Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

Тут готують професіоналів

Ким бути? Це питання — одне з найважливіших у житті кожної людини, бо обрати про¬фесію до душі, займатися справою, яка приносить радість, яка дає змогу проявити здібності та вміння, — означає бути щасливим. У нашому районі допомагає опанувати чудові робіт¬ничі професії ДНЗ "Василівський професійний ліцей". Тут більше ніж півстоліття готують вправних, кваліфікованих робітників, яких цінують роботодавці, які самі відкривають власні справи, втілюють свої мрії у життя...

Василівський професійний ліцей ласкаво запрошує усіх бажаючих отримати такі професії: на базі 9 класів (термін навчання 3 роки із здобуттям повної середньої освіти): тракторист-машиніст з умінням виконувати роботи слюса- ря-ремонтника і водій категорій "В", "С"; кухар; обліковець (реєстрація бухгал¬терських даних)-оператор комп'ютерного набору; продавець продовольчих і не¬продовольчих товарів; на базі 11 класів: конторський службовець (термін на¬вчання 1 рік); слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткуван¬ня; тракторист-машиніст сільськогосподарського (лісогосподарського) вироб¬ництва (категорія "А"); водій автотранспортних засобів (категорії "В" і "С", термін навчання 1 рік 21 тиждень); продавець продовольчих та непродовольчих то¬варів (термін навчання 1 рік 8 тижнів).

Навчання у ліцеї безкоштовне! Учні забезпечуються стипендією та безкош¬товним гуртожитком. Прийом на навчання проводиться за співбесідою, а час навчання у ліцеї зараховується до трудового стажу.

Майстер виробничого навчання Оксана Юріївна МУХІНА:

— Кухар — це творча людина, яка є водночас художником, митцем, бо страви повинні бути і гарними, і смачними, і корисними. У ліцеї для цього є всі умови. Ми маємо необхідну базу, котра постійно

оновлюється, для опанування даної професії як теоретично, так і практично. У лабораторії є хороші печі, новий холодильник, відповідне обладнання, інвентар, посуд... Тут наші вихованці застосовують теорію на практиці, готують та оформлюють страви. У класі організації підприємств громадського харчування учні навчаються правильно сервірувати стіл, подавати страви та багато іншого. Ще одним моментом у навчанні є екскурсії на підприємства, кафе. Ми тісно співпрацюємо з завідуючою виробництвом кафе "Чумацький стан" Валентиною Олександрівною Розложко, яка завжди бере наших учнів на практику та працевлаштовує, вчить їх бути самостійними та професійними кухарями. Залюбки учні їдуть і на практику на бази відпочинку, де застосовують отримані знання на ділі, набираються досвіду та відпочивають. Також наші учні постійно беруть участь у різноманітних обласних конкурсах та показують добрі результати. Взагалі, коли у роботі все вдається, то ліцеїсти не розчаровуються у виборі професії, що мотивує їх стати справжніми професіоналами своєї справи. Саме такі й потрібні роботодавцям, а наші випускники майже всі працевлаштовані, що говорить про високий освітній рівень підготовки кваліфікованих кадрів.

