Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Електронні сервіси

Новини

Засідання районної надзвичайної протиепізоотичної комісії у новому форматі

На минулому тижні, у великій залі засідань відбулося засідання районної надзвичайної протиепізоотичної комісії у новому форматі. Згідно розпорядженням голови райдержадміністрації, затверджено оновлений склад членів РНПК – залучені представники колишніх районів Василівського, Михайлівського, Камянсько – Дніпровського, Великобілозерського.

До розгляду членів РНПК було запропоновано ряд нагальних питань:

- щодо недопущення занесення та розповсюдження захворювання африканської чуми свиней на території Василівського району;

- про посилення заходів профілактики грипу птиці на території Василівського району;

- про посилення заходів боротьби зі сказом тварин на території Василівського району.

Стосовно першого питання порядку денного заслухано інформацію начальника Михайлівського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Запорізькій області Ірини КОНОВАЛЕНКО, яка наголосила, що ситуація щодо африканської чуми свиней залишаться дуже напруженою. Починаючи з 2012 року на території України зафіксовано 546 випадків захворювання на африканську чуму свиней, з початку 2021 року зафіксовано 11 випадків захворювання на африканську чуму свиней. В Запорізькій області в період з 2012 року по теперішній час зареєстровано 12 спалахів хвороби . Останній випадок захворювання на африканську чуму свиней зафіксований 27.08.2021 року у приватному секторі в м. Молочанськ Пологівського (Токмацького) району. Слухали - співдоповідачів - в.о. директора НПП «Великий Луг» Йосипенко Тамару Дмитрїївну; заступника директора з питань тваринництва ПрАТ «Племзавод Степной» - Назаревича Юрія Миколайовича. У зв’язку з погіршенням епізоотичної ситуації щодо африканської чуми свиней в Україні в тому числі в Запорізькій області, та з метою недопущення заносу і розповсюдження цього захворювання на території Василівського району Державна надзвичайна протиепізоотична комісія одностайно затвердила «План заходів щодо недопущення поширення та ліквідації захворювання африканської чуми свиней на території Василівського району»; затвердила склад робочої групи щодо проведення обліку всього свинопоголів’я в господарствах усіх форм власності та щоденного спостереження за тваринами, прийнято інші важливі рішення.

Друге питання порядку денного про епізоотичну ситуацію щодо грипу птиці в Україні, у країнах Європи, та заходи, що здійснює Держпродспоживслужба щодо недопущення занесення і розповсюдження цього захворювання висвітлено начальником Кам’янсько-Дніпровського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Запорізькій області - Оленою ЗАБІГАЙЛО, яка зокрема зазначила, що аналіз шляхів міграції диких перелітних птахів вказує, що Україна розташована на перехресті кількох міграційних шляхів перелітних птахів, тому ризик занесення збуднику грипу птиці з дикими перелітними птахами з території неблагополучних країн, територій, зон існує постійно. Під час весняної, осінньої міграції та в роки аномально теплих зим цей ризик істотно підвищується. Також зазначено, що з початку 2021 року виявлено 6 випадків захворювання на грип птиці - Донецька та Київська по 2, Миколаївська та Херсонська (дика) по 1. Станом на 01.08.2021 всі неблагополучні пункти оздоровлені.

Усі члени РНПК погодилися, що існує реальний ризик зараження домашньої птиці вірусом пташиного грипу,одноголосно членами РНПК прийнято рішення, які направлені на недопущення занесення та профілактику пташиного грипу адресовані виконавцям, визначені терміни виконання.

Щодо третього питання про посилення заходів боротьби зі сказом тварин на території Василівського району доповідав в.о. начальника Василівського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Запорізькій області - Микола АНТОНЮК, співдоповідач - голова Василівського РТ УТМР - Олександра ГОРБИК.

З метою підтримання стабільної епізоотичної ситуації на території Василівського району надзвичайна протиепізоотична комісія вирішила:

- взяти до відома інформацію в.о. начальника Василівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Антонюка М.І. про хід виконання «Комплексного плану основних заходів профілактики та боротьби зі сказом у Василівському районі на 2018 - 2021 роки», заходи що здійснює служба державної ветеринарної медицини у Василівському районі щодо недопущення занесення і розповсюдження цього захворювання.

- рекомендувати головам ОТГ прийняти Програми боротьби зі сказом на підконтрольних територіях.

- здійснювати контроль за ефективністю проведених заходів відповідно до діючих «Методичних рекомендацій по плануванню, організації пероральної імунізації диких м’ясоїдних проти сказу» та Рекомендацій щодо здійснення лабораторного контролю за ефективністю пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин на території України.

- забезпечити відстріл, вилов лисиці, після проведення пероральної вакцинації з метою дослідження напруги імунітету проти сказу (із розрахунку - 4 лисиці на 100 кв.км вакцинованої території в рік).

 

Василівське районне управління
Держпродспоживслужби



понеділок, 13 Вересня 2021 16:00 | Переглядів: 129

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]