Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Електронні сервіси

Новини

Свято передової педагогічної думки

П'ятий Всеукраїнський фестиваль інноваційних педагогічних ідей зібрав у стінах КЗ "Дніпрорудненська гімназія "Софія" понад 60 вчителів із різних міст України, які стали учасниками науково-практичної конференції "Інтегроване пізнання професійно-орієнтованої освіти в школі". Майже 10 років педагогічний колектив гімназії активно співпрацює з науковцями з Київського Інституту інноваційних технологій і змісту освіти МОН України та Запорізького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.

Робота спрямована на впровадження особистісно-зорієнтованих освітніх технологій у школі, на профорієнтацію та шляхи здобуття майбутньої професії.

а роки, що минули, і педагогічний, і учнівський колективи піднялися на якісно новий щабель у досягненні поставленої мети. Тема соціалізації дитини у суспільстві, вміння правильно зорієнтувати її у виборі професії — ось ті напрямки, за якими працюють у закладі. І це відзначили присутні на фестивалі мер міста гірників Євгеній Матвєєв, заступник голови райдержадміністрації Денис Калінін, заступник голови районної ради Анатолій Кравець. Всі вони зійшлися на думці, що витрачені зусилля не були марними, і від того, що "Софія" розпочала науково-дослідницьку та експериментальну діяльність, виграли не лише її вихованці. Цей досвід став корисним і для інших навчальних закладів району та України загалом. Керівники щиро подякували директору гімназії Валентині Пилипенко за її бажання зробити навчальний процес у школі ще цікавішим і кориснішим та пообіцяли і надалі підтримувати заклад у втіленні його інноваційних ідей.

До речі, подібні фестивалі — це своєрідна гордість Валентини Дмитрівни. Вона розуміє: тільки дивлячись вперед, постійно запроваджуючи нове, передове у освітянській галузі, вивчення досвіду кращих шкіл України може дати позитивний результат саме в підготовці розумної молодої людини до вибору свого самостійного шляху. На думку Валентини Дмитрівни, вчитель сам повинен постійно вчитися, опановувати новітніми технологіями, багато знати, тримати руку на пульсі сьогодення. Всебічно розвинений вчитель — всебічно розвинений учень. І такий настрій директора підтримує весь колектив одного з кращих навчальних закладів району — гімназії «Софія».

Справжнім святом передової педагогічної думки назвала цей фестиваль начальник відділу моніторингу освітньої діяльності та педагогічних інновацій Інституту інноваційних технологій і змісту освіти МОН України Світлана Кириленко, яка підкреслила, що у залі зібралися саме ті, хто дійсно бажає втілити реформу освіти не на словах, а у конкретних справах. І Василівський район — серед флагманів з реалізації тих проблемних питань освітянської галузі, про які нині лише починають говорити у повний голос.

З ПОГЛЯДОМ У МАЙБУТНЄ

Увагу присутніх відразу привернула презентація окремих учнівських проектів, яку підготували вихованці Дніпрорудненських навчальних закладів — гімназії "Софія", школи "Світоч" та Василівської гімназії "Сузір’я". Діти продемонстрували своє бачення подолання шляху до оволодіння майбутньою професією, а науковці згодом дали оцінку кожному виступу, акцентуючи увагу доповідачів та присутніх на цікавих моментах та на недоліках.

Зокрема, нікого не залишив байдужим виступ десятикласника з "Софії" Павла Шевченка, який мріє стати авіадиспетчером. Юнак вже сьогодні чітко розуміє, які навички йому потрібно відпрацьовувати, щоб у майбутньому оволодіти головними якостями, притаманними цим фахівцям, а саме, зосередженість, уважність, відповідальність. Адже людина цієї професії не має права на помилку. Павло наголосив, що у гімназійному Центрі профорієнтування йому допомогли визначитися з вибором професії, підказали, які саме дисципліни допоможуть не лише виховати у собі необхідні якості характеру, а й вступити до обраного вищого навчального закладу.

Вся доповідь була побудована на демонстрації слайдів з відповідною інформацією та супроводжувалася поясненнями учня.

Павло чітко знає, що йому для майбутнього вступу знадобиться математика і англійська мова. А тому наполегливо займається цими науками. Про що яскраво свідчить його участь в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу-захисті науково-дослідницьких робіт учнів — членів Малої Академії Наук України, де хлопець посів друге місце у секції "математичне моделювання". Більше того, його робота "Лінійна регресія, як приклад описання реальних процесів" зацікавила конкурсну комісію у Києві і після захисту у столиці юнак привіз почесне ІІ місце. Своїми високими результатами Павло щиро завдячує вчителю математики Маргариті Патрушевій.

