, яке очолить Преосвященнейший Ефрем, епископ Бердянский и Приморский, а 14 січня о 9.00 урочиста зустріч митрополита Луки і у храмі святих апостолів Петра і Павла відбудеться урочисте святкове богослужіння.

 

 

п'ятниця, 13 Січня 2017 14:57 | Переглядів: 652

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]