Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

Дитсадок: мрія і реальність

Майже у кожного з нас дитячі спогади так чи інакше пов'язані з дитсадком. Мабуть, батькам покоління середнього віку жилося, в певному сенсі, простіше, ніж молодим батькам нині. У всякому разі, слова "дитячий садок" ні в кого не викликали сильних сумнівів і такого шквалу питань, який спостерігаємо сьогодні. Відвідування дитячого садка було не чим іншим, як "обов'язковою програмою" для дітей. "Домашні" діти, за якими доглядали бабусі, були винятком із правила.

Більше того, зазвичай суспільне життя малюків починалося навіть не з садків, а з ясел. Не будемо забувати і про те, що декретна відпустка довжиною в цілих три роки — порівняно недавнє завоювання.

Проблема вибору дитячого саду виникала лише у небагатьох батьків, які мали реальну можливість вибирати. Переважна більшість була "вільними" від таких турбот: ясла і садок у дворі, за місцем прописки — і ніяких вишукувань.

Нині ситуація зовсім інша. По-перше, зросли можливості, а найголовніше — потреби батьків. Ми вже не хочемо віддавати свою дитину в будь-який садок, а шукаємо такий, де до малюка поставляться з повагою, де для нього знайдуть цікаві заняття, де його будуть навчати і розвивати.

По-друге, на жаль, не всі батьки мають можливість віддати дитину до дитсадка з однієї простої причини — через його відсутність.

Не секрет сьогодні і те, що для оформлення дитини у садок потрібно внести певні кошти на рахунок спеціального фонду. Так це чи ні, а також чи існує дефіцит місць у дошкільних закладах району ми поцікавилися у їх завідуючих.

Завідуюча КДНЗ № 2 "Малятко" м. Василівка Людмила ІВАНЧЕНКО:

— У нашому дитсадку нині працює 6 груп, одна з яких ясельна. Немає жодної проблеми з влаштуванням дітей, вільні місця є. Що стосується благодійної допомоги, то її дійсно надають. У місті існує благодійний фонд "Джерело", на рахунок якого перераховуються кошти для дитсадків. При оформлені дитини в наш дошкільний заклад сума внеску складає 400 гривень. Однак, якщо це малозабезпечена чи багатодітна сім'я, або ж родина з інших причин не в змозі заплатити благодійний внесок взагалі, звісно, ідемо на поступки. Оплата добровільна, примусити батьків платити не можемо, але кожному доводимо до відома, наскільки важко сьогодні виживати дитсадкам.

На жаль, міськрада не виділяє на утримання дошкільних закладів великих коштів, а лише на заробітну плату працівників, оплату комунальних послуг та 50% харчування дітей. Все інше, починаючи від миючих засобів і закінчуючи постільною білизною та іграшками, оплачують батьки. А завдяки коштам благодійного фонду ми вже змогли відремонтувати пральню (замінили кахель, встановили нову сантехніку), придбали нові двері і т. д. Не можу не подякувати і нашим постійним спонсорам — ПМВКП "Ассоль", ПАТ "ВЗТО", приватним підприємцям, які також надають необхідну допомогу. Міська рада, в свою чергу, намагається підтримувати зовнішній стан садків, зокрема, вже відремонтовано покрівлі на КДНЗ № 4 та № 6. Ось так, дякуючи спільним зусиллям батьків, спонсорів і міськради, виживаємо.

Завідуюча КДНЗ № 7 "Теремок" м. Дніпрорудне Ніна НОВОХАЦЬКА:

— Проблем з оформленням дитини у дитсадок у місті гірників немає. Є попередній запис, а черги, як такі, відсутні. Приймаємо усіх бажаючих. З десяти працюючих груп три — ясельні. Не можу сказати, що групи переповнені, оскільки, якщо навіть по списку 25 дітей у групі, то, зазвичай, відвідують дитсадок 18-20 малят.

Що стосується благодійності, то і у нас вона є. Сума складає від 50 до 300 гривень, в залежності від достатку і фінансової можливості сім'ї. І я щиро вдячна батькам за цю підтримку, адже завдяки благодійним коштам ми можемо купувати дітям іграшки, розвиваючі ігри, облаштували сенсорну кімнату для оздоровлення малюків та інше.

Міськрада у коштах хоча і обмежена, але намагається також надавати посильну допомогу. Для нашого садка виділені гроші на заміну вікон.

Завідуюча КДНЗ № 1 с. Мала Білозерка Алла БАРЗУКОВА:

— У нашому селі три дитсадка і їхньої потужності вистачає, щоб задовольнити потреби населення. Єдине, що іноді викликає незручність, це відсутність транспорту по селу. А через це в одному дитсадку групи заповнені, а в іншому, куди добиратися не так зручно, вільних місць більше. Тому нещодавно на засіданні виконкому сільради прийнято рішення про пуск маршрутки по селу для підвезення дітей до садків.

Треба віддати належне сільській раді, яка повністю забезпечує дошкільні заклади усім необхідним, тому жодних благодійних коштів ми з батьків не беремо.

Але, на жаль, не у кожній сільській раді можуть похвалитися хоча б тим, що у них просто діє дитсадок. Наприклад, у такому великому селі як Орлянське, де населення складає близько 4200 жителів, а з них 160 — дітей дошкільного віку, жодного дитсадка. Де перебувають діти до школи? Розповіла секретар Орлянської сільської ради Антоніна БОГДАН:

— Для нас це надзвичайно болюче питання і вирішити його самотужки ми не в змозі. Вже декілька років, за сприяння районної влади, триває реконструкція приміщення школи початкових класів під дитсадок, але через відсутність необхідних коштів роботи припинилися. І коли будуть відновлені — не відомо.

