Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Електронні сервіси

Новини

Що таке «ковідний паспорт»?

Міністерство охорони здоров’я запровадило в Україні з 1 липня «ковідні сертифікати», які були розроблені у відповідності з вимогами Європейського союзу та Всесвітньої організації охорони здоров’я. Мета документу уникнути хаосу минулого літа, коли кожна з країн ЄС вводила власні правила, що фактично призупинило свободи Шенгену – угоди про безмежний простір в Європі і ззовні. Також він полегшить та уніфікує існуючі довідки про імунітет або щодо відсутності інфекції.

На тлі покращення ситуації із вакцинацією в державах ЄС із 1 липня запроваджено цифровий «зелений сертифікат», який дозволить його власнику не дотримуватись частини обмежень усередині країни і подорожувати в інші. Україна, яка має безвізовий режим із блоком, також розробила свій аналог документа – «ковідний сертифікат».

Це не те саме, що і міжнародне свідоцтво про вакцинацію?

Ні, це різні документи. Українці, щеплені двома дозами вакцини проти COVID-19, можуть отримати в лікарнях міжнародне свідоцтво про вакцинацію – документ про зроблені щеплення, який відповідає міжнародним медико-санітарним нормам. Але лише в паперовому форматі.

Натомість «ковідні паспорти» ЄС і України міститимуть усю можливу інформацію про стан здоров’я людини і потенційні ризики для інших. На кожному документі буде ім’я і дата народження, а також дані про установу, що його видала. З нього можна буде дізнатися, якою вакциною щеплена людина, коли вона перехворіла на COVID-19 та результати ПЛР-тестів.

Чи потрібно мені пройти повну вакцинацію, щоб подорожувати Європою?

Не обов’язково. У сертифікаті дійсно вкажуть, отримали ви одну чи дві дози. Але кожна окрема держава-член ЄС вирішуватиме, чи потрібна повна вакцинація для перетину кордону. Зокрема, для Греції і Болгарії навіть відсутність вакцинації вже не проблема: достатньо негативних результатів ПЛР-тестів чи одужання після COVID-19. Крім того, важливо і якою вакциною щепили людину.

Не всі вакцини схвалені в ЄС?

Так. Існує кілька рівнів сертифікації вакцин. Перший – Всесвітня організація охорони здоров’я. Днями вона визнала китайську вакцину CoronaVac, що дозволяє українцям отримати міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Але рішення ВООЗ мають рекомендаційний для ЄС характер –там є своя структура, яка сертифікує препарати, а саме Європейське агентство з лікарських засобів (ЕМА). В ЕМА визнають такі вакцини: BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca та Johnson & Johnson. А от препарата CoronaVac поки що немає у цьому переліку. Втім, ЕМА гармонізує, а не замінює роботу національних органів, які регулюють обіг лікарських засобів. На рівні конкретних держав-членів ЄС також відбувається сертифікація. Наприклад, Іспанія готова приймати туристів, щеплених китайськими вакцинами Sinopharm та CoronaVac, а Греція визнає російську Sputnik V. Кінцеве рішення, пускати чи не пускати туристів, щеплених конкретною вакциною, ухвалюють окремі держави.

Коли запрацює ковід-паспорт?

Він почав діяти в ЄС із 1 липня, але низка європейських держав, зокрема Болгарія, Чехія, Данія, Німеччина, Греція, Хорватія і Польща, почали видавати власні цифрові сертифікати вже 1 червня. Україна ж запровадить ковід-паспорти через 10-14 днів після Євросоюзу.

Як його отримати?

Його видаватимуть як в електронній формі через застосунок «Дія», так і в паперовій формі у лікарнях. Планують зробити дві версії паспорта: внутрішній, для користування всередині країни, і зовнішній – для виїзду за кордон.

Скільки коштує паспорт?

Він безкоштовний. Переконайтеся, що ви отримаєте його через офіційні канали, адже нема сумнівів у тому, що шахраї пропонуватимуть отримати сертифікат за гроші.

Де брати актуальну інформацію для планування відпустки?

Перед тим, як планувати поїздку до якоїсь із держав Євросоюзу, слід перевірити умови в’їзду (https://tripadvisor.mfa.gov.ua/) на сайтах Міністерства закордонних справ України, посольств та консульств України у країні призначення і тамтешнього МЗС.



вівторок, 13 Липня 2021 08:31 | Переглядів: 81

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]