Юлія КІРЮХІНА, кухар, група 48-К-1 (с. Переможне). Професію кухаря обрала тому, що дуже люблю готувати. До того ж, цей та¬лант передається у нас по жіночій лінії. Мої мама та бабуся — кухарі і готують дуже смачно. Сьогодні мама, Оксана Вячесла¬вівна, теж навчається в ліцеї на кухаря, щоб отримати професійну базу знань. У період жнив вона куховарить у нашого місцевого фермера. Часто їй допомагаю і я. Пізнаючи професію кухаря безпосеред¬ньо у роботі, люблю її ще більше, адже це найцікавіша та творча професія. Звісно, ця робота складна, апе труднощі мене ніяк не лякають. Навпаки, хочеться постійно розви¬ватися, примножувати свої знання. У сучасному житті кухар — досить популярна та необхідна професія. Сьогодні є велике розмаїття ресторанів та кафе, відкриваються безліч шкіл, на телебаченні знімають чимало кулінарних шоу. Я теж хотіла б взяти участь у передачі"Майстер-шеф".У ліцеї навчання організоване на належному рівні, особливо цікаво проходить практична частина. Ми готуємо у лабораторії, працюємо у їдальні, допомагаємо кухарю, а влітку їдемо до Кирилівки та Генічеська на бази відпочинку, де водночас вчимося, отримуємо цінний професійний досвід, заробляємо гроші та відпочиваємо. До того ж, тут хороші та кваліфіковані вчителі. Після закінчення ліцею хочу навчатися далі на кондитера, стати професійним шеф-кухарем. Звісно, хочеться у майбутньому відкрити власну справу — кафе чи ресторан. Проте, сьогодні кваліфікований кухар не залишиться без роботи, адже, у великому розмаїтті харчових закладів у роботодавців на професіоналів мається великий попит.

Оператор-Обліковець комп'ютерного набору

Майстер виробничого навчання Олена Олександрівна Мішина (на нижньо-му знімку разом з учнями):

— У ліцеї цю професію учні опановують 3 роки та 3 місяці. За цей час вони вивчають усі важливі комп'ютерні програми та відповідні теми. Виробниче навчання, рівень навчального матеріалу у ліцеї достатній.

Практикою вихованці забезпечують себе самостійно, яка триває 1-1,5 місяця. Після її проходження учні здають екзамен, готують індивідуальні завдання. Після І-го курсу навчання вже володіють отриманими теоретичними знаннями.

Великий плюс цієї професії у тому, що вона включає в себе одразу дві: оператора та обліковця. Це вигідно для учнів, адже часто наші випускники працюють бухгалтерами та їх помічниками, секретарями, їх залюбки беруть на роботу у ті організації і установи, де є комп'ютери.

У ліцеї є чудова база для навчання, комп'ютерами забезпечені. Встановлюємо усі найнеобхідніші та додаткові програми для більшого світогляду ліцеїстів. Знання перевіряємо за допомогою комп'ютера у виді тестів, кросвордів, тощо. Уроки проходять цікаво, часто в ігровій формі, тематично.

З великим інтересом наші вихованці вивчають тему "Мультимедіа", яка сьогодні особливо популярна у фірмах та організаціях, котрі створюють відео- чи фото-презентації, творчі фільми та інші мультимедійні проекти.

Наші учні беруть активну участь у культурному житті ліцею, різноманітних заходах, де застосовують свої знання комп'ютера та роботи з програмами.

Отримати спеціальність "Конторський (офісний) службовець" ми пропонуємо випускникам одинадцятих класів. Даний курс включає в себе тільки бухгалтерію, оператора комп'ютерного набору немає.

Єлизавета Терзієва, обліковець-оператор комп'ютерного набору, група 49-ОБ-1 (с. Підгірне), на знімку перша праворуч:

— Вибором своєї професії задоволена, адже у сучасному суспільстві без неї не обійтися. Комп'ютери є майже всюди, важче сказати, де їх немає, тож знати ПК та програми повинні всі. А для цього ліцей — відмінний старт. Тут вчителі дають нам хорошу базу знань, навчання проходить цікаво, особливо практика, або коли вивчаємо нову тему.

Свою професію хочу пізнати глибше, отримати відповідні знання та стати хорошим спеціа-лістом. Після ліцею збираюся навчатися далі, удосконалювати та підвищувати свій рівень знань. Тоді знайти роботу буде не проблема, бо на дану професію у роботодавців завжди є попит. А той, хто має хороші знання, без роботи не залишиться.

Директор Василівського професійного ліцею Володимир Васильович Мухін:

— Проголошена у нашій країні інноваційна модель розвитку потребує, насамперед, висококваліфікованої робочої сили, професійно-мобільних, конкурентоспроможних працівників.

Професійно-технічна освіта починає модернізуватися та поліпшуватися. Триває реалізація державної цільової програми розвитку професійно-технічної освіти на 2011-2015 роки, що дає змогу створити необхідні умови для отримання якісної освіти.

