Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

Учень — це факел, який треба запалити!

Обдарованість дитини... Що це? Своєрідна іскра Божа, яку треба відшукати в її душі і допомогти не тільки не згаснути, а спалахнути полум'ям, кажуть вчителі. Саме над цим працюють викладачі КПНЗ "Мала академія наук учнівської молоді", що діє на базі Василівської гімназії "Сузір'я". Тут допомагають кожній дитині, яка прагне поглибити свої знання. Але якщо учень виявив бажання стати ще на щабель вище, спробувати себе у науковій роботі — для нього створять усі умови, а на допомогу прийдуть не лише вчителі закладу, а й наукові керівники Запорізького національного університету.

11 років. Усі ці роки колектив очолює вчитель фізики з 40-річним стажем, педагог-професіонал, чудовий організатор Людмила Петрівна Лиско, яка своїм досвідом і порадами підтримує обдарованих учнів, лідерів навчання у їхньому інтелектуальному зростанні. Сьогодні Людмила Петрівна з гордістю говорить про вихованців:

— Наприкінці лютого у Запорізькому національному університеті пройшов ІІ (обласний) етап захисту науково-дослідницьких робіт учнів — членів МАН. Команду КПНЗ «Мала академія наук учнівської молоді» представляли учні Василівських ЗОШ № 1 та № 3, гімназії «Сузір'я», Дніпрорудненської "Софії" та П'ятихатської ЗОШ.

У цьому році наші здобутки зросли, адже ми маємо чотири перших місця, які посіли одинадцятикласники із «Сузір'я» Денис Котов і Андрій Тричев («технічні науки»), Тетяна Духонченко («філологія») та дев'ятикласник Андрій Шумейко («психологія»).

Андрій Тричев і Денис Котов, до речі, на Всеукраїнський етап виходять вже втретє, а загалом участь у захисті робіт МАН беруть з 8-го класу. Про кожного нашого «манівця» я впевнено можу сказати, що це постійний учасник шкільних олімпіад, що це допитлива і працелюбна дитина. Всі вони розвивають і збагачують свої знання, адже розуміють, що здібні, талановиті люди в будь-якому суспільстві є його «локомотивом». Саме їхніми інтелектуальними зусиллями забезпечується прогрес суспільства, плодами якого користуються всі. Переконана — наші випускники досягнуть високих вершин у житті, і ми ще не раз почуємо ці імена.

Я вітаю учасників і призерів обласного етапу, дякую усім їм та викладачам академії за сумлінну, плідну роботу і зичу кожному нових злетів і великих перемог!

ЧЕРЕЗ ПРИЗМУ ФОРМУЛ І ЧИСЕЛ

Вони — щирі шанувальники точних наук, майбутні фізики та математики, інженери та програмісти. Їхня наполеглива праця і велике бажання знати більше, досліджувати і доводити допомогли хлопцям посісти почесні призові місця на захисті своїх робіт.

Відділення «технічні науки»: Андрій Тричев та Денис Котов — І місце; Артур Коколенко — ІІ місце ("Сузір'я", 11 кл., науковий керівник доцент ЗНУ Андрій Миколайович Андрєєв, вчитель Людмила Петрівна Лиско).

Секція "математика": Павло Шевченко — ІІ місце (гімназія "Софія", 10 кл., вчитель Маргарита Поліївктіївна Патрушева); Микола Шевченко — ІУ місце (гімназія "Сузір'я", 10 кл. вчитель Валентина Василівна Литвин).

Дехто з хлопців у конкурсі МАН брав участь вперше, а ось переможців, Андрія та Дениса, по праву можна назвати корифеями, адже для них це вже четвертий захист. Напевне, тому вони сьогодні говорять, що майже не хвилювалися. І якщо раніше рівнялися на представників Запорізьких спецшкіл з фізико-математичним напрямком, то цьогорік новачки з деяким побоюванням дивилися на конкурсантів з Василівського району, адже за плечима у юних фізиків вагомі перемоги, якими вони щиро завдячують своїм вчителям і батькам.

БРИНИТЬ, СПІВАЄ НАША МОВА, ЧАРУЄ, ТІШИТЬ І П’ЯНИТЬ

Для цих дівчат вивчення мов — і захоплення, і майбутня професія. Вони переконані, що вивчаючи іноземні мови краще пізнають культуру та історію сусідніх країн і, навпаки, демонструючи глибокі знання з української мови, утримують високу планку освіченості, адже це мова їхніх батьків, дідів і кому, як не дітям та онукам, вивчати і продовжувати славні традиції своїх предків.

П'ятий рік поспіль готують конкурсантів - "манівців" у секції " українська мова та література" вчителі Тетяна Василівна Конюхова та Анжела Павлівна Познякова і щороку їхні вихованці серед призерів. Звісно, це високий показник спільної співпраці і головне — відмінна підготовка учнів для майбутнього вступу до вишів. До речі, для тих, хто посів І-ІІІ місце, діє ще й своєрідний бонус — у школі вони звільняються від екзамену з даного предмету. Ось вони, наші "мовники":

Секція "українська мова": Тетяна Духонченко — І місце ("Сузір'я", 11 кл., науковий керівник доцент ЗНУ Наталія Олександрівна Зубець, вчитель — Анжела Павлівна Познякова); Марина Лисенко — ІІІ місце ("Софія", 9 кл., науковий керівник доцент ЗНУ Н.О. Зубець, вчитель Ольга Андріївна Коваленко).

Секція "російська мова" — Ксенія Арсененко — ІІІ місце ("Софія", 9 кл., вчитель Світлана Вікторівна Дорожкіна).

Секція "українська література": Валентина Зигар — ІІІ місце (науковий керівник доцент ЗНУ Оксана Анатоліївна Проценко, вчитель Тетяна Василівна Конюхова).

