Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Електронні сервіси

Новини

Профілактика виробничого травматизму у літній період

Звертаємось до керівників підприємств та організацій з проханням вжити усіх необхідних заходів із попередження нещасних випадків під час виконання робіт при дії високих температур повітря. Спека у літній період негативно впливає на стан здоров’я людини при виконанні трудових та посадових обов’язків. Перегрівання на робочому місці (головний біль, нудота, втома, млявість, сонливість тощо) збільшує ризик настання нещасного випадку.

Саме тому роботодавцю (керівникам робіт) в умовах підвищення температури повітря необхідно ретельніше планувати виробничі завдання для кожного працівника, обов’язково забезпечити належний контроль за дотриманням вимог законодавства щодо створення безпечних умов праці під час виконання робіт при дії високих температур навколишнього середовища, а саме:

- не допускати до роботи працівників у хворобливому або втомленому стані;

- перевірити наявність (доукомплектувати) медичні аптечки на робочих місцях;

- за можливості не проводити роботи на відкритому повітрі при температурі повітря вище 37°С;

- скласти розклад роботи так, щоб працівники регулярно відпочивали в охолоджуваних приміщеннях або у тіні. При виконанні важких робіт збільшувати перерви, регулювати графік роботи, зміщуючи час роботи у більш прохолодний період доби, додати кількість технологічних перерв;

- зменшити фізичне навантаження працівників, за можливості механізувати виробничий процес або залучати додаткових робітників;

- забезпечити працівників на робочих місцях охолодженою питною водою, вітамінізованими напоями (разом із потом з організму людини виводяться солі та мікроелементи, тому слід дотримуватися питного режиму – пити часто і невеликими порціями);

Згідно із підпунктом 8 пункту 3 розділу IV Правил охорони праці у сільськогосподарському виробництві, затверджених наказом Міністерства соціальної політики України від 29.08.2018 № 1240, відпочинок працівників у полі дозволено тільки у спеціально відведених місцях, які обладнуються добре помітними віхами вдень і освітленими ліхтарями в темний період доби. Не дозволено відпочивати під машинами, в кабіні машини під час роботи двигуна, серед поля, у копицях тощо.

Місця відпочинку рекомендовано облаштувати ємностями з питною водою та спеціальними навісами для захисту від сонця.

Раціональне планування виробничих приміщень і оптимальне розміщення в них обладнання з тепло-, холодо- і волого виділенням забезпечується шляхом:

- застосування вікон з тонованим склом або сонцезахисних пристроїв на вікнах;

- застосування локальних кондиціонерів;

- застосування централізованих систем кондиціонування, охолоджування та вентиляції;

- застосування повітряних завіс на входах до приміщення;

- застосування звичайних електричних вентиляторів.

Наголошуємо, що виконання цих заходів допоможе працівникам підприємств перенести високу температуру під час літньої спеки.

Також інформуємо, що за І півріччя 2019 року до Василівського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Запорізькій області надійшло 10 повідомлень про професійне захворювання та 4 повідомлення про нещасний випадок на виробництві, із них один груповий випадок внаслідок якого 1 працівник загинув та один зниклий безвісти і 2 випадки зі смертельним наслідком.

За результатами розслідувань визнано такими, що пов’язані з виробництвом 2 нещасних випадки (із них один зі смертельним наслідком) та 9 професійних захворювань. По груповому випадку, випадку зі смертельним наслідком та професійному захворюванню триває розслідування.

 

 

Василівське відділення управління виконавчої
дирекції Фонду соціального страхування
України у Запорізькій області

 

четвер, 18 Липня 2019 16:14 | Переглядів: 388

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]