Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

Куріння — руйнування організму

КУРІННЯ — одна з найшкідливіших звичок, адже в тютюновому димі міститься понад 30 отруйних речовин: нікотин, вуглекислий газ, окис вуглецю, синильна кислота, аміак, смолисті речовини,органічні кислоти та інші. 1-2 пачки сигарет містять смертельну дозу нікотину. Курця рятує лише те, що вона вводиться до організму не одразу, а частинами. Курці у 13 разів частіше хворіють на стенокардію, у 10 разів - на виразку шлунку, ніж ті, хто не курить.

Курці складають 96-100% всіх хворих на рак легенів. Кожний сьомий курець зі "стажем" хворіє на облітеруючий ендартеріїт - тяжкий недуг кровоносних судин.

Нікотин проникає до організму разом із тютюновим димом, у складі якого містяться і канцерогенні речовини (бензпірен і дібензепірен), вуглекислий газ (9,5%) та окис вуглецю (5%). У малих дозах нікотин збуджує нервові клітини, сприяє почастішанню дихання та серцебиття, порушенню ритму серцевих скорочень, нудоті та блюванню. У великих дозах - гальмує, а потім паралізує діяльність клітин ЦНС, вт.ч. вегетативної, що проявляється у зниженні працездатності, тремтінні рук, послабленні пам'яті.

Впливає нікотин і на залози внутрішньої секреції, вт.ч. на надниркові залози, що виділяють гормон адреналін. Останнній викликає спазм судин, підвищення аотері&иьного тиску та пульсу. Нікотин сприяє розвитку у чоловіків імпотенції. ї омУ лікування цїє'Г хвороби розпочинають із вимоги до хвороби кинути курити.

Особливо шкідливе куріння для дітей та підлітків. Ще не зміцнілі нервова та кровоносна системи хворобливо реагують на тютюн.

При надходженні до організму окису вуглецю розвивається кисневе голодування, адже чадний газ легше з'єднується з гемоглобіном, ніж кисень, і доставляється з кров'ю до всіх тканин та органів людини.

Рак легенів у курців виникає у 20 разів частіше, ніж у тих, хто не курить. Частішими бувають і ракові пухлини інших органів — стравоходу, шлунку, гортані, нирок. Нерідко виникає і рак нижньої губи.

Куріння може викликати розвиток хронічного бронхіту, що супроводжується постійним кашлем та неприємним запахом з рота. У результаті хронічного запалення бронхи розширюються, утворюються бронхоектази з важкими наслідками — пневмосклерозом, емфеземою легенів, з так названим легеневим серцем, що призводить до недостатності кровообігу. Це і визначає зовнішній вигляд заядлого курця: хриплий голос, одутле обличчя, задишка.

Велика роль куріння і у виникненні туберкульозу: 95 із 100 осіб на момент початку захворювання курили.

Часто курці відчувають біль у серці. Це пов'язано зі спазмом коронарних судин, що живлять серцевий м'яз, з розвитком стенокардії (коронарна недостатність серця), інфаркт міокарда зустрічається у курців втричі частіше.

Куріння може бути і головною причиною стійкого спазму судин нижніх кінцівок, що сприяє розвитку облітеруючого ендартриту, який вражає переважно чоловіків. Це захворювання призводить до порушення живлення, гангрени і, в підсумку, — ампутації нижньої кінцівки.

Від речовин, що містяться у тютюновому димі, страждає також травний тракт, в першу чергу, — зуби та слизова оболонка рота. Нікотин збільшує виділення шлункового соку, що викликає нудоту та блювання. Ці ознаки можуть бути проявом і гастриту, виразкової хвороби шлунку, які у курців виникають значно частіше, ніж у тих, хто не курить. Так, серед чоловіків, які захворіли на виразкову хворобу шлунку, 96-97% курили.

Куріння може викликати нікотинову амбліопію, коли настає часткова або повна сліпота. При цьому грізному захворюванні навіть енергійне лікування не завжди буває успішним.

Курці піддають небезпеці не лише себе, а й оточуючих. У медицині навіть з'явився термін "пасивне куріння". В організмі осіб, які не курять, після перебування у накуреному та непровітреному приміщенні, визначається значна концентрація нікотину.

Не лише лікарські обов'язки, а і любов до підростаючого покоління нашої країни спонукають нас застерегти юнаків і дівчат від куріння.

 

Світлана Падьянова лікар-нарколог

 

понеділок, 17 Грудня 2012 16:42 | Переглядів: 760

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]