Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Електронні сервіси

Новини

Родинне оточення чи державний заклад?

Родина – яке близьке та зрозуміле для нас слово. Ми з дитинства відчуваємо материнську ніжність та тепло, батьківську допомогу та мудре слово. Та є діти, які недобровільно позбавлені цього почуття. І хто виріс у рідній сім’ї, тому важко уявити, що відчуває маленька дитина, яка залишилася без батьків. Вони позбавлені любові та піклування та один на один постають перед життєвими труднощами. 

Проблема дитячого сирітства з кожним днем стає більш актуальною і болючішою темою для нашого суспільства. Всім відома істина – яке покоління підростає сьогодні – таке майбутнє нашої держави! І тому на сьогодні виникла потреба не тільки в підтримці родин, які мають тимчасові проблеми, але й в особливій роботі з кризовими сім’ями, направленою на постійний контроль за дотриманням прав дітей, запобігання виникненню загрози їх життю та здоров’ю, а також профілактичній роботі з батьками, які є потенційно неблагополучними. Бо починати треба працювати з родиною до того, коли дорослі внаслідок свого способу життя втратять моральне обличчя та право називатися батьками.

Зрозуміло, що тільки сім’я здатна забезпечити задоволення основних потреб дитини, надавати стимули для її подальшого розвитку, створювати стабільну атмосферу.

Однак останніми роками змінилися пріоритети державної політики. Перевага надається вихованню дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування у родині. Але що ж робити, якщо не існує можливості для дитини жити з рідними батьками або дитинчатко в силу тих чи інших обставин залишилося сиротою? Однією з альтернатив виступає прийомна сім’я та дитячий будинок сімейного типу, до якої згідно законодавства влаштовується діти – сироти, або діти, позбавлені батьківського піклування на виховання та спільне проживання.

Держава в особі представників відповідних відділів державної адміністрації, в тому числі центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, гарантує надання якісної підтримки прийомним батькам та батькам-вихователям забезпечення прав прийомних дітей, або дітей-вихованців,

На даний час у Василівському районі успішно функціонують 5 прийомних сімей, в них виховується 9 дітей, та 1 дитячий будинок сімейного типу де виховуються 5 дітей-вихованців. Василівським районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді здійснюється соціальне супроводження даних сімей, зорієнтоване на контроль за умовами виховання й утримання вихованців та дієву допомогу у вирішенні життєвих проблем сімей, які виховують дітей – сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Крім прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, альтернатив у дитини, яка опинилася без батьківської опіки не було. Проте в Україні вирішили запровадити таке новаторство, як патронатна родина. Нове воно лише для нас – цю практику давно використовують у багатьох країнах Європи та в США як свого роду підготовку дитини перед тим, як її візьмуть у прийомну сім’ю чи всиновлять.

В Україні про це заговорили у благодійній організації “Партнерство кожній дитині”. У 2009 році вони вперше започаткували такий експеримент у Київській області. На сьогодні там є вже сім патронатних родин, які надали допомогу 80 дітям. Кожна третя дитина повернулася до своїх батьків, а решта були влаштовані в інші сімейні форми виховання. Зараз цей експеримент розширюють на інші області.

Патронатна родина – це тимчасовий догляд дитини, яка опинилася у складних життєвих обставинах. Вона потрапляє не у притулок, де таких знедолених багато, а в родину, переживає менший стрес, її легше реабілітувати. Це тимчасово – на три місяці. Поки дитина там у теплі й безпеці, соціальні працівники будуть працювати з її рідною родиною. Наприклад, якщо треба привести помешкання до ладу, якщо потрібно – допомагають з працевлаштуванням, працюють із залежними, якщо є бажання батьків змінитися. Коли сім’я вийшла з проблемної ситуації, тоді дитина повертається у родину. Якщо не вдається дійти позитивного результату, то далі йдеться про влаштування у прийомні родини, усиновлення.

Хто може стати кандидатом у патронатні батьки?...

Патронатним виховатилем може бути громадянин України, який має, позитивний досвід виховання дітей, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду виховання та соціально-психологічної реабілітації дитини в своєму помешканні. Патронатний вихователь не може поєднувати надання послуг патронату над дитиною з іншими видами діяльності, які перешкоджатимуть якісному виконанню умов договору про патронат над дитиною. Вік патронатних батьків для мам – від 35 до 60 років, для татів – від 35 до 65 років.

Патронатні батьки мають пройти співбесіду та відповідне навчання з фахівцями. Важливо, що в рамках цього експерименту патронатна родина буде отримувати зарплату. Умова, що один з патронатних батьків має бути безробітним, бо основним місцем роботи стає опіка над дитиною, відповідно йому чи їй нараховуватиметься стаж. Розмір грошового забезпечення у період перебування дитини у сім’ї патронатного вихователя становить п’ять прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць. Плюс на кожну дитину, влаштовану в сім’ю патронатного вихователя буде надаватись соціальна допомога – два прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку. Патронатні сім’ї – це дуже добре. Утримання дитини у закладі обходиться дорожче, ніж у такій сім’ї.

Якщо Ви відчуваєте в собі сили та бажаєте подарувати шанс на гідне життя дитині – сироті або дитині, позбавленій батьківського піклування, звертайтесь до Василівського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Нас Ви можете знайти за адресою: м. Василівка, пров. Шкільний буд. 5 контактний телефон: (06175)7-22-08.

Директор
А.МАРЧИШИНА

 

п'ятниця, 25 Січня 2019 15:30 | Переглядів: 319

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]