Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Електронні сервіси

Новини

15 років від дня утворення природного парку «Великий Луг»

Національний природний парк «Великий Луг» знаходиться в 15-18 км від Запоріжжя. Це величезне за величиною розширення заплави (близько 80 тис.га), що знаходилось між Дніпром і його притокою р. Конкою, здавна називалось в народі «Кінські плавні» або «Великий Луг». Нині ця територія майже повністю затоплена водами Каховського водосховища. Залишки її природних комплексів збереглися вздовж берегової смуги по балках, що простяглися по всьому узбережжю і на островах, що утворились після заповнення водосховища у 1956 році.

Національний природний парк "Великий Луг" створений відповідно до Указу Президента України від 10.02.2006 р. № 121/2006. Парк створено на базі регіонального ландшафтного парку «Панай», орнітологічного заказника загальнодержавного значення «Великі і Малі Кучугури», ландшафтного заказника загальнодержавного значення «Крутосхили Каховського водосховища». Територія НПП «Великий Луг» включає частину Каховського водосховища з архіпелагом «Великі і Малі Кучугури», ділянку його берегової лінії в районі населених пунктів Скельки - Енергодар, урочища «Маячанська Балка» та «Білозірське».

Метою його створення є збереження, відтворення та раціональне використання типових і унікальних природно-ландшафтних та історико-культурних комплексів степової зони, що мають важливе природоохоронне, наукове, естетичне, рекреаційне та оздоровче значення.

На території Парку відповідно до природоохоронного законодавства виділяються такі зони: заповідна, рекреаційна та господарська.

На території рекреаційної зони Парку діють 5 туристичних маршрути, 4 екологічні стежки та вело маршрут.

Усі туристичні маршрути та еколого-освітні стежки облаштовані місцями короткострокового відпочинку з лісових меблів та кострищами, промаркіровані, та обладнані інформаційними щитами.

На території Маячанської балки на березі мальовничого ставка створений та облаштований рекреаційний пункт «Маяк», де відвідувачі можуть зупинитися, відпочити та помилуватися краєвидами природи Великого Лугу.

Тож, цінуємо професіоналізм та віддану сумлінну працю працівників Національного природного парку «Великий Луг», покликану зберегти й примножити для прийдешніх поколінь багатство і розмаїття мальовничої природи нашої країни.

 

 

 

 

середа, 10 Лютого 2021 20:54 | Переглядів: 241

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]