Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

Проекти ПРООН пригальмувала "експертиза"

Більше 1000 громад з усіх регіонів України вже активізувалися для того, щоб змінити власне життя на краще за підтримки ЄС і Програми розвитку ООН та у партнерстві з місцевою владою. Мета проекту ПРООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду", про який піде мова, полягає у тому, аби навчити і показати жителям громад, якими шляхами можна вирішувати наявні проблеми на їхніх територіях, використовуючи при цьому кошти різних рівнів.

У 2012 році наш район також став учасником даного проекту і громади чотирьох територій, а саме, Верхньокриничанської, Степногірської, Орлянської і Підгірненської вирішили спробувати і долучитися до справи. Але, на жаль, втілити повністю задумане у минулому році так і не вдалося. Громади зібрали гроші, ЄС/ПРООН, районний та обласний бюджети запланували виділення необхідних коштів, але на певному етапі проекти були "заморожені"…

Люди схвильовані: що відбулося? Чи варто розраховувати на те, що їхні сподівання справдяться? За коментарем "НТ" звернулася до заступника голови райдержадміністрації Тетяни Карєвої, яка тримає на контролі це питання:

— Тетяно Олексіївно, розкажіть, які громадські організації було створено для участі у Проекті ПРООН, і що саме вони намітили зробити на території своїх громад?

—У Підгірному зареєстрували громадську організацію (ГО) "Карачекрак", члени якої вирішили реконструювати водогін у селі. У Верхньокриничанській сільраді - ГО "Криниця", яка займається проектом по заміні вікон у місцевій школі. У Степногірську створили ГО "Перемога" і планують проводити вуличне освітлення І-ІІІ мікрорайонів селища. А з Орлянської сільради у проекти бере участь громада села Тополине, де заснували ГО "Тавріда" і також проводитимуть світло на вулиці.

На всіх цих територіях відбулися загальні збори громад, і координатори проекту детально розповіли присутнім його умови. Головна вимога - аби громада сама проявляла активну участь у втіленні проекту в життя і зібрала 5 % від його вартості, а інші кошти надійдуть від ЄС/ПРООН (близько 20 тис. грн. на кожний проект) та з бюджетів різних рівнів.

Тож на сьогодні громадські організації вже зареєстровані в межах чинного законодавства, відкрито рахунки у банківських установах та у казначействі і навіть зібрані кошти жителями громад. У свою чергу і обласна, і районна ради передбачили необхідні суми у бюджетах, прийнявши відповідні програми (загальна сума складає 264800 грн. , при цьому з районного бюджету на дофінансування цих чотирьох проектів у 2012 році було заплановано 218 тис. грн.).

Справу, як мовиться, зрушили з мертвої точки і колінчата завертілися. Громади за участю кваліфікованих спеціалістів розробили проектно-кошторисну документацію на кожний об'єкт і у вересні 2012 відправили її на експертизу до державного підприємства "Укрдержекспертиза". Та саме на цьому етапі роботи пригальмувалися через надмірну завантаженість працівників даної установи іншими, більш терміновими, проектами. Не допомогли навіть звернення райдержадміністрації до керівництва області з проханням посприяти у якнайшвидшому отриманні висновків.

І ось з нового року координатори проекту ЄС/ПРООН нас запевнили, що найближчим часом експертиза буде завершена і у 2013 році всі намічені проекти будуть втілені у життя.

Тому звертаюся, у першу чергу, до голів вищеназваних громадських організацій, не зволікайте і телефонуйте повторно до ДП "Укрдержекспертиза".

Користуючись нагодою, хочу подякувати жителям сільрад, які повірили і долучилися до даного проекту. І щиро запевняю, що розпочата справа обов'язково буде доведена до кінця. Кожен зможе переконатися, що недарма зробив свій посильний внесок у розвиток власної території, яка тепер стане ще кращою. А кошти, які запланували на 2012 рік і проектом, і обласним, і районним бюджетами, у тих же обсягах будуть перезакладені і на 2013 рік.

 

Світлана Лобач

 

понеділок, 14 Січня 2013 14:15 | Переглядів: 665

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]