Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Електронні сервіси

Новини

Що таке «ковідний паспорт» і коли українці знову подорожуватимуть Європою? Питання та відповіді

Міністерство охорони здоров’я запровадило в Україні з 1 липня «ковідні сертифікати», які були розроблені у відповідності з вимогами Європейського союзу та Всесвітньої організації охорони здоров’я. Мета документу - уникнути хаосу минулого літа, коли кожна з країн ЄС вводила власні правила, що фактично призупинило свободи Шенгену - угоди про безмежний простір в Європі і ззовні. Також він полегшить та уніфікує існуючі довідки про імунітет або щодо відсутності інфекції.

На тлі покращення ситуації із вакцинацією в державах ЄС із 1 липня запроваджено цифровий «зелений сертифікат», який дозволить його власнику не дотримуватись частини обмежень усередині країни і подорожувати в інші. Україна, яка має безвізовий режим із блоком, також розробила свій аналог документа - «ковідний сертифікат».

Це не те саме, що і міжнародне свідоцтво про вакцинацію?

Ні, це різні документи. Українці, щеплені двома дозами вакцини проти COVID-19, можуть отримати в лікарнях міжнародне свідоцтво про вакцинацію - документ про зроблені щеплення, який відповідає міжнародним медико-санітарним нормам. Але лише в паперовому форматі.

Натомість «ковідні паспорти» ЄС і України міститимуть усю можливу інформацію про стан здоров’я людини і потенційні ризики для інших. На кожному документі буде ім’я і дата народження, а також дані про установу, що його видала. З нього можна буде дізнатися, якою вакциною щеплена людина, коли вона перехворіла на ковід та результати ПЛР-тестів.

Чи потрібно мені пройти повну вакцинацію, щоб подорожувати Європою?

Не обов’язково. У сертифікаті дійсно вкажуть, отримали ви одну чи дві дози. Але кожна окрема держава-член ЄС вирішуватиме, чи потрібна повна вакцинація для перетину кордону. Зокрема, для Греції і Болгарії навіть відсутність вакцинації вже не проблема: достатньо негативних результатів ПЛР-тестів чи одужання після COVID-19. Крім того, важливо і якою вакциною щепили людину.

Не всі вакцини схвалені в ЄС?

Так. Існує кілька рівнів сертифікації вакцин. Перший - Всесвітня організація охорони здоров’я. Днями вона визнала китайську вакцину CoronaVac, що дозволяє українцям отримати міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Але рішення ВООЗ мають рекомендаційний для ЄС характер - там є своя структура, яка сертифікує препарати, а саме Європейське агентство з лікарських засобів (ЕМА). В ЕМА визнають такі вакцини: BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca та Johnson & Johnson. А от препарата CoronaVac поки що немає у цьому переліку. Втім, ЕМА гармонізує, а не замінює роботу національних органів, які регулюють обіг лікарських засобів. На рівні конкретних держав-членів ЄС також відбувається сертифікація. Наприклад, Іспанія готова приймати туристів, щеплених китайськими вакцинами Sinopharm та CoronaVac, а Греція визнає російську Sputnik V. Кінцеве рішення, пускати чи не пускати туристів, щеплених конкретною вакциною, ухвалюють окремі держави.

Коли запрацює ковід-паспорт?

Він почав діяти в ЄС із 1 липня, але низка європейських держав, зокрема Болгарія, Чехія, Данія, Німеччина, Греція, Хорватія і Польща, почали видавати власні цифрові сертифікати вже 1 червня. Україна ж запровадить ковід-паспорти через 10-14 днів після Євросоюзу.

Як його отримати?

Його видаватимуть як в електронній формі через застосунок «Дія», так і в паперовій формі у лікарнях. Планують зробити дві версії паспорта: внутрішній, для користування всередині країни, і зовнішній - для виїзду за кордон.

Скільки коштує паспорт?

Він безкоштовний. Переконайтеся, що ви отримаєте його через офіційні канали, адже нема сумнівів у тому, що шахраї пропонуватимуть отримати сертифікат за гроші.

Де брати актуальну інформацію для планування відпустки?

Перед тим, як планувати поїздку до якоїсь із держав Євросоюзу, слід перевірити умови в’їзду на сайтах Міністерства закордонних справ України, посольств та консульств України у країні призначення і тамтешнього МЗС.



четвер, 08 Липня 2021 11:50 | Переглядів: 173

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]