Секція "ан-лійська мова": Анна Терець — ІІ місце, Оля Сула — V місце ("Сузір'я", 11 кл, науковий керівник доцент ЗНУ Русадан Кирилівна Махачашвілі, вчитель — Любов Миколаївна Баденко).

ЧИМ ДИХАЄ МАТІНКА ПРИРОДА?

А ці красуні мріють пізнати життя до найдрібніших частинок. Серед їхніх улюблених дисциплін біологія і хімія, які допомагають вивчити природу і оточуючий світ буквально до молекул. Дехто з них вже сьогодні бачить себе майбутнім лікарем, біологом, екологом… А хтось просто обожнює географію, вивчає ландшафти, милується краєвидами далеких країн і своїм навчанням вже нині робить маленький крок назустріч заповітній мрії.

Вчитель хімії та біології Оксана Володимирівна Шевченко уміє прищепити любов до природничих наук. Її учениці гідно захистили свої роботи в області і увійшли до п'ятірки найсильніших учасників.

Тож у секції "загальна біологія" Анастасія Глинянська (11 кл., "Сузір'я") стала третьою; Олена Рось ( 10 кл, Василівська ЗОШ № 3, секція "лісознавство") посіла ІІІ місце; у секції "ботаніка і зоологія" Віолета Каулько (9 кл., П'ятихатська ЗОШ) зайняла ІV місце; на четвертій сходинці і Ріта Лагода — секція "аграрні науки" ( 11 кл., "Сузір'я"). Усім цим учням у їхніх наукових дослідженнях також допомогали наукові керівники: професор ЗНУ Валентина Дем’янівна Бовт та професор ЗДМУ Віктор Семенович Доля.

Вчитель і науковий керівник Тетяна Григорівна Чабан займається зі своїми вихованцями вивченням географії. Тож щиро пораділа за одну зі своїх учениць — дев'ятикласницю Василівської ЗОШ № 3 Валентину Пушкарьову, яка увійшла до трійки призерів і посіла третє місце у секції "науки про землю". Валя з 7-го класу бере участь у шкільних та районних олімпіадах і кожного разу — у рейтингу кращих!

Андрію Шумейко та Дар'ї Єрохіній (9 кл. "Сузір'я") глибше пізнати цікаву науку «психологія» допомагають вчитель Ніна Вікторівна Філінська та науковий керівник, доцент ЗНУ Ольга Вікторівна Пономаренко. З понад 30 учасників на обласному етапі конкурсу МАН у секції "психологія" (відділення хімії та біології) Даша посіла ІІ місце, а Андрій — став переможцем і тепер готується захищати свою наукову роботу на республіканському рівні.

Ніна Вікторівна, навчаючи учнів тонкощам психології, відзначає, що це дуже цікава і творча робота. Діти із задоволенням розмірковують над тим, як можна розглянути ту чи іншу життєву ситуацію, шукають відповіді на запитання: як і чому люди думають, діють і відчувають, чому ми любимо чи ненавидимо, досягаємо успіху чи зазнаємо поразки? Знання психології допомагають їм проявити своє мислення, інтелект, пізнати цінність життя.

Останні три роки вихованці Ніни Вікторівни посідали призові місця, а цьогорік її учень Андрій Шумейко вийшов на Всеукраїнський рівень і разом з іншими переможцями буде відстоювати честь області у Києві.

— У захисті наукових робіт з МАН я брав участь вперше, тому дуже хвилювався, — ділиться враженнями Андрій. — Адже аудиторія досить солідна: професори, науковці з університету і, звісно ж, інші учасники конкурсу, які разом з викладачами ставили мені запитання по темі моєї наукової роботи "Психологія, емоції і проблеми психоемоційної корекції підлітків". Для мене це був новий і цікавий досвід. Я став більш впевненим, навчився відстоювати свою думку, зміг проаналізувати виступи інших конкурсантів і порівняти рівень своїх і їхніх знань. Треба сказати, що конкуренти у нас були не з когорти слабких, і це також не дозволяло розслаблятися.

Юнак багато і наполегливо працює над самовдосконаленням. Грає на фортепіано, любить фізику, математику, вивчає дві іноземні мови і мріє у майбутньому захищати наукові роботи не лише українською мовою. Успіхів тобі, Андрію!

Навчитися мислити, напрацювати широкий погляд на речі, розвивати й плекати свою уяву — ось, що подобається тим учням, які вирішили предметно займатися соціологією. Десятикласниця із гімназії "Сузір'я" Яна Чубич на захисті робіт в області посіла ІІІ місце («соціологія»). Сьогодні вона щиро дякує своєму вчителю Аллі Петрівні Бочаровій та науковому керівнику із ЗНУ Тетяні Федорівні Бірюковій за те, що вони повірили у її сили і знання та стали справжніми наставниками у виконанні першої наукової роботи дівчини.

Обласний етап захисту науково-дослідницьких робіт Малої академії наук позаду. Четверо переможців, вихованців КПНЗ "Мала академія наук учнівської молоді", готуються до поїздки у Київ, щоб відстоювати честь області на Всеукраїнському рівні. Це надзвичайно приємно, і ми щиро радіємо високим результатам дітей. Та не можна не відзначити і старання вчителів, наукових керівників, які уміють розгледіти особливі здібності своїх учнів, працюють з ними за індивідуальними програмами, створюють умови для розвитку справжньої обдарованої особистості.

Вчителів, які розуміють стародавню мудрість про те, що учень — це не посудина, яку потрібно заповнити, учень — це факел, який треба запалити.

 

Світлана ЛОБАЧ

 

 

вівторок, 12 Березня 2013 20:28 | Переглядів: 1444

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]