Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Електронні сервіси

Новини

Вірші читали нам поети…

"У стінах срібного століття" - так романтично назвали поетичний фестиваль у Василівці його організатори - члени літературно-поетичного об'єднання "Ліра". Адже проходив він дійсно у стінах, які пережили срібний вік поезії - на території музею-заповідника "Замок Попова", побудованого в 1894 році. Поети Василівського району, Запоріжжя, Бердянська, Енергодара, Дніпропетровська, Харкова, Херсонської області, і навіть Москви привезли свої поетичні перли.

Загалом же на фестиваль прислали свої твори 109 авторів із різних куточків нашої землі: з України та Росії, з Білорусії і Казахстану, з Німеччини та Ізраїлю і навіть з США. Близько 500 віршів було прочитано членами журі. На фестивалі поезії зібралися люди творчі і неординарні, різні за характером і віком, але єдині у своїй любові до лірики.

З величезним інтересом експертна рада фестивалю ознайомлювалася з їхніми творами. Треба сказати, що до її складу увійшли доволі відомі в поетичних колах Запоріжжя люди: Лоріна Тесленко - член Конгресу літераторів України, співробітник альманаху "Хортиця", Павло Баулін - член Союзу письменників Росії, Анна Лупинос - член Націольної спілки письменників України. Кожен з них вже видав по декілька своїх збірок віршів і, звичайно ж, думка цих творчих особистостей була цікавою учасникам свята.

Однією з головних подій фестивалю стала презентація нової збірки віршів "Васілівщина туристична і мистецько-поетична", куди увійшли твори поетів з Василівки, Дніпрорудного, Степногорська і Малої Білозерки. Книга складається з двох частин. У першій представлені найбільш цікаві історико-культурні місця району, які увійшли до програми розвитку туристично-рекреаційної сфери Василівського краю. Про них коротко розповів присутнім голова райдержадміністрації Сергій Грачов, за активної підтримки якого було організовано не тільки видання цієї збірки, а й сам фестиваль. Не менш активно допомагали в організації даного заходу адміністрація Замку Попова та співробітники центральної районної бібліотеки для дорослих.

У другій частині книги 18 авторів представили на суд читачів свої кращі вірші. І, звичайно ж, не можна було не послухати деякі з них. Теплими оплесками зустріли поціновувачі поезії голову оргкомітету фестивалю, талановитого молодого поета Дениса Філатова та ініціатора створення збірки і керівника об'єднання "Ліра" Ларису Губенко-Сажнєву:

— Видання збірника наших віршів — це, свого роду, вінець колективної творчості, — сказала Лариса Григорівна. — Результат, до якого кожен з нас прагнув. Перша книга вийшла в 2008 році під назвою "Таврических степей разноголосье", і ось сьогодні ми представляємо нашу другу збірку, епіграфом до якої я б запропонувала такі рядки:

Таврических степей разноголосье
Услышишь, друг, читая эти строки.
И голос чувств, и спелых шум колосьев,
Души славянской чистые истоки.
И, может быть, настроясь на волну
Сердец горячих авторов-поэтов,
Заденет стих заветную струну
И песню ты споешь еще не спетую.
Ведь в глубине души у каждого из нас
Звучит своя мелодия заветная.
Надежду, веру будит каждый раз,
Как день грядущий зорька предрассветная.
Твори, рифмуй, читатель, сочиняй,
Строй мысли в поэтические строки.
Смелее эстафету принимай!
Удачных образов тебе,и замыслов высоких!

— Хотілося б відзначити, що багато хто з наших авторів вже видав по декілька своїх збірок і серед них Лідія Медвідь (Гнусова) з Дніпрорудного. Це поетеса з багаторічним стажем, справжній майстер поетичного слова, яка постійно ділиться досвідом віршування з членами об'єднання "Ліра". Її думка, поради цінні для кожного з нас.

