Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Електронні сервіси

Новини

«Судова реформа на місцевому рівні – просто про складне»

Наявність чесного й ефективного судочинства – обов'язкова передумова для відчуття безпеки і захищеності, економічного зростання. Якщо в суспільстві немає правосуддя, здатного захистити права людини і забезпечити правопорядок, будь-які інші реформи зводитимуться нанівець.

23.04.2018 працівники відділу «Василівське бюро правової допомоги» Мелітопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги прийняли участь у засіданні «круглого столу», організованого Громадською організацією «Запорізька правозахисна група» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) у Запорізькій області в рамках проекту «Судова реформа на місцевому рівні – просто про складне». На заході були присутні: представники Василівського районного суду, Василівського районного відділу державної виконавчої служби, Василівського відділу поліції, Василівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану, Дніпрорудненської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів «Талант» та інші.

Метою круглого столу було об’єднання представників судів, адвокатури, прокурату, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, правоохоронних органів, громадський організацій, педагогічних працівників, журналістів для обговорення судової реформи на місцевому рівні, прав та можливостей доступу до правосуддя вразливих груп населення, міжнародних стандартів захисту прав вразливих груп населення в умовах конфлікту.

На початку заходу учасники ознайомились з реформацією судової системи, яка відбувалась з 2014 року. За цей період значні зміни відбулись в Господарському процесуальному кодексі України, Цивільному процесуальному кодексі України та Кодексі адміністративного судочинства України. Обговорили, що є позитивного та негативного в судовій реформі України. Позитивним є підвищення вимог та професійних стандартів для суддів, створення Антикорупційного суду для розгляду справ про вищу посадову корупцію, запровадження так званого «електронного суду» – Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, призначенням якої є обмін інформацією в електронній формі між судами та учасниками процесу. З’явилась можливість подавати процесуальні документи до суду, ознайомлюватись з матеріалами справи через Інтернет та брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення.

Ще однією вдалою зміною є те, що особи відтепер мають право звернутися до Конституційного суду із конституційною скаргою щодо перевірки на відповідність Конституції України закону України (його окремих положень), що застосований в остаточному судовому рішенні у справі суб’єкта права на конституційну скаргу. З негативного можна виділити такі аспекти, як: підвищення розміру судового збору, введення обов’язкової сплати авансового внеску при поданні виконавчого документу до виконання, розмір якого є перешкодою для більшості пересічних громадян в фактичному отриманні сатисфакції.

Засідання «круглого столу» пройшло дуже жваво та результативно!

 Для отримання консультацій чи роз’яснень з правових питань можна звертатися безпосередньо до:

 Мелітопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

м. Мелітополь, вул. Вакуленчука, 99

- телефон: (0619) 43-00-58; 43-00-59

- е:mail: melitopol.zaporizhya@legalaid.gov.ua

 Василівського бюро правової допомоги:

- адреса: м. Василівка, вул. Театральна 14

- телефон: (06175) 7-67-31; 7-67-30

- е:mail: vasylivske@legalaid.zp.ua

 Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги

0-800-213-103

(цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України)

 

середа, 25 Квітня 2018 13:19 | Переглядів: 340

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]