Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

Проблема галузі — холодні, не відремонтовані клуби

У районі діє 21 клубний заклад: 9 — сільських клубів, 9 — сільських Будинків культури, районний ЦКД, ПК «Гірник», КЗ «Василівський міський клуб». До закладів культури належать 27 бібліотек, що входять до складу Централізованої бібліотечної системи, 2 музеї (Дніпрорудненський міський краєзнавчий і Балківський історико-краєзнавчий), кінотеатр «Сучасник», що у Дніпрорудному, 5 музичних шкіл. Загалом у культурній сфері працюють понад 260 осіб.

Як розвивається культура у районі, які кошти отримує, які проблеми доводиться вирішувати?

Розповідає начальник відділу культури і туризму РДА Тетяна Шаталінська:

— Що стосується коштів на розвиток, то їх практично не виділяють. Лише на утримання закладів культури, а це — виплата заробітної плати і оплата комунальних послуг. На 2013 рік з районного бюджету на утримання районних закладів культури заплановано близько 7 млн. 900 грн. (без сільських клубів). Сільські ради для своїх закладів культури виділять близько 2,5 млн. грн. На жаль, наприкінці минулого року державне казначейство не пропускало жодних платежів, крім заробітної плати. Тож ми не змогли навіть забезпечити наші бібліотеки передплатними виданнями. Та й цей рік ще живемо за тимчасовим кошторисом, тож поки що з передплатою для інформаційних центрів туго. Тішить хоча б те, що у 5 бібліотеках (Василівських, Дніпрорудненських та Балківській) вже встановлено комп'ютери та підключено Інтернет. Тепер будемо працювати над тим, аби створити необхідні умови для комп'ютеризації й в інших бібліотеках.

— Скільки творчих колективів у районі?

— Працюють 144 клубні формування: 95 колективів художньої самодіяльності, 11 любительських об'єднань, 79 — для дітей (це вокальні, хореографічні колективи, гуртки декоративно-ужиткового мистецтва) та ін. Будь-які сільські, міські та районні свята не обходяться без їх участі. Загалом за 2012 рік проведено 1435 культурно-масових заходів.

— З якими проблемами доводиться найчастіше стикатися?

— Це ремонти сільських клубів, Будинків культури і їх опалення. Як завжди, у більшості сільрад не вистачає на це коштів (заклади культури у них на балансі). Майже скрізь відсутнє опалення. Декілька років тому через аварійний стан був закритий Будинок культури в Орлянському. А для такого великого села — це втрата. Тому, якщо громада опікується дозвіллям своєї молоді, у першу чергу, необхідно виділяти кошти на розвиток культурної сфери.

Що стосується кваліфікованих кадрів, то ними наші клуби забезпечені. А відділ культури і туризму РДА завжди готовий надати їм методичні рекомендації щодо проведення будь-яких розважальних, святкових заходів. Головне, щоб людям було куди прийти відпочити.

— Чи правда, що Василівська музична школа отримала додаткове приміщення?

— Так, дійсно. Проблема з приміщенням тут постала вже давно, адже у школі, крім гри на музичних інструментах, навчають ще й хореографії та художній майстерності. Тож після того, як через реорганізацію звільнилося приміщення фонду соціального страхування, міськрада передала його у користування музичній школі. Але й тут виникла проблема. Приміщення потребує значних фінансових вкладень для того, щоб встановити двері (їх чомусь там немає), світильники, замінити електролічильник і взагалі підключитися до електромережі та полагодити систему опалення. На жаль, міськрада відмовилася допомогти у вирішенні цих питань, тому доводиться покладатися лише на грошову підтримку батьків, чиї діти відвідують хореографічне та художнє відділення (саме їх перевели у це приміщення). Звісно, ми щиро вдячні батькам за їхню допомогу, але хотілося б розраховувати і на підтримку влади. Адже хто, як не вона, повинна підтримувати юні таланти?

 

За матеріалами газети «НТ»

 

п'ятниця, 25 Січня 2013 14:43 | Переглядів: 807

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]