— А мені, в свою чергу, дуже приємно бачити сьогодні тут таку кількість поетів, — сказала Лідія Анатоліївна, — Тих, хто розуміє і вміє, хто любить і творить поезію. І що б там не говорили, мистецтво поезії потрібне людям, особливо в наш, на жаль, бездуховний час, коли все романтичне і чуттєве таке забуте й перетворилося на якийсь маленький додаток ...Ці рядки я присвячую всім, хто зібрався сьогодні на нашому фестивалі:

Поднимись над землей, горизонт там виднее,
Ощути от полета восторг, а не страх.
Пусть завидуют те, кто летать не умеет.
Мы живем на земле, но парим в небесах.

Лідія Анатоліївна відзначила вірші талановитих авторів із Запорізького міського літоб'єднання "Поиск", з якими поети-дніпрорудненці підтримують зв'язок і з задоволенням читають їхні твори. Зокрема, Лоріни Тесленко, Михайла Мішина, Андрія Ковтуна, які також були присутні на святі поезії і згодом порадували присутніх своїми творами.

Незважаючи на прохолодну погоду, що встановилася у ці дні, серця гостей та учасників фестивалю зігрівалися не тільки теплими, душевними поетичними рядками, а й піснями у виконанні Запорізьких бардів - поетів, які співають свої вірші. Що може зрівнятися з піснею, виконаною під гітару? Бардівська пісня, мабуть, була, є і буде своєрідною противагою естрадній музиці. Можливо, вона не всім подобається, але більшість слухачів завжди із задоволенням підспівують бардівські тексти з місця. У цій лірично-романтичної атмосфері фестивалю так і хотілося заспівати слова усім відомої пісні Олега Мітяєва "Как здорово, что все мы здесь сегодня собрались…".

— Не можу не захоплюватися сьогоднішнім заходом, — говорить василівчанка Тетяна Міськова. — Скільки талановитих людей живе поруч з нами! А як красиво вони можуть висловити свої почуття лише у декількох ліричних рядках, які дійсно слухаєш, як пісню. Переконана, що саме завдяки поезії, ми можемо глибше відчути повноту життя з його радощами і скорботами.

Усі, хто в цей день прийшов "в стіни срібного століття" міг придбати на пам'ять збірку віршів улюбленого автора, невеликі сувеніри з символікою Замку Попова, Василівки, а також обереги - ляльки-мотанки, виготовлені руками дітей.

Нагородження лауреатів було особливим. "За ліричність віршів та особливе ставлення до поезії", "За творче мислення та образність", "За вміння перейнятися чужим болем", "За філософську лірику і багатство душі" ... — у цих та багатьох інших оригінальних номінаціях звучали не менш оригінальні вірші. 53 лауреата отримали дипломи фестивалю.

Привітати поетів прийшли також представники вірменської діаспори. Віце-президент громадської організації Вірменського товариства культурних зв'язків, член координаційної ради по системі безперервної освіти на рідній мові Міністрества освіти і науки України Олена Оганесян подарувала книгу відомого кінооператора, письменника і одного легендарного Сергія Параджанова-Левона Григоряна з серії "Життя чудових людей" — "Сергій Параджанов "і фільм "Код Параджанова ".

Своєю майстерністю декламації дивували присутніх господарі фестивалю — місцеві поети Денис Філатов, Лариса Губенко-Сажнєва, Василь Крилатий, Тамара Мельник, Володимир Тірон, Олена Каніболоцька, Олена Музичук та багато інших.

До пізнього вечора "срібна епоха" не відпускала своїх гостей. І було приємно, що у наш вік новітніх технологій, повального телебачення та шалених швидкостей, люди все ще здатні робити ось такі романтичні "зупинки", відчувати серцем і просто спілкуватися один з одним.

До всіх, хто обожнює поезію, хочеться звернутися словами російського поета В.Г. Бенедиктова:

Пиши, поэт! Слагай для милой девы
Симфонии сердечные свои!
Переливай в гремучие напевы
Несчастный жар страдальческой любви!
Чтоб выразить отчаянные муки,
Чтоб весь твой огнь в словах твоих изник,
Изобретай неслыханные звуки,
Выдумывай неведомый язык!

Світлана ЛОБАЧ

 

 

середа, 06 Червня 2012 14:04 | Переглядів: 1741

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]