Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Електронні сервіси

Новини

Старі паспорти замінять біометричні з чипами

Перед Новим роком велося чимало дебатів, розмов та підбиття усіх плюсів та мінусів щодо прийняття Закону “Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус". З 1 січня 2013 року Закон вступив у дію і в країні розпочалися роботи з введення нового зразка паспорта з біометричними даними.

Першим кроком є створення самого Реєстру - інформаційно-телекомунікаційної системи, призначеної для зберігання, обробки та використання інформації про особу. До нього вноситиметься така інформація: ім'я особи; дата народження/смерті; місце народження; стать; дата внесення інформації про особу до Реєстру; відомості про батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників та інших представників; відомості про громадянство або його відсутність та підстави набуття громадянства України; реквізити документів, виданих особі (тип, назва документа, серія, номер, дата видачі та уповноважений суб'єкт, що видав документ, строк дії документа); відомості про документи, що підтверджують смерть особи або визнання особи померлою чи безвісно відсутньою; відцифровані зразок підпису та образ обличчя особи; додаткова змінна інформація (про місце реєстрації, про сімейний стан, про відмову від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, про видачу приватизаційних паперів, додаткові (факультативні) біометричні дані, параметри - відцифровані відбитки пальців рук); інформація з ВІС.

Для внесення інформації за зверненням заявника формується заява-анкета. За реєстрацію плата не стягується. Інформація, що вноситься до Реєстру є конфіденційною і її нерозголошення гарантує держава.

Закон передбачає, що біометричні дані міститимуться у 15 видах документів, які підтверджують громадянство чи статус особи. Крім закордонного та внутрішнього, в їх число увійшли службовий і дипломатичний паспорти, посвідчення водія, моряка, члена екіпажу, тимчасове посвідчення громадянина України, тощо.

Паспорт громадянина України отримують усі особи, починаючи від народження і незалежно від віку на кожні 10 років. Він матиме форму пластикової картки (схожої на банківську картку, на яку отримуємо стипендію, заробітну плату чи пенсію), що містить безконтактний електронний носій, та видаватиметься розпорядником Реєстру не пізніше ніж через 30 календарних днів з дня оформлення заяви-анкети на його отримання або не пізніше ніж через 10 робочих днів з дня оформлення заяви-анкети на його термінове отримання.

Як сказано у Законі, до паспорта громадянина України буде внесена така інформація: назва держави та документа, його номер; ім'я особи; стать; громадянство; дата народження; унікальний номер запису в Реєстрі; дата видачі документа та закінчення строку його дії; уповноважений суб'єкт, що видав документ (код); місце народження; відцифрований образ обличчя та підпис особи.

Паспорт громадянина України для виїзду за кордон отримають особи, які не досягли шістнадцятирічного віку на чотири роки, а ті, хто досягли — на 10. Документ виготовляється у формі книжечки, правий форзац якої містить безконтактний електронний носій, та складається з м'якої обкладинки, 32 сторінок та сторінки даних. До нього буде внесено така ж сама інформація як до внутрішнього, а також такі дані, як: тип документа; код держави; дані про перебування на консульському обліку (за бажанням особи або її представника, представника закладу, який виконує функції опікуна чи піклувальника над особою). Такий паспорт з чипом відкриває нам Європу і надасть можливість українцям їздити до Європейських країн без віз.

Що стосується документів, що посвідчують особу, тобто наші старі паспорти у формі книжечки, які були видані до дня набрання чинності цього Закону, є чинними до закінчення строку їх дії та не підлягають обов'язковій заміні. А от посвідчення водія, видані з використанням зразка бланка, затвердженого органом виконавчої влади Союзу Радянських Соціалістичних Республік, припинять свою дію з 1 січня 2014 року.

Цікаво, що за новим Законом за видачу громадянам паспорта громадянина України, вперше державне мито не стягується.

Робота по новій паспортизації населення України стартує, тож перші біометричні паспорти та документи почнуть видавати з весни, адже у нас поки що немає спеціального обладнання, яке б зчитувало інформацію з чипу.

Не всім українцям по душі такі нововведення. Особливо тим, яким отримати біометричний паспорт не дозволяє релігія. Багато людей побоюються, що електронна інформація буде недостатньо захищеною і особисті дані можуть потрапляти "не у ті руки", що це порушення прав людини на особисте життя та посилення тоталітарного режиму. Але у багатьох країнах, головним чином європейських та США, біометричні паспорти вже давно запроваджено, тож для України це крок уперед.

 

За матеріалами газети «НТ»

 

четвер, 17 Січня 2013 11:41 | Переглядів: 714

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]