Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Електронні сервіси

Новини

Соціальна робота: досягнення та проблеми

Працівники Василівського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді протягом року надавали необхідні соціальні послуги різним категоріям дітей, молоді та сімей. Робота спеціалістів була спрямована на реалізацію основної мети Центру, а саме: проведення соціальної роботи з сім’ями, дітьми та молоддю, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги.

Необхідно зазначити, що соціальна робота є складною за змістом, довготривалою, важкою, тому що направлена на вирішення дуже не простих сімейних проблем і торкається людей, які опинилися в життєвій скруті, потребують співчуття, підтримки та допомоги. Нагадаємо лише декілька причин сімейного та дитячого неблагополуччя: безробіття батьків, бідність, насильство в сім’ї, алкоголізм, конфлікти батьків та дітей, безвідповідальність батьків по відношенню до дітей, низький виховний потенціал проблемних сімей, відхилення в поведінці дітей, розповсюдження серед неповнолітніх та молоді негативних явищ та соціально небезпечних хвороб. В штаті Центру працюють 9 фахівців із соціальної роботи, які надають соціальні послуги на території Василівської та Дніпрорудненької міських, Степногірської селищної, Балківської, М.Білозерської, Скельківської, Орлянської, Приморської сільських рад. Фахівці здійснювали соціальну роботу з сім’ями/особами, які опинилися в складних життєвих обставинах безпосередньо за місцем їх проживання на території 16 населених пунктів району.

Соціальна робота здійснюється за багатьма напрямками, а це лише основні з них:

- виявлення та облік сімей/осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах, соціальний супровід таких сімей, надання їм соціальних послуг за результатами проведеної оцінки потреб;

- соціальна та психологічна адаптація дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа з метою підготовки до самостійного життя;

- здійснення соціальної роботи, спрямованої на запобігання відмовам від новонароджених дітей, соціальна підтримка вагітних жінок та жінок з новонародженими дітьми ;

- здійснення попередньої роботи з кандидатами на створення прийомної сім’ї;

- соціальне супроводження прийомних сімей/ДБСТ;

- здійснення соціально-профілактичної роботи щодо попередження правопорушень та соціально - небезпечних хвороб у дитячому та молодіжному середовищі, в тому числі серед дітей та молоді груп ризику, популяризація здорового способу життя;

- надання соціальних послуг та здійснення соціального супроводу неповнолітніх та молоді, які звільнилися з місць позбавлення волі, неповнолітніх, засуджених до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, дітей на обліку в поліції;

- запобігання насильства в сім’ї;

- соціальна та психологічна підтримка учасників антитерористичної операції та внутрішньо переміщених осіб, надання їм соціальних послуг з урахуванням визначених потреб.

За 9 місяців 2019 року фахівцями проведено великий обсяг роботи, надано підтримку та допомогу багатьом сім’ям та особам, які цього потребували. Наведемо лише основні кількісті показники.

Кількість проблемних сімей/осіб, що було виявлено спільно із суб’єктами соціальної роботи протягом звітного періоду – 313 сімей (660 дітей). Соціальними послугами охоплено 100% сімей.

Спеціалістами ЦСССДМ надавався пакет соціальних послуг у територіальних громадах. Кількість осіб, які отримали соціальні послуги за видами:

- консультування – 682 сім’ї;

- соціальний супровід – 151 сім’я;

- оцінка потреб – 676 сімей;

Загальна кількість клієнтів – 2165 осіб.

Спільно з організацією Товариства Червоного Хреста надано гуманітарну допомогу 268 сім’ям (одяг, взуття, постільна білизна, продуктові набори)

Здійснювалося соціальне супроводження 5 прийомних сімей (9 дітей - сиріт) та Дитячий будинок сімейного типу (5 дітей - сиріт).

Соціальною роботою, також, охоплено 26 дітей – сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування; 33 родини переселенців (72 дітей), 45 учасників АТО, 9 дітей, які постраждали від насильства, 4 неповнолітніх матерів, 153 сім’ї (320 дітей), яким призначена державна допомога при народжені дитини, 13 сімей опікунів.

Для кризових сімей проведено 625 профілактичних бесід (ох. 2185 осіб) з питань соціальної профілактики, відповідального батьківства, профілактики наркоманії, туберкульозу, попередження насильства.

На базі учбових закладів району проведено 45 бесід з питань профілактики наркоманії, туберкульозу, попередження правопорушень, здорового способу життя, протидії торгівлі людьми, охоплено 1120 осіб ( діти СЖО, учні).

Це лише цифри, але за ними стоять живі люди, яким було надано своєчасну допомогу.

 Директор А.МАРЧИШИНА

 

 

вівторок, 15 Жовтня 2019 15:33 | Переглядів: 308

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]