У цьому ракурсі протягом 2012 року прийнято ряд Законів України: "Про формування та розміщення державного замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів…", "Про внесення змін до деяких Законів України щодо вдосконалення управління професійно-технічною освітою", "Про професійно-технічну освіту" та інші нормативні документи, що дозволяють нам готувати кваліфікованих робітників, фахівців, які потрібні сучасному ринку праці.

Не стоїть осторонь в процесі модернізації профтехосвіти і наш ліцей, до славних освітніх традицій якого додаються і сучасні інновації у професійному навчанні.

Педагогічний колектив закладу докладає максимум зусиль для поліпшення якості підготовки кваліфікованих робітників, змінює підхід до процесу навчання та створює всі необхідні умови для тих учнів, які бажають навчатися в ліцеї.

Я залюбки запрошую випускників шкіл, усіх, хто прагне здобути одну з тих професій, які пропонує наш навчальний заклад, у нашу велику та дружну родину. Ми чекаємо на вас!

10 причин навчатися у нас:

1. Безкоштовне навчання.

2. Безкоштовний гуртожиток.

3. Учні отримують стипендію, а відмінники — ще й стипендію мера.

4. Можна одразу отримати кілька професій.

5. Кваліфікований педагогічний колектив.

6. Ліцей має достатню навчальну та технічну бази для отримання професійної освіти.

7. Час навчання зараховується до трудового стажу.

8. Не треба здавати екзаменів.

9. У ліцеї є хороша база для занять спортом.

10. Є всі умови для змістовного дозвілля, діють різні гуртки.

Заступник директора з навчально-виробничої роботи Людмила Валентинівна Вайло:

— Наш ліцей готує високваліфікованих працівників з числа випускників загальноосвітніх навчальних закладів на основі базової чи повної загальної середньої освіти, а також здійснює підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації працівників із незайнятого населення.

Навчально-виховний процес забезпечують досвідчені викладачі та майстри виробничого навчання, про що говорять категорії та педагогічні звання наших педагогів: вищу категорію мають 12 викладачів, І категорію — 2, ІІ категорію — 3, 2 мають звання "Викладач-методист", 7 — "Старший викладач" та 1 майстер виробничого навчання — "Майстер виробничого навчання ІІ категорії".

Для проведення уроків та виробничого навчання у навчальному корпусі обладнано 10 кабінетів професійно-теоретичної підготовки, 3 — загальнопрофесійної, 12 -— загальноосвітньої, лабораторія, майстерня. У навчально-виробничому корпусі функціонують лабораторія та 3 навчальні майстерні.

2 сучасні комп'ютерні класи надають можливість урізноманітнити і покращити процес підготовки з усіх професій.

Для організації навчально-виховної роботи створені всі необхідні умови. Ліцей має: бібліотеку з бібліотечним фондом, що складає 36482 примірники, з них підручників — 10892, та читальний зал на 40 місць. Для зручності учнів є 3 комп'ютери з доступом до мережі Інтернет та принтер для друку, спортивний, тренажерний і тенісний зали, спортивні майданчики, спортивну кімнату у гуртожитку, актовий зал, їдальню та буфет.

Для організації та проведення змістовного дозвілля функціонують художні гуртки, гурток з оригамі та різні спортивні секції: з настільного тенісу, футболу, баскетболу, шахів та шашок. Завдяки роботі гуртків наші учні мають змогу продемонструвати свої здібності в обласних конкурсах.

Ліцей дає можливість учням отримати не тільки освіту, але й професію за сучасними вимогами. Наш навчальний заклад готує кваліфікованих робітників інтегрованих професій, тобто учні одночасно можуть здобути дві або навіть три професії. Наприклад, слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування; тракторист машиніст (категорія "А", "С"); водій автотранспортних засобів (категорія "А", "С"); або оператор комп'ютерного набору; обліковець з реєстрації бухгалтерських даних. Така можливість відкриває нашим випускникам більше перспектив на ринку праці.

