Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

Соціальна справедливість — яка вона?

Що таке соціальна справедливість та які завдання стоять перед суспільством задля її забезпечення? Саме це питання стало темою обговорення на засіданні «круглого столу» у районному Центрі зайнятості, куди запросили представників районної влади, підприємств, установ, навчальних закладів, голів територіальних громад, словом, тих людей, які так чи інакше пов’язані із працевлаштуванням населення і забезпеченням його робочими місцями.

Вітаючи присутніх, директор Центру Олена Грушко підкреслила, що дана зустріч проводиться не випадково і приурочена до Дня соціальної справедливості, який Україна відзначила 20 лютого.

Більшість з нас навіть не замислюється над тим, наскільки це важлива тема. Адже сьогодні, щоб здолати соціальні, політичні, економічні негаразди в Українській державі, потрібна сильна, виважена, зорієнтована на національні інтереси соціальна політика, спрямована на утвердження, насамперед, соціальної справедливості.

На основних її концепціях увагу присутніх зосередила тренер консалтингової компанії «Територія бізнесу» Тетяна Хвостенко, яка залучила до обговорення даної теми кожного учасника «круглого столу». В результаті з’ясували, що поняття «соціальна справедливість» досить суб’єктивне, у кожного своє. Але всі зійшлися на думці, що воно обов’язково асоціюється з чесністю, порядністю, добротою та правовими нормами суспільства.

— Працівники центру також не стоять осторонь забезпечення соціальної справедливості, — наголосила Олена Грушко. — Вони активно сприяють працевлаштуванню кожного безробітного і з цією метою часто проводять зустрічі з роботодавцями, роз’яснюють законодавчі нововведення щодо зайнятості населення.

Аналізуючи роботу Запорізької служби зайнятості за 22 роки її існування, директор підкреслила, що Василівський РЦЗ серед сільських районів області посідає одне з перших місць по створенню нових робочих місць за рахунок надання дотацій роботодавцям (969 місць), по проходженню профнавчання ( його отримали 6385 осіб), по виплаті одноразової допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності (825 осіб). Хоча на сьогодні проблема створення додаткових робочих місць та працевлаштування людей окремих категорій (особливо жінок, віком після 50 років) все ще залишається відкритою.

З метою вирішення питань регулювання ринку праці та зайнятості населення нещодавно прийнято новий Закон України «Про зайнятість населення». На деяких його аспектах Олена Дмитрівна зупинилася більш детально:

— Так, з 1 січня 2013 року максимальний розмір допомоги з безробіття збільшено до чотирьох прожиткових мінімумів, – наголосила директор РЦЗ. —На сьогодні розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб становить 1 147 грн. На даний час максимальний розмір допомоги становить 4 176 грн.

Ще однією прогресивною новацією нового закону є отримання статусу безробітного з першого дня реєстрації в ЦЗ. Крім того, закон передбачає надання допомоги працівнику, якому було скорочено робочий день. Розмір цієї допомоги не може перевищувати прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Олена Грушко відзначила, що служба зайнятості націлює свою роботу на співпрацю з усіма роботодавцями і нині серед основних завдань є ще одне, а саме: визначити, хто з них має можливість (або потребу) взяти до себе на стажування студентів та учнів старших курсів вишів, коледжів та ліцеїв. Така форма співпраці може бути корисною як для роботодавця, так і для стажиста. Порядок укладення договору про стажування студентів вже затверджений, він передбачає і запис у трудовій книжці, і відлік трудового стажу, тож кожне підприємство все зараз може взяти цю інформацію на озброєння.

Своєю думкою щодо даної пропозиції поділився начальник відділу кадрів Василівського заводу «МК» Євгеній Тур (їхнє підприємство досить плідно співпрацює зі службою зайнятості) та представники Василівського ліцею та коледжу ТДАТ. Всі вони відзначали, що гарантія отримання робочого місця у великій мірі залежить від самих студентів, а саме від їхнього бажання працювати і вміння оволодівати практичними навиками на виробництві. І стажування — це вже маленька гарантія на отримання робочого місця при подальшому працевлаштуванні.

Говорячи про соціальну справедливість, не можна було не згадати про багатодітні сім’ї, а саме про те, як часто-густо батьки просто заробляють на народжувані дітей, отримуючи від держави матеріальну допомогу, і навіть не замислюються над пошуком роботи.

— Сьогоднішня соціальна політика держави спрямована на захист широких верств населення, — сказав присутній на засіданні заступник голови РДА Денис Калінін, — і це справедливо. Чималі кошти направляються на підтримку бідних, соціально-незахищених сімей. Але, на жаль, доволі часто бачимо, як дехто просто зловживає державною підтримкою. Трапляється, коли не одне, а декілька поколінь однієї і тієї ж сім’ї, живуть за рахунок лише тих коштів, які отримують на народження та підтримку дитини, відмовляються від працевлаштування. Замисліться, щомісяця через управління соціального захисту населення виплачується близька 4,5 млн. грн. на виплату різних «дитячих» допомог і хотілося б, щоб ці державні кошти використовувалися батьками дійсно на розвиток і виховання дітей.

Підбиваючи підсумки засідання «круглого столу», присутні зійшлися на думці про те, що порушена тема соціальної справедливості нині залишається важливою і актуальною для нашого суспільства, а тому районна влада, державна служба зайнятості, УСЗН і всі ті установи, які пов’язані із вирішенням соціальних питань повинні співпрацювати між собою і знаходити вірні шляхи забезпечення соціальних гарантій людини.

 

Світлана Лобач

 

 

п'ятниця, 22 Лютого 2013 12:51 | Переглядів: 891

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]