Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

Сталінградська битва - як символ свободи

Ми пам'ятаємо знаменну та переломну дату в історії Великої Вітчизняної та Другої світової війн — перемогу радянських військ у Сталінградській битві. Ми згадуємо ті події по-різному: водночас з острахом, адже стільки людей полягло під Сталінградом у ті часи, а з іншого боку — пишаємося, прихиляємося і славимо величний подвиг мужніх солдатів, які ціною життя захищали Вітчизну.

З кожним роком учасників бойових дій, ветеранів, яким випала нелегка доля — вистояти у жорстокій війні, витримати найжахливіші для людини умови, стає все менше. Мало залишилося і тих, хто пам'ятає Сталінград з власного досвіду, хто воював за найважливіший рубіж, який був останньою перешкодою для ворога. І вони, попри все, йшли тільки вперед до перемоги!

Тоді це місто стало символічним, адже програти битву було рівнозначно смерті, а виграти — означало здобути надію, свободу. Солдати боролися до останнього і змогли вщент розгромити армію генерала-фельдмаршала Фрідріха Паулюса. Цей прорив ознаменувався різкою зміною напрямку ходу війни, змінив історію країни та світу. Від цього моменту фронт впевнено наближався до Берліна.

Героїчним місто зробили звичайні люди, бійці, офіцери, які в неможливих умовах проявляли неймовірну стійкість, хоробрість та самопожертву. В цій когорті і василівчани. Це мужні, сміливі та з великою любов'ю до Батьківщини воїни Іван Денисович Шморгуненко та Іван Кузьмич Сапунов, а також незвичайна жінка, яка відчула, що таке фронтове пекло, але, на жаль, вже не з нами — Олександра Василівна Кльопова. Вони з честю пройшли через горно Сталінградської битви, а потім озлоблено гнали фашистів з нашої землі, проливали свою кров за свободу і незалежність Вітчизни.

Іване Денисовичу та Іване Кузьмичу, ми з честю пишаємося вашими подвигами! Всі покоління будуть свято зберігати пам'ять про ті жахливі та переможні дні Великої Вітчизяної війни, яким своїми ратними подвигами радянські воїни подарували можливість з'явитися на світ. Вони навічно в неоплатному боргу перед визволителями, перед героями Сталінградської битви, бо ця кровопролитна битва ще раз довела, що наш народ не зламати, що ми маємо велику жагу до перемоги та свободи, показала стійкість, мужність радянського народу.

Міська організація ветеранів Василівки звертається до шкільної та студентської молоді з великим проханням відвідати легендарних бійців Сталінградської битви, щоб почути реальну правду наживо від людей, які творили історію, ще раз вклонитися за їх мужність.

 

Актив Василівської міської організації ветеранів

Як трактують історики

Сталінградська битва (17 липня 1942 - 2 лютого 1943) — бойові дії радянських військ по обороні міста Сталінграда та розгрому великого стратегічного німецького угруповання в межиріччі Дону і Волги в ході Великої Вітчизняної...

Є найбільшою сухопутною битвою в ході Другої світової війни, яка поряд з битвою на Курській дузі стала переломним моментом в ході військових дій, після яких німецькі війська остаточно втратили стратегічну ініціативу. Битва включала в себе спробу вермахту захопити лівобережжя Волги в районі Сталінграда (Волгоград) і саме місто, протистояння Червоної армії і вермахту в місті і контрнаступ Червоної армії (операція "Уран"), в результаті якого 6-та армія та інші сили союзників нацистської Німеччини всередині і біля міста були оточені і частково знищені, захоплені в полон.

За приблизними підрахунками, сумарні втрати обох сторін у цій битві перевищують два мільйони людей.

Для Радянського Союзу перемога у Сталінградській битві поклала «початок масовому вигнанню загарбників з радянської землі», за яким пішли звільнення окупованих територій Європи і остаточна перемога над Третім рейхом у 1945 році.

 

вівторок, 05 Лютого 2013 11:15 | Переглядів: 714

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]