Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

Хрещення Господнє

З кожним роком все більше і більше людей з нетерпінням чекають свята Хрещення. Хтось, як справжній християнин, за своїми духовними переконаннями, а хтось просто, щоб раз на рік (за традицією або перевіряючи себе "на слабо") зануритися в крижану воду і з цієї хвилини вважати себе справжнім моржем.

Втім, як би там не було, в цей день відчуваєш особливу благодать, адже на підсвідомому рівні розумієш, що в природі відбувається щось чарівне, божественне, коли звичайна вода стає майже "живою", бо сам Дух святий спускається на землю ...

У Василівці на Водохреща народ купається на Лисій Горі у Каховському водосховищі, а з недавніх пір все більше людей приходять зануритися в джерельній воді поблизу з вул. Каховською. Кілька джерел, які б'ють ключами з-під землі, утворили тут невелику річечку, де і взимку, і влітку вода практично однієї температури. Саме у неї і занурюються місцеві жителі.

Ще в 2005 році силами квартального комітету та активістів цієї вулиці була відроджена традиція водохресного купання на цьому джерелі. З тих пір протягом 8 років стежку до джерела протоптали десятки, а може й сотні охочих.

Долучилася до свята і міська влада. Останні три роки міськрада спільно з квартальним комітетом вул. Каховської організовує біля "купелі" невелике народне гуляння. Встановлює намети для переодягання і, звичайно ж, не обходиться без святкового чаювання з пирогами і навіть з фірмовою шурпою. Але все це вже доповнення до свята, а починається "церемонія" з молитви і освячення води священиком Василівського Свято-Петропавлівського храму, як у джерелі, так і в ємностях які народ завчасно наповнює у цьому ж джерелі. Кожен намагається принести водохресну воду в свій дім, оскільки знає про її чудесні властивості лікувати хворих, піднімати здоровий дух, виганяти нечисту силу, ну і, до того ж, не псуватися протягом довгого часу.

У цьому році, вже традиційно, до сходу сонця настоятель Свято-Петропавлівського храму протоієрей Валерій возніс до неба молитву, провів обряд освячення води і привітав присутніх з великим святом Хрещення Господнього, який церква відзначає в пам'ять хрещення Ісуса Христа у водах Йордану Іоанном Хрестителем. Після цього і дорослі, і діти, тричі занурившись у крижану воду, виходили на берег і за бажанням пригощалися гарячої шурпою з пирогами і чаєм. Звісно, не всі купалися. Хтось просто приходив набрати води, а хтось лише вмивався або занурював у джерело ноги, та кожен намагався доторкнутися до води. І хоча в цьому році не було снігу і водохресних морозів, які зазвичай супроводжують це свято, все ж, дух божественної благодаті витав навколо і дарував неповторні відчуття.

 

Світлана Лобач

 

 

вівторок, 22 Січня 2013 08:46 | Переглядів: 747

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]