Завідуюча їдальнею ліцею Раїса Іванівна Кутрова (на знімку разом з учнями):

— У їдальні працюю вже 10 років. Готуємо перші та другі страви, випічку: пиріжки духові й смажені, булочки... На поміч приходять учні під керів-ництвом майстрів виробничого навчання, які навчаються на кухарів, допомагають готувати. Також тут проходять практику і наші продавці. Всі працюють добре, з великою цікавістю.

На перервах ліцеїсти залюбки поспішають сюди, щоб попоїсти, бо у нашій їдальні смачна, гаряча та корисна їжа. Загалом їдальня розрахована на 120 посадочних місць.

ПРОДАВЕЦЬ

Майстер виробничого навчання Галина Петрівна Попова, (на знімку з учнями):

— Учні нашого ліцею отримують спеціальність "Продавець продовольчих та непродовольчих товарів 3-го розряду", яка включає в себе підготовку касирів-операціоністів (робота на касі), мерчендайзерів, торгових представників, продавців-консультантів. На виробничому навчанні учні опановують навички виконання основних операцій торговельно-технічного процесу, правила зберігання товарів, підготовку до продажу та продаж. На основі матеріально-технічної бази, яку ми маємо, діти вивчають роботу і касира-операціоніста. Виробниче навчання та практику учні проходять на торговельних підприємствах, базах відпочинку, в магазинах-лабораторіях (канцтоварів та побутової хімії, буфеті ліцею). Багато наших випускників працевлаштовані, самі роботодавці звертаються до нас за кваліфікованими кадрами.

Ми запрошуємо до нас нових учнів. Обіцяємо, що навчимо всьому необхідному!

Лілія Ямпольська, продавець, 21-П-1 (м. Василівка), на знімку в центрі:

— Вирішила вивчитися на продавця, бо з дитинства цікавилася цією професією. Моя тітка — приватний підприємець, за-ймається торгівлею та має кілька своїх кіосків. Тож, спостерігаючи за її роботою, і сама захопилася. До того ж, продавець — це одна з тих професій, на яку попит ніколи не спадає, а враховуючи сьогоднішнє розмаїття торговельних закладів, без продавців — ніяк!

Мені подобається спілкуватися з людьми, допомагати їм зробити правильний вибір, побачити вдячні й задоволені від покупки очі. Взагалі, продавець одночасно є й експертом, і артистом, і психологом.

Навчаючись у ліцеї, ми дізнаємося багато нового та корисного. Особливо мені подобаються уроки товарознавства, на яких ми вивчаємо якість товарів. Також у навчанні дізнаємося, як зберігати продукцію, як розрізняти, чи свіжа вона та інше… Це вигідно для мене як для продавця, так і в якості покупця. Окрім того, вивчаємо велике розмаїття касових апаратів. Працюємо на всіх типах РРО різних модифікацій.

Практику проходимо у гастрономічному відділі ліцею, не тільки продаємо, але й опановуємо торговельно-технологічний процес, навички операції обслуговування покупців.

В майбутньому хотілося б відкрити власну справу. Маю навіть одну задумку щодо відкриття свого магазину (такого у нашому місті ще не було), але це поки що комерційна таємниця.

Надія Воргодяєва, продавець, група 46-П-2 (с. Велика Знам'янка), на знімку друга праворуч:

— Навчання у Василівському профе-сійному ліцеї має безліч переваг! Тут достатньо обладнання для занять, є лабораторія, магазин канцтоварів та буфет, де проходимо практичну частину. Також ми маємо можливість поїхати на практику на бази відпочинку у Кирилівку та Генічеськ, заодно попрацювати й відпочити.

Я приїхала сюди навчатися тому, що тут хороша база для отримання професійної освіти, якої, на жаль, у нашому районі немає. Гуртожиток надається безкоштовно, що дуже зручно і вигідно. Взагалі, з мого району у ліцеї навчаються багато учнів, чимало їх і з Токмацького, Михайлівського, Веселівського районів, є навіть з Херсонської області. А ще зручно, що у Василівки вигідне географі-чне положення, тож до міста можна добратися з будь-якого куточку нашої області.

