Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Електронні сервіси

Новини

На черзі — кладовища

Щороку з приходом весни на територіях сільських та міських рад починається активне наведення порядку: ліквідовують накопичені за зиму стихійні сміттєзвалища, метуть вулиці, білують бордюри, упорядковують кладовища. Але саме кладовища іноді довго залишаються поза увагою місцевої влади і купи сміття височіють уздовж мало не до поминальних днів. Чи розпочали уже прибирання на кладовищах ми поцікавилися у керівників найкрупніших населених пунктів району.

Євгеній Матвєєв, м. Дніпрпорудне:

— На території міськради два кладовища. До вивезення сміття залучаємо працівників дільниці благоустрою КУП «Наш дім» та техніку із ЗАТ «ЗЗРК». Нині на новому кладовищі майже порядок, адже там ми з певною періодичністю прибираємо постійно. Поблизу старого кладовища нещодавно також навели лад, очистили від сміття ділянку уздовж залізниці. Але до поминальних днів, звісно, ще не раз будемо вивозити сміття.

На території Малобілозерської сільради 19 кладовищ, з яких 13 діючих. Щороку, восени і навесні сільрада предметно займається питанням благоустрою території у тому числі і на кладовищах та поблизу пам’ятників полеглим воїнам. Як повідомила голова сільської ради Тетяна Жаховська, днями на засіданні виконкому депутати знову обговорювали це питання. Роботи з вивезення сміття та прибирання довкілля вже розпочаті. До їх виконання залучають працівників громадських робіт, яких рекомендує Центр зайнятості, а також учнів шкіл, жителів села.

Вивозити сміття з двох кладовищ Степногірської селищної ради допомагають працівники КП «Дім», а також фермер С. Сергієнко (ФГ «Орбіта СМ»), який надає техніку. Роботу вже розпочали, — таку інформацію повідомила редакції голова громади Ірина Кондратюк.

Вісім кладовищ знаходиться на території Кам’янської сільради, але до них черга поки що не дійшла. За словами секретаря сільради Людмили Клименко, нині усі зусилля спрямовані на прибирання села та території уздовж траси і до роботи залучені усі організації та установи, які там розміщені, зокрема, школа, сільрада, аптека, магазин, пошта та інші. Власники земельних ділянок, фермери прибирають ділянки, що примикають до їхніх земельних наділів. Вивозити сміття допомагають працівники райавтодору, адже узбіччя траси — це їхня територія. Проблемною залишається засмічена ділянка поблизу автозаправки, але і там роботи вже ведуться.

м. Василівка.

Питання прибирання та благоустрою кладовищ нещодавно обговорював і на засіданні депутатської комісії у Василівській міськраді. У межах міста чотири кладовища. Як повідомив спеціаліст з екологічних питань Олександр Фісун, поки що вивезено сміття з четвертого кладовища, 13 квітня заплановано суботник на третьому кладовищі, а ще на двох порядок будуть наводити найближчим часом. Олександр Вікторович також зауважив, що вивозити сміття з середини кладовищ, де часто стихійно виростають його купи, дуже незручно, адже туди трактор чи машина з причепом не заїде, то ж бажано, аби люди виносили сміття в установлені місця, звідки воно точно буде вивезене.

До речі, на даному засіданні комісії, знову підняли питання по здійсненню управління і відповідно наведення порядку на кладовищах одним з приватних підприємців. Зокрема, присутня на засідання підприємець Наталія Бутчан знову звернулася до депутатів саме з такою пропозицією (два роки тому це ж питання вже розглядали, але через ряд об’єктивних причин воно так і не зрушилося з місця).

— Моя фірма давно займається наданням ритуальних послуг і хотіла б працювати, у тому числі, і на території вашого міста, — звернулася до присутніх Наталія Бутчан. — Відразу скажу, що суворий контроль за підприємствами, які здійснюють захоронення, у тому числі і за нашим, а також наявність відповідної документації — ведеться постійно. Що стосується надання ритуальних послуг у Василівці, зокрема, захоронень, то тут наша фірма не може повністю їх надавати через те, що доведеться використовувати землі цільового призначення, а це юридично заборонено. То ж хотілося б з вашою допомогою вирішити це питання. Всі ви буваєте на кладовищах і бачите, як часом хаотично відбуваються захоронення, оскільки у Василівці хоронять не лише місцевих мешканців, сюди везуть ще й багатьох жителів із Запоріжжя, бо ж у сільській місцевості на сьогодні це зробити найдешевше. Я пропоную послуги з утримання та наведення порядку на кладовищах, як це зроблено у тому ж м. Запоріжжі та на новому кладовищі у м. Дніпрорудне.

Юрист міської ради Ірина Кодрашова повідомила присутнім, що згідно з існуючим законодавством займатися утриманням кладовищ може лише комунальне підприємство, створене міською радою. І у Запоріжжі, і у Дніпрорудному створені саме такі підприємства, які вже потім укладають угоди з приватними підприємствами на прибирання кладовищ, на захоронення, на охорону і т.д. Тобто на сьогодні міськрада не має права укласти пряму угоду з даного питання з приватною особою. Земля, яка відведена під кладовища, в оренду не передається і не приватизується.

Депутати внесли пропозицію покласти обов’язки з утримання кладовищ на КП «Добробут» і нехай воно цілеспрямовано займається залученням ритуальних служб. Але тут, знову ж таки, виникли додаткові питання: скільки коштуватиме захоронення? чи можна буде бронювати землю? Які дозвільні документи повинні мати підприємці, що надають ритуальні послуги?... На всі ці запитання відповіді дадуть після того, як КП «Добробут» візьме (або ні) на себе додаткові обов’язки.

Отож, поки що контроль за прибиранням кладовищ — за міською радою.

 

Світлана Лобач

 

п'ятниця, 12 Квітня 2013 12:06 | Переглядів: 895

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]