Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Електронні сервіси

Новини

Аграрії сподіваються на краще

Сонце продовжує пекти, а небо інколи радує нас хмарністю та маленьким дощем, який ледь приб’є пилячку. Моряться від спеки і люди, і рослини, тож на щедрі опади очікують всі, а особливо сільгоспники. Вони вже встигли зібрати бідненький урожай зернових та все ж сподіваються, що встигнуть відійти від посухи й налитися силою соняшник та кукурудза, та таким чином збалансують цьогорічну ситуацію. Районна влада не стоїть осторонь проблем сільгоспвиробників та ставить їх вирішення пріоритетними.

Спочатку свої угіддя демонстрував керівник ФГ «Скіф» Володимир Кудін (П’ятихатська сільська рада). Досвідчений аграрій розповів, як ідуть справи у його славному господарстві:

- У 1996 році, як пішов на пенсію, починав з 50 га і ось вже маю 780 га. Пайовиків більше 70. Займаюся вирощуванням зернових та технічних культур. Зернові займають 65 % площі угідь, пари – 18 – 20 % та технічні культури – 25 – 28 %.

Цьогорік посіяв 220 га озимої пшениці, 130 га ярового ячменю, 117 га кукурудзи, 200 га соняшника, близько 100 га гороху та 80 га зайняли пари.

95 га озимого ячменю пересіяв яровим, пшеницю ж не пересівав. Середня урожайність хлібів склала 12,5 ц/га. Соняшник повинен «витягнути» на 10-12 ц/га. Кукурудзу списав, бо вся погоріла. При скошені, вона подрібнюється, а потім її пресуємо у тюки, на які є непоганий попит. З технікою проблем не маю, господарство укомплектоване усім необхідним. Жнивував своїми комбайнами, всього їх два.

За багато десятків років роботи у сільському господарстві, можу сказати, що ситуація критична, але пам’ятаю, що було і гірше. От, наприклад, 1953-1954 хліборобський рік був надто тяжким. Тоді по 4-5 разів доводилося пересівати і влітку жодного дощу не пройшло.

Поки що ,як таких проблем немає. Насіннєвим матеріалом на наступний рік забезпечений. З пайовиками тільки починаю розраховуватися. Даємо грошима та пшеницею. На продаж зерно є.

Не радує нинішній урожай і керівника ТОВ «Алькаір» Альбіну Паньовіну (Підгірненська сільська рада), адже і її поля значно постраждали від посухи.

- Окрім того, що зернових мало зібрали, під питанням й урожай соняшнику. А ось кукурудза зовсім згоріла. Цьогорік ми вперше посіяли дану культуру і не отримали жодної насінини, - говорить Альбіна Кирилівна, демонструючи поле пожовклого бадилля кукурудзи, проте не впадає у відчай. – Садитимемо її і наступного року, може погода буде сприятливішою. Цей рік справді важкий для аграріїв, але це не найстрашніша ситуація. Зерно є, і воно хорошої якості.

Озимий ячмінь та рапс пересівали яровими. Озимої пшениці – 350 га, лише близько 30 га – списали. Ситуація на полях склалася різна, адже деякі з них знаходяться на південно-західних схилах, тому вони постраждали найбільше. Де рівнина – там середню урожайність хлібів отримали 12-15 ц/га, загалом по господарству – 9,5 ц/га. Не порадував і урожай ярового ячменю. З 145 га довелося списувати близько 100 га. Яровий рапс ще дозріває.

Також посіяли горох на площі 113 га, але він теж залишає бажати кращого. Плекаємо надії на 235 га соняшника та сподіваємося, що він витримає цю повітряну засуху. Добре, що у нас є залишки урожаю з минулого року, а саме пшениці, ячменю, рапсу та гороху.

Окрім цього, маємо ще 30 га саду, який теж від посухи страждає не менше, аніж посіви. Загалом сільськогосподарські угіддя «Алькаіру» складають 1180 га.

Орендуємо землю у 103 пайовиків. Вже завершуємо розраховуватися з ними, тож проблем не виникає.

У ТОВ «Віктор» (Широківська сільська рада) ситуація особливо не відрізняється від тої, що склалася у районі з урожайністю, адже сонце «випалювало» всі хліба без розбору, та дощі, як навмисне, обходили наш край. За результатами жнив, урожаю ранніх зернових у господарстві, котре охоплює 1800 га сільськогосподарських угідь, вистачає на насіння та для розрахунку з пайовиками, яких 240.

- Таких не сприятливих погодних умов я ще не бачив, - зазначив керівник господарства Віктор Бойченко. – Морозна та суха зима завдала великої шкоди озимим зерновим. Загалом же сіяли 550 га пшениці, 200 га ячменю та 200 рапсу. Яровий ячмінь не став сіяти. Ще більш-менш тримається кукурудза, яка займає площу 200 га, бо брав насіння хорошого сорту. Дощ дуже потрібний, тому що сохнуть і 400 га соняшнику.

З пайовикам розраховуватимемося згідно укладеного договору. Будемо видавати по 1,5 тонн пшениці, а також соняшник та кукурудзу.

Жнивували своїми комбайнами. Всього їх два і обоє були задіяні у роботі. Техніка потужна, тож зібрали хліба швидко. Загалом середня урожайність пшениці становить 13 ц/га. На продаж зерна немає.

Попри не сприятливі умови та низький урожай, аграрії району тримаються і не складають руки, шукають рішень, як бути наступного року, як уникнути подібної ситуації та отримати від землі той потенціал, який вона має. А цей рік радуються тому, що хоч вистачало людям дати за оренду паїв, та наступного – буде що посіяти. Головне – сподіваються на краще.

Анна ШАПОВАЛОВА

 

 

 

четвер, 19 Липня 2012 13:37 | Переглядів: 913

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]