Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

Проекти — в дію! Громадам — рекламу!

В області продовжується реалізація другої фази Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований громаду-ІІ», головним аспектом якої протягом року буде остаточна реалізація проектів в районах-реплікантах (Василівський, Веселівський, Токмацький) тобто тих, які самостійно відтворюють досвід ЄС/ПРООН і отримують дещо меншу фінансову підтримку від організаторів проекту.

Днями у приміщенні залу засідань райдержадміністрації відбувся Форум місцевого розвитку Василівського району, який відкрила заступник голови РДА Тетяна Карєва. На Форум завітали координатор проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду - 2» по Запорізькій області Геннадій Устимов та директор агентства Держінвестпроект України Сергій Дорошенко, а також голови сільрад, громад, казначеї та секретарі, тобто люди, які опікуються втіленням намічених мікропроектів у життя.

Перш за все, присутні заслухали звіт координатора проекту про зроблену у 2012 році роботу і перспективи на найближчий час. Так, за словами Геннадія Устинова, загальна вартість мікропроектів громад, реалізованих на території області у минулому році склала 6,3 млн.грн. Це передусім проекти з капітального ремонту шкіл, дитсадків, ФАПів, реконструкція вуличного освітлення, систем водопостачання тощо.

На жаль, жодного із запланованих мікропроетів на території нашого району (у Підгірненській сільраді — водогін (7 км), у Верхньокриничанській — заміна вікон і вхідних дверей у школі, в Орлянській — вуличне освітлення у с. Тополине та у Степногірській селищній раді також вуличне освітлення) реалізовано не було. Що загальмувало ініціативу громад?

— По-перше, на ситуацію вплинув тривалий розгляд проектної документації в «Укрдержекспертизі», де проекти іноді повертали для виправлення знайдених недоліків, — відзначив Геннадій Устимов. — А потім, наприкінці року, казначейство не пропускало жодних платежів, крім захищених статей. От і вийшло, що дані мікропроекти «перейшли» на 2013 рік. Та хочу відзначити, що вже є позитивні зміни, і минулого тижня був затверджений проект Верхньокриничанської громади. Сподіваюся, до кінця березня їхня школа буде з новими вікнами і дверима.

Координатор проекту звернув увагу голів громад, що не всі зібрали потрібні 5 % від вартості проекту (це стосувалося Орлянської і Степногірської громад), а ось Підгірненців особливо відзначив, адже вони зібрали навіть більшу суму із розрахунку на те, що це лише початок і наступний проект не за горами.

До речі, Геннадій Устимов наголосив, що наш район має усі шанси у наступному році перейти із реплікантів до основних учасників проекту МРГ-ІІІ. Але це лише у тому випадку, якщо розпочаті проекти будуть доведені до кінця. І це, звісно, залежить від ініціативи громад. Кошти ж на дофінансування будуть виплачені у повному обсязі, тільки-но всі документи будуть узгоджені і знайдено підрядників.

В свою чергу голови громад поділилися власними враженнями від роботи, поставили хвилюючі їх запитання і висловили сподівання на те, що несподіваних затримок з проплатами у казначействі більше не буде, адже все це негативно впливає на громадську думку, втрачається довіра людей і тоді важко назбирати навіть такі незначні суми, як 5 % від вартості проекту.

Цікаву пропозицію щодо співпраці на розгляд присутніх вніс директор «Держінвестпроекту» Сергій Дорошенко. Він розповів, що їхнє держагенство займається виготовленням інвестиційних паспортів для кожної сільської, селищної, міської ради. Такий інвестпарспорт містить в електронному вигляді повну інформацію про конкретну територію, про кількість населення, площу, про об’єкти соціальної, виробничої сфери, або ті, які мають перспективу розвитку і будуть цікаві для інвесторів. Виготовлення даного документу коштує 5 тис. грн. Тому кожна громада вже сьогодні може замислитися над своєю, так би мовити, рекламою у мережі Інтернет.

Підбиваючи підсумки роботи Форуму, заступник голови РДА Тетяна Карєва наголосила, що намічені проекти будуть обов’язково втілені у життя і це стане стартом для подальшої тісної співпраці органів місцевого самоврядування і жителів громад на благо власних територій.

 

Світлана Лобач

 

четвер, 14 Лютого 2013 08:16 | Переглядів: 710

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]