Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Електронні сервіси

Новини

МАН — наш шлях до успіху!

Відразу три призових місця вибороли на обласному етапі конкурсу юні науковці-психологи Ольга Квас (І місце), Анастасія Драгунова (ІІ місце) та Крістіна Дроздовська (ІІІ місце). Наставниками дівчат вже не перший рік залишаються вчитель Ніна Вікторівна Філінська та науковий керівник, доцент ЗНУ, кандидат педагогічних наук, декан Ольга Вікторівна Пономаренко.

— Дівчатка поглиблено вивчають психологію вже декілька років і це відчувалося в період підготовки їхніх проектів, — говорить Ніна Вікторівна. — Вони вже більш самостійно опрацьовували матеріали, навчилися вільно користувалися електронними ресурсами, активно проводили власні дослідження. Теми були цікаві і актуальні: "Самотність підлітків", "Молодіжний сленг як форма самоствердження", "Дослідження психологічних особливостей шкільного стресу у підлітків". І результат порадував нас усіх.

Майбутнє IT-індустрії — ось за такими допитливими і кмітливими, як дев'ятикласники Богдан Дашковський та Артем Дондик. Хлопці вдруге вже представляли на обласному етапі конкурсу свої роботи і показали непогані результати — четверте місце. І своїми досягненнями завдячують вчителю і науковому керівнику Михайлу Геннадійовичу Дериведмідю.

— Проекти моїх учнів були не менш цікавими, ніж у їх опонентів. І це відзначали всі члени журі, — говорить вчитель. — На захисті хлопці показали себе упевнено, можна сказати, бездоганно. В усьому відчувалося їхнє прагнення бути кращими. До призового місця, на жаль, не вистачило кількох балів, які недобрали на контрольній роботі, що передувала захисту. Цьогорік були особливо складні завдання. Але це стимул працювати над собою, щоб досягти перемоги.

Хочу окремо подякувати директору нашої Малої академії наук учнівської молоді Людмилі Петрівні Лиско, яка докладає максимум зусиль, щоб діти мали можливість розвивати творчі здібності, пізнавати світ науки, спілкуючись з науковцями із вишів, з однолітками, які також займаються науково-дослідницькою діяльністю. Повірте, після участі у таких інтелектуальних конкурсах зростає самооцінка дітей, вони можуть порівняти рівень своїх знань з рівнем знань учнів зі спецшкіл математичного чи мовного спрямування. Словом, навчання у Малій академії — це крок уперед у власній самоосвіті.

Сучасне суспільство важко уявити без соціологічних досліджень. Адже саме завдяки їм фахівці вивчають соціальні явища і процеси, соціальні відносини в державі. Отож, цікавих тем у даній науковій сфері чимало. Деякі з них досліджували наші юні науковці: десятикласники Діана Мірошник (ІІ місце), Вікторія Заворотна (ІІІ місце) та Нікіта Тахтаров (ІV місце). А допомагали їм проводити свої наукові дослідження вчитель історії Євдокія Миколаївна Опанасенко, науковий керівник, заступник декана ЗНУ, доцент, кандидат філософських наук Тетяна Федорівна Бірюкова та василівчанин (дослідник і історик за покликанням) Борис Васильович Мазко.

Відділення біології і хімії (секція "Екологія та загальна біологія"). Вчитель Оксана Володимирівна Шевченко та науковий керівник, доктор біологічних наук, професор ЗНУ Валентина Дем’янівна Бовт вже декілька років поспіль працюють з "манівцями", які віддають перевагу саме природничим наукам. Її учні досліджують проблемні питання оточуючого середовища, аналізують фактори впливу людини на природу, шукають шляхи її збереження. Цьогорік серед конкурсантів на обласному етапі свої дослідницькі роботи представляли Юлія Пономарьова, яка посіла третє місце, та Владислава Прінь. Виступи дівчат були цікавими, конструктивними і залишили схвальні відгуки у членів журі.

Учениця Дніпрорудненської школи «Світоч» Вероніка Стоянова на конкурсі-захисті в області представила свій проект у відділенні «Хімія» (секція «агрономія») і посіла друге місце. А Вікторія Вовк у секції «зоотехнія» стала четвертою. Допомагала дівчатам готувати проекти вчитель хімії Наталія Іванівна Костенко. До речі, дівчата є неодноразовими переможцями всеукраїнського біологічного форуму «Дотик природи».

Вперше взяла участь у науково-пошукових дослідженнях Аліна Антоненко (гімназія «Софія») у секції «історія» (ІV місце), а допомагала їй здобувати цей досвід вчитель історії Людмила Олександрівна Амірзянова.

Відділення географії та ландшафтознавства (секція "Науки про землю"). Конкурсні роботи юних географів Крістіни Микало, Аліни Коколенко (11 кл.) та Ярослава Кантура (10 кл.) висвітлили важливі і проблематичні питання, що хвилюють не лише Василівщину, а й країну в цілому: дослідження ринку зайнятості у Василівському районі, сучасний стан захисних лісосмуг, проблематика видобутку бурштину в Україні. Кожна тема по-своєму цікава і актуальна. Вивчаючи їх, учні провели ряд власних самостійних досліджень і висновків. А допомагали їм у роботі над проектами вчитель географії Тетяна Григорівна Чабан та науковий керівник, доцент Мелітопольського державного педагогічного університету ім. Б. Хмельницького Ольга Михайлівна Левада. В результаті у дівчат — четверте, а Ярослав в області став другим серед конкурсантів.

 

 

 

 

понеділок, 02 Квітня 2018 12:43 | Переглядів: 904

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]