Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Електронні сервіси

Новини

Закон «Про енергоефективність» підписано Президентом

Закон України «Про енергетичну ефективність», прийнятий Парламентом 21 жовтня цього року, підписано Президентом України Володимиром Зеленським.

Основна ціль закону – створення нових рамкових умов для стимулювання енергоефективності у всіх секторах економіки.

Важливо, що закон закладає фундамент для фінансування державних програм енергоефективності. Так, прикінцевими положеннями закону зазначено:

  • щорічно передбачати у проєкті закону про Державний бюджет України на відповідний рік видатки на програми з підвищення енергоефективності не менше 1% видаткової частини бюджету;
  • доручення Уряду розробити і затвердити державні цільові програми енергетичної модернізації житлового фонду, підприємств-виробників теплової енергії, підприємств водопостачання та водовідведе.ння

Таким чином, це сприятиме вирішенню питання фінансування державних програм енергоефективності. Адже вкрай важливо дати споживачам можливості отримати підтримку, щоб утеплити оселі та заощаджувати на комунальних рахунках.

Держенергоефективності вже розроблено проєкт рішення щодо продовження Державної програми енергоефективності до 2027 року. Відповідний проєкт постанови внесено до Уряду.

Програма передбачає розширений спектр заходів, а саме – підтримку підвищення енергоефективності не лише приватних домогосподарств, а й систем централізованого постачання теплової енергії, питної води та водовідведення. Це надасть можливість зменшити використання електроенергії та теплової енергії, а також щорічні втрати питної води.

Закон також усуває технічні перепони, які ускладнювали укладання ЕСКО-договорів, та надає повноцінного характеру розвитку енергосервісу. Цей механізм залучає приватні інвестиції в модернізацію бюджетних установ. Середня річна економія за реалізованими ЕСКО-проєктами становить 35%.

Серед вагомих положень закону також варто вказати такі:

квитанції на оплату послуг з розподілу природного газу будуть містити у тому числі інформацію про енергоефективні заходи;
великі підприємства зобов‘язані раз на 4 роки проводити енергоаудит, якщо не запроваджено сертифіковану систему енергетичного або екологічного менеджменту. Це сприятиме оптимізації витрат на енергоспоживання;
органи державної влади та місцевого самоврядування мають купувати обладнання з високим класом енергоефективності. Використання саме такого обладнання дозволить в подальшому заощадити більше коштів, аніж закупівля неенергоефективної техніки.



п'ятниця, 12 Листопада 2021 15:34 | Переглядів: 134

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]