Нині ж, ті батьки, які працюють у Дніпрорудному, возять дітей у міські дитсадки. Щоправда, для дітей п'ятирічного віку у нас на базі Орлянської ЗОШ І-ІІІ ст. відкрито дошкільну групу, де дітлахів готують до школи. Однак це проблеми не вирішує.

Детальніше, про ситуацію з дошкільними закладами у районі розповідає методист науково-методичного центру відділу освіти РДА Ніна КОРОНЕЦЬ:

— У Василівському районі функціонують 19 дошкільних закладів (11 — у містах, 8 — у селищі та селах), де здобувають освіту понад 2143 дітей дошкільного віку. В районі є різні типи закладів: 16 дошкільних навчальних закладів загального розвитку; 2 заклади комбінованого типу, до складу яких входять 2 логопедичні групи (КДНЗ № 7 "Теремок", м. Дніпрорудне) та 2 групи для дітей з вадами опорно-рухового апарату (КДНЗ № 2 "Оленка", м. Дніпрорудне); 1 КДНЗ № 4 "Струмочок", м. Василівка — санаторний, для ослаблених дітей та дітей, що часто хворіють.

Проектна потужність дошкільних закладів району — 2518 місць: 2170 місць — у містах та 348 місць — у селах і селищі. На 100 місцях у дитсадках виховуються 82 дитини (85 — у місті, 67 — у селі).

Загальна чисельність дітей у районі від 0 до 6 років станом на 1 січня 2013 р. складає 4055 осіб. Дошкільні заклади міст відвідують 1410 хлопчиків і дівчаток 0 до 6 років, або 95% від усієї кількості дітей, які проживають у містах. У сільській місцевості 1242 дитини від 0 до 6 років, відвідують дошкільні заклади 246 дітей (20%).

Поряд з цим, у районі створено умови для системного навчання дітей п'ятирічного віку. Функціонують 16 дошкільних груп на базі шкіл (14 — у сільській місцевості, 2 групи — у міській), де виховуються 217 дітей. Таким чином, на сьогодні вдалося досягти 100% охоплення дітей п'ятирічного віку дошкільною освітою у селах і у містах.

Але, разом з тим, у селах району залишається проблема охоплення дошкільною освітою дітей віком від 1 до 4 років включно. Для її вирішення протягом 2010-2012 років було прискорено динаміку відновлення дошкільної мережі.

Зокрема, з вересня 2010 р. відкрито Скельківський ДНЗ "Калинка" на 2 групи (40 дітей). До речі, у вересні цього року тут планується відкриття ще однієї групи дошкільнят (на 20 дітей). З вересня 2011 р. відновлено роботу групи раннього віку в КДНЗ № 2 "Джерельце" смт. Степногірськ (20 дітей). У Василівці та Дніпрорудному перші класи з дошкільних навчальних закладів переведено до загальноосвітніх шкіл, що дозволило відкрити додаткові групи у дитсадках.

У 2012 році на базі Верхньокриничанської ЗОШ відкрито одну групу для дітей дошкільного віку (24 дитини). А у Малобілозерському дитсадку № 2 "Сонечко" силами сільської ради створено умови для функціонування ще однієї групи (20 дітей).

Таким чином, у період з 2010 по 2012 роки ще 314 дітей району (84 дитини у сільській місцевості та 230 — у міській) отримали можливість відвідувати дошкільні навчальні заклади.

Районна влада та працівники відділу освіти РДА продовжують роботу по створенню умов для відкриття дошкільних закладів у Приморській, Орлянській, Широківській, Балківській сільських радах.

Завдяки надходженню "атомних" коштів плануємо вирішити проблему з дитсадком у Балках. Нині там вже розпочато ремонтні роботи по відновленню дошкільного навчального закладу "Сонечко", і якщо нічого не завадить, то на осінь 2013 року тут відкриється 4 групи (на 80 дітей).

У с. Приморське дитсадок буде відкрито на базі колишньої Приморської ЗОШ І-ІІ ст. Вже зроблено проектно-кошторисну документацію, однак для втілення даного проекту потрібно 2 млн. 350 тис. грн. А на завершення реконструкції приміщення дитсадка в с. Орлянське не вистачає 1 млн. 500 тис. грн.

У Широківській сільраді дошкільний заклад планують відкрити на базі ЗОШ. Перший крок вже зроблено — замовлено проект і на це сільрада виділила 50 тис. грн. Але для повного втілення ідеї потрібні і час, і головне — кошти.

Дуже болюча проблема — дитячий садок на колгоспній території у Василівці. Скільки проведено сходок, скільки написано листів?! Люди запитують одне — як ще довго вони водитимуть своїх дітлахів 3-4 кілометри до центру, де всі 4 садки. Свого часу на колгоспній території було 3 дошкільні заклади. Але конкретних обіцянок міська влада дати поки що не може.

Ось така реальність із дошкільною освітою у районі. Є позитив, але більше, мабуть, проблем.

 

Світлана ЛОБАЧ

 

четвер, 04 Квітня 2013 15:11 | Переглядів: 1088

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]