Говорять, що талановиті люди — талановиті в усьому. Павло Шевченко відзначився і у вивченні англійської мови. У цьому році він став фіналістом конкурсу FLEX (програма обміну майбутніх лідерів) — це програма для учнів загальноосвітніх шкіл десяти країн співдружності незалежних держав (СНД)-Євразії, яка фінансується урядом Сполучених Штатів Америки. Програма надає школярам стипендії, які дають їм змогу подорожувати до Сполучених Штатів, навчатися в американській школі протягом одного академічного року і проживати у американській родині. То ж наступний навчальний рік Павло проведе в Америці.

До речі, для "Софії" цей досвід не новий і Павло вже четвертий учень з їхнього закладу, який їде навчатися за кордон.

Презентації проектів Павла Шевченка та інших учнів стали для присутніх на конференції яскравим доказом того, як профорієнтація у загальноосвітніх закладах допомагає дітям впевнено визначатися з майбутнім.

ПОПЕРЕДУ — НОВІ ГОРИЗОНТИ

На базі гімназії створено методичні комісії вчителів, які також спрямовують свою роботу на профорієнтацію учнів. То ж присутнім цікаво було послухати педагогів початкової ланки гімназії, які розповідали колегам про роботу з профорієнтації серед учнів 1-4 класів і про те, як змінюються уподобання дітей щодо вибору майбутньої професію вже через рік-два, під впливом неординарної подачі інформації стосовно різних професій.

Своїм досвідом поділилися і вчителі з кафедри математики, фізики й інформатики та іноземних мов. Дійсно, це справжня майстерність — уміло пов'язати наукову дисципліну з професійним спрямуванням людини і зробити це так, щоб учні захотіли пізнати більше.

Якщо зупинятися на кожному із запланованих пунктів програми фестивалю, мабуть, однієї статті не вистачить. Адже фестиваль інноваційних педагогічних ідей тривав два дні, які пролетіли для його учасників непомітно. Вчителі навчалися і навчали. Ділилися досвідом і «сипали» новими ідеями. Спілкування з колегами та з такими науковцями, як Світлана Кириленко (начальник відділу моніторингу освітньої діяльності та педагогічних інновацій Інституту інноваційних технологій і змісту освіти МОН України), Неоніла Побірченко (доктор психологічних наук, професор, науковий керівник психолого-педагогічного проекту "Вибір успішної професії"), Сергій Подмазін (завідувач Центру психології та соціології освіти, доктор філософських наук, кандидат психологічних наук, професор Запорізького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти), Валентина Ястребова (перший проректор Запорізького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти) додавало впевненості у власних силах, прагнення втілювати новітнє у своїх закладах, тим більше, що досвід "Софії" вкотре переконував — нічого неможливого немає. Потрібні лише велике бажання і прагнення змінювати навчальний процес, крокуючи в ногу з часом.

Бути першопрохідцем — важко, боязко і відповідально. Але "Софії" це вдається, то ж нині тут новаторство у пошані. Саме тому сьогодні цей педагогічний і учнівський колективи серед лідерів і у роботі, і у навчанні. А директор гімназії Валентина Пилипенко з впевненістю дивиться у майбутнє і додає:

— Наш педагогічний колектив — у постійному творчому пошуку, а тому інноваційна робота, яку ми розпочали, буде продовжена. Адже нині ми маємо результати, якими можемо пишатися і які гідно оцінені на Всеукраїнському рівні. А головне — ми відчуваємо, що наш досвід стає у нагоді іншим загальноосвітнім закладам, тому із задоволенням ділимося ним у своїх методичних виданнях. Нещодавно спільно з фахівцями з Інституту інноваційних технологій і змісту освіти МОН України та Запорізького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти ми видали два посібники: "Перші кроки шкільного профконсультанта" та "Інтегроване пізнання професійно-орієнтованої освіти у школі". Сподіваюся, вони допоможуть нашим колегам з легкістю поєднувати у школах профорієнтування з навчальним процесом і допомагати дітям визначатися з вибором майбутньої професії.

Не можу не сказати і про те, що проект, у якому всі ми взяли активну участь, навряд чи став би можливим без тісної підтримки з боку районної влади, відділу освіти, молоді та спорту РДА. Тому сьогодні я хочу щиро подякувати керівнику району С. Джугану, начальнику відділу освіти, молоді та спорту РДА В. Онищенку, меру нашого міста Є. Матвєєву, а також постійним спонсорам і друзям гімназії, за підтримки яких відбувся наш фестиваль, зокрема, керівникам приватних підприємств С. Коржу, В. Стражнику, Л. Галабурдіну, Г. Герасимович, Р. Работенку, О. Латипову і, звісно ж, батькам та учням, які взяли участь у цьому заході.

Попереду у гімназії "Софія" багато нових ідей і лише від наших спільних зусиль буде залежати їх втілення.

 

Світлана ЛОБАЧ

 

понеділок, 15 Квітня 2013 14:47 | Переглядів: 690

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]