Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

Ялинка послужить

Завершилися новорічні свята, і невдовзі на подвір'ях поблизу багатоповерхівок "повиростають" гори вже непотрібних зелених красунь. Яка ж подальша доля ялинок? Про це ми запитали у працівників комунальних служб, які опікуються прибиранням прибудинкових територій.

м. Дніпрорудне, КУП "Наш дім", начальник ЖЕД Людмила Рибакова:

— З цією проблемою ми стикаємося щорічно. Та варіантів небагато. Зазвичай, вантажимо їх на трактор і вивозимо на сміттєзвалище. Минулого року, правда, на деяких територіях ми використовували "беушні" ялинки у якості захисного щиту від снігу. А так після свят новорічні красуні нікому не потрібні і задарма. Навіть, якщо хтось їх міг би пустити на дрова, все одно потрібно витратити кошти на перевезення ялинок. Отож, як кажуть, із двох бід обираємо меншу…

м. Василівка, начальник КП «Добробут» Костянтин Дубовенко:

— Часто ялинки розбирають люди з приватного сектора. Хто для підгодівлі кіз, а хто у якості паливної сировини. А решту служба вивозить на смітник.

А як у них?

На жаль, по Україні така ситуація майже у всіх регіонах. Ялинки перетворюються на звичайні безпечні відходи, бо у державі не розвинена система утилізації по-дібних відходів. Хоча їх можна було б використати у виробленні енергії, отриманої внаслідок спалювання безпечного для навколишнього середовища сміття. Як, скажімо, у Швеції, де місто Упсала наполовину забезпечується теплопостачанням за рахунок спалювання відходів.

Для опалювання будинків хвойні використовують у Австрії, Фінляндії...

А ще новорічні ялинки здають у зоопарки, де їх використовують як корм для деяких тварин.

У Німеччині ялинкові гілки подрібнюють і разом з іншими органічними відходами залишають у компостних купах для отримання добрива. У США з деревини роблять наповнювач для котячого туалету.

Декілька порад:

Гілками сосни можна обв'язувати знизу стовбури груш і яблунь: це захищає від зайців.

Із хвої можна отримати добриво і засіб від шкідників, якщо її перемолоти на кавомолці на борошно і посипати ним, наприклад, молоду редьку. Можна підживлювати розсаду. Для цього навесні треба взяти однакову кількість землі та хвої (змолотої), перемішати. Суміш стає дуже пухкою. При підживленні насіння і розсади помідорів томати ростуть великі і соковиті.

Якщо хвоєю засипати міжряддя полуниці, то під час поливу ягоди не торкатимуться землі і не гнистимуть, а полив можна буде скоротити, оскільки хвоя зберігає вологу.

Для здоров'я і краси

Цілющі властивості хвої відомі з давніх-давен. Недаремно вона входить до складу багатьох лікувальних відварів і навіть засобів для ванн. Тому замість недешевих аптечних солей з екстрактом хвої використовуйте звичайну хвою з новорічної ялинки. Хвою треба зібрати з гілок, висушити і зберігати у полотняному мішечку чи дерев'яному ящику у сухому, провітрюваному приміщенні (цілком підійде балкон).

Додаючи хвою у воду під час прийому ванни, ви знімете втому, активізуєте кровообіг, збадьоритеся. Окрім того, хвойні ванни допомагають при захворюванні дихальних шляхів, проблемах зі шкірою, радикуліті.

 

За матеріалами газети «НТ»

 

вівторок, 22 Січня 2013 08:07 | Переглядів: 832

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]