Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

Ліки для гіпертоніків стали доступними

За статистикою в Україні гіпертонічна хвороба (хронічне захворювання, при якому спостерігається тривале і стійке підвищення артеріального тиску) - одна з головних причин смертності українців. Для вирішення цієї проблеми держава обрала два методи: регуляція вартості, а фактично - суми націнок на медичні препарати, а також розроблений і впроваджений механізм реімбурсації - часткового відшкодування підвищеної ціни на ліки за рахунок державного бюджету.

Механізм досить простий: аптеки відпускають покупцям ліки зі знижкою, суму якої держава пізніше компенсує фармацевтичним установам.

Так, Кабінетом Міністрів було затверджено пілотний проект щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою. Згідно з рекомендаціями, розробленими Міністерством охорони здоров'я, кардіолог, терапевт, педіатр або сімейний лікар виписує пацієнтові-гіпертонікові рецепт із зазначенням міжнародної непатентованої назви препарату та дози. В рецепті вказується саме формула лікувального препарату (на латинській мові) для того, щоб аптека могла запропонувати хворому аналоги вітчизняного або іноземного виробництва. Пацієнт з рецептом (чинним протягом 30 днів), завіреною печаткою лікувально-профілактичного закладу, може придбати ліки у аптеках, визначених для компенсації, зі знижкою (її сума в середньому 25-30% від вартості ліків).

- Цей проект націлений на доступність ліків, в першу чергу, для соціально-незахищених хворих з гіпертонічною хворобою, - зазначив заступник голови Василівської райдержадміністрації Денис Калінін на нараді з провізорами мережі приватних аптек району. - У реєстрі Центральної районної лікарні налічується 16 257 чоловік з гіпертонічною хворобою (в області хворих - 377 480). Сума компенсації, яка виділена для нашого району, становить 61 836 гривень (всього на область - 1,4 мільйона). Успіх реалізації програми залежить від взаємодії лікарні, в першу чергу, лікарів, а також правильності оформлення рецептів, роз'яснень пацієнтові. За аптекою залишається прийняти рецепт, видати потрібний препарат і отримати відповідну компенсацію.

На нараді було розглянуто стан і реалізацію даного проекту КМУ, налагоджена взаємозв'язок між ЦРЛ, закладами охорони здоров'я, визначеними для компенсації аптеками на території району, а також погоджено оформлення рецептів відповідно з певною формою, видача ліків згідно з встановленим переліком, практичне вирішення питання часткового відшкодування вартості лікарських засобів за рахунок субвенції. Залишилося "за малим", щоб в медичні установи за рецептами і в аптеки за ліками звернулися понад 16 тисяч хворих району.

Анна ШАПОВАЛОВА

 

понеділок, 10 Грудня 2012 18:55 | Переглядів: 779

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]