Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Електронні сервіси

Новини

Енергопостачання та енергоефективність - головний акцент реалізації проекту ЄС/ПРООН

Вчора голова районної ради Сергій Джуган взяв участь в засіданні координаційної ради з реалізації Проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-ІІ» під головуванням заступника голови обласної державної адміністрації Петра Гончарука. З липня минулого року в області здійснюється реалізація другої фази Проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-ІІ».

Його мета – створити сприятливе середовище для сталого довготривалого соціально-економічного та громадянського розвитку на місцевому рівні шляхом підтримки місцевого самоуправління та активізації ініціатив територіальної громади.

- Головними етапами роботи Проекту ЄС/ПРООН на територіях області в першому півріччі поточного року були розробка та прийняття обласної цільової програми з питань реалізації Проекту в 2012-2015 роках, розширення географії за рахунок реплікаційних районів, підготовка до прийняття в експлуатацію перших завершених об’єктів, а також підписання угоди про співпрацю між Проектом та Запорізьким національним університетом, упровадження курсу «Сталий розвиток» в учбову програму університету, - повідомив Петро Гончарук.

Також посадовець повідомив, що станом на сьогодні 48 об’єднань громадян затвердили плани місцевого розвитку на 2012-2015 роки, провели публічні обговорення та голосування щодо вибору пріоритету. Зараз вони завершують акумуляцію власних коштів – 5% від вартості мікропроектів, приймають жителів у члени громад, проводять інформаційно-просвітницьку роботу серед сільського населення, а також самостійно ведуть роботу з проектними та підрядними організаціями.

- На сьогодні загальна сума співфінансування, на яку затверджені мікропроекти громад області, складає понад 3 млн.грн. Акценти при реалізації Проекту в 2012 році зроблено на енергопостачання та енергоефективність. Однак, важливими напрямками також залишаються ремонт систем водозабезпечення, закладів освіти та медицини, заходи з охорони навколишнього середовища, - зазначив Петро Гончарук.

Уже пройшли затвердження на рівні Центрального офісу Проекту та отримали перше фінансування ініціативи громад у всіх пілотних районах області: Якимівському, Бердянському, Гуляйпільському, Кам’янсько-Дніпровському, Куйбишевському, Новомиколаївському, Оріхівському, Пологівському та Приазовському. Крім того, активно підключились до процесу впровадження власних мікроініціатив так звані «реплікаційні» райони: Василівський, Веселівський та Токмацький.

Зараз Запорізька область перейшла до реалізації довгострокового напрямку, який за кілька років принесе серйозні результати. Так, після завершення реалізації у районах Проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-ІІ» сформуються фонди розвитку громади для економічно-технічного обслуговування об’єктів на умовах співфінансування з боку громад, спонсорів та коштів місцевих бюджетів. До того ж, крім прикладного інструменту залучення міжнародної технічної допомоги та інших інвестицій у соціальну інфраструктуру села, регіон зможе в майбутньому ефективно ним користуватися.

Також Петро Гончарук нагадав, що важливим та необхідним фактором своєчасного впровадження мікропроектів є їх співфінансування в чітко визначені строки: затримок з коштами ЄС/ПРООН немає, тож кожна громада має серйозно займатись цим питанням.

Наприкінці засідання було затверджено план дій Проекту на друге півріччя 2012 року.

 

Управління у справах преси та інформації ЗОДА

 

п'ятниця, 08 Червня 2012 18:40 | Переглядів: 787

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]