Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Електронні сервіси

Новини

Обережно – дифтерія!

В Запорізькій області, як в цілому по Україні, останнім часом ускладнилась епідситуація щодо захворюванності на дифтерію. В жовтні поточного року в Запорізькій області вперше за останні 17 років зареєстровано 2 випадки дифтерії ( мешканка Мелітопоьського району 56 років та мешканка м.Запоріжжя 46 років). У першому випадку хвора щеплена, але не отримала чергового щеплення в квітні поточного року, 

в другому хвора нещеплена, на цей час знаходиться в інфекційній лікарні в тяжкому стані. Нагадуємо, що дифтерія – гостра інфекційна хвороба, яка вражає, дихальної та нервової систем На місці, яке вражає інфекція, відбувається запальний процес з фібринозним нальотом.Збудником дифтерії є мікроб – дифтерійна паличка. Найчастіше дифтерія поширюється при чханні, кашлянні чи диханні, заразитись нею можна також через посуд, іграшки, канцелярські товари, та інші речі, яких торкався носій.Трапляються випадки, коли збудник дифтерії проникає в організм через слизову ока, шкіру, рани або слизові оболонки статевих органів.До речі, носіями дифтерійної палички можуть бути люди, які не мають симптомів захворювання, але в носоглотці у них живуть, розмножуються і виділяються з кашлем і чханням небезпечні мікроорганізми. Інфекція передається повітряно-крапельним шляхом. Коли дифтерійна бактерія потрапляє у дихальну систему, вона виробляє токсин, що руйнує тканини дихальної системи. Перші симптоми дифтерії можуть нагадувати звичайну ангіну: біль у горлі, загальне погіршення самопочуття, підвищення температури тощо. При цьому при дифтерії на мигдалинах чи інших уражених інфекцією органах з’являється сіро-білий наліт. Одним із симптомів дифтерії є набрякле горло. Особливо небезпечно цей симптом протікає у дітей. Тоді може виникнути задуха.Небезпечним є не лише сама дифтерія, але й ускладнення, які вона може викликати. Зокрема, пережита хвороба може призвести до ураження центральної нервової системи (параліч дихальних м'язів: шиї, голосових зв'язок і піднебіння) та міокардитів.

Наголошуємо, що єдиним способом захиститися від керованих інфекцій і попередити розвиток небезпечних ускладнень є вакцинація. В КЗ «Василівський Центр ПМСД» є достатньо вакцини для щеплень дитячого населення від небезпечних захворювань. Всі щеплення для дітей безкоштовні. Доросле населення також може отримати щеплення від дифтерії за місцем проживання безкоштовно.

Тому, щоб захистити себе, свою дитину, свою родину, своїх друзів, колег, звертайтеся до медичних установ і зробіть щеплення від дифтерії в найкоротший термін.

 

понеділок, 19 Листопада 2018 09:25 | Переглядів: 344

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]