За час навчання я вже брала участь у обласному конкурсі "Кращий продавець" і зайняла перше місце. Це ще раз підтверджує, що у ліцеї високий рівень професійної освіти!

ТРАКТОРИСТ –МАШИНІСТ

Майстер виробничого навчання Володимир Іванович Федорченко (на знімку разом з майстрами та учнями, перший праворуч):

— Навчальна база відповідає усім освітнім вимогам. Ліцей укомплектований слюсарною майстернею, лабораторіями. Маємо і ремонтну майстерню (ремонт тракторів та автомобілів), клас технічного обслуговування, де учні обслуговують транспорт ліцею під керівництвом майстрів з виробничого навчання. У ліцеї працюють 5 майстрів виробничого навчання, 3 — майстри з водіння легкових та вантажних автомобілів. Всі мають досвід роботи. Наші учні отримують стипендією, а ті, хто постійно навчаються лише на "відмінно", — ще й стипендію Василівського міського голови.

Не лише теорію вивчають ліцеїсти, велика увага приділяється і практичній частині. Учні випробовують знання на ділі — на учбовому господарстві ліцею. Тут вони сіють пшеницю, кукурудзу, просо, соняшник, ячмінь. І працюють так від посівної до збирання врожаю, тож виходять із навчального закладу вже готовими до роботи спеціалістами.

Кожен рік наші вихованці та майстри виробничого навчання беруть участь у трізноманітних обласних конкурсах, на яких стабільно займають призові місця.

Після закінчення ліцею випускники або навчаються далі, або ж одразу працевлаштовуються. На кваліфіковані кадри попит є завжди, тож все залежить від бажання учня навчатися та здобувати знання.

Олег Кірюхін, тракторист-машиніст, група 19-Т-1 (с. Переможне), на знімку другий ліворуч: Професію перейняв від свого тата, який працює трактористом. До того ж, мені подобається техніка, автомобілі... У ліцеї я отримую всі необхідні професійні знання, певний досвід роботи. Викладачі та майстри у нас хороші, кваліфіковані, зрозуміло пояснюють увесь навчальний матеріал. На заняттях ми отримуємо навики водіння та ремонту легкових, вантажних автомобілів, вивчаємо широкий асортимент сільськогосподарської техніки, велику базу знань, яку сьогодні вимагають сучасні стандарти професійної освіти та роботодавці. Цікаво проходить і практика, адже ми по-справжньому працюємо на полях — як на наших навчальних, так і у фермерів. Навчання у ліцеї цікаве, а головне — безкоштовне, як і гуртожиток! Отримуємо і стипендію, а по закінченні навчання — і посвідчення водія! Для багатьох випускників шкіл, яким платна освіта не по кишені, — це найкращий варіант здобути професію. Нині ж робітничі професії повертають свою популярність, тож я задоволений, що обрав саме таку спеціальність та прийшов навчатися до Василівського професійного ліцею.

 

— Вступники до ліцею подають: заяву, документ про освіту, довідку про стан сім'ї з місця проживання, 6 фотокарток 3х4, (водій — 4 фотокартки 3,5х4,5), 2 конверти з маркою, медичну довідку, довідку про щеплення, свідоцтво про народження, паспорт (подавати особисто), ксерокопію ідентифікаційного коду. Документи приймаються з 1 червня по 28 серпня. Адреса ліцею: 71600, Запорізька область, м. Василівка, вул. Єсеніна, 1, ДНЗ "Василівський професійний ліцей". Тел.: 7-23-81 (приймальна комісія), 7-44-65 (факс), 7-44-64 (приймальна директора). Електронна адреса: licey57@zp.ukrtel.net. Web-сайт: licey57.narod.ru

 

 

п'ятниця, 15 Лютого 2013 09:08 | Переглядів: 1470

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]