Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

Володимир Бандуров пропонує Верховній Раді подбати про сільське населення

Народний депутат України Володимир Бандуров вніс на розгляд парламенту два законопроекти, спрямовані на покращення життя на селі. Перший – за реєстраційним номером 2866 - зміни до Закону про нотаріат, що дозволяють сільським радам завіряти довіреності в тих селах і селищах, де немає нотаріуса. Другий законопроект - №2867, який пропонує зміни до Законів України про освіту, утворює процедуру з щорічного встановлення норм харчування для учнів молодших класів та вдосконалює процедуру ліквідацію шкіл.

Жителі сільських населених пунктів нині знаходяться у значно гіршому становищі, ніж мешканці міст та районних центрів, адже суттєво обмежені у доступі до нотаріальних послуг державних нотаріусів, які, в основному, здійснюють свою діяльність у районних центрах та у великих селах. У багатьох випадках необхідно добиратися до районного центру, стояти в багатогодинній черзі, що часто забирає значну кількість часу та коштів.

Самі селяни описують процес звернення до нотаріуса як "ходіння по мукам". Мало того, що треба витратити час та гроші на транспорт у райцентр, так ще й доводиться відсидіти кілька годин у черзі.

Чинним Законом України «Про нотаріат» встановлено ряд нотаріальних дій, які можуть вчиняти посадові особи органів місцевого самоврядування в населених пунктах, де немає нотаріусів. Проте, одна з найбільш розповсюджених нотаріальних дій - видача довіреності – не входить до повноважень посадових осіб органів місцевого самоврядування.

Законопроект Володимира Бандурова пропонує виправити ситуацію і суттєво спростити сільському населенню доступ до отримання нотаріальних послуг у населених пунктах, де немає нотаріусів. Згідно з його проектом Закону, право видавати довіреності буде делеговано посадовим особам сільрад – головам чи секретарям. Такі побажання висловлювалися під час зустрічей народного депутата з мешканцями Василівського, Великобілозерського, Кам'янсько-Дніпровського та Оріхівського районів Запорізької області.

Прийняття цього закону, окрім зручностей для населення, створить можливість забезпечувати надходження коштів до бюджетів місцевих громад завдяки оплаті цих правових послуг, які не залишатимуться в райцентрі.

Другий законопроект Володимира Бандурова спрямований на вдосконалення системи харчування учнів молодших класів та розв’язання проблеми з ліквідацією чи реорганізацією сільських шкіл.

Як відомо, належне харчування наряду з фізичною активністю та додержанням правил гігієни є однією із складових здоров'я дитини. Зростання, постійний рух, напружена розумова діяльність — усе це ставить перед дитячим організмом додаткові вимоги, зокрема, великих енерговитрат. Для зростання і здоров'я дітей потрібне якісне та достатнє харчування.

В умовах загального погіршення здоров’я наших дітей та старіння нації обов’язком держави є забезпечення належним харчуванням учнів молодшого шкільного віку. Для цього законопроектом В. Бандурова пропонується Кабінету Міністрів України щорічно встановлювати належну норму харчування, тобто необхідний набір продуктів, визначених для учнів молодших класів для безкоштовного харчування, який буде забезпечувати нормальний розвиток дитини.

Щорічне визначення норми харчування буде враховувати стан навколишнього середовища, зміни кліматичних умов та вплив цих факторів на розвиток дитини.

Втім, відомо, що будь-яка добра мета не може бути реалізована без чіткого визначення фінансових механізмів. На сьогодні відповідальність за харчування у навчальних закладах покладається на місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування і здійснюється за рахунок бюджетних асигнувань. Розрахунок на одного учня здійснюється відповідно до можливості бюджету. У зв’язку з дефіцитом бюджетного фінансування, сума витрат на харчування одного учня постійно змінюється і часто не враховує визначені Кабінетом Міністрів України норми харчування та вимоги до якості. Такий стан речей негативно впливає на здоров’я учнів молодших класів.

З метою забезпечення належного фінансування безкоштовного харчування законопроектом В. Бандурова пропонується запровадити механізм надходження субвенцій до місцевих бюджетів замість існуючого на цей час фінансування шляхом асигнувань з Держбюджету за остаточним принципом.

Ще однією проблемою для сільського населення є ліквідація чи реорганізація шкіл, рішення про яку часто-густо приймають чиновники на підставі сухих цифр про кількість дітей, що навчаються у тій чи іншій школі, і не враховують інтереси самих дітей та їх батьків.

Відтак, Володимир Бандуров пропонує внести зміни до Закону України «Про загальну середню освіту», визначивши чітку і прозору процедуру реорганізації та ліквідації загальноосвітніх навчальних закладів комунальної форми власності. Процедура передбачає обов’язкове погодження рішення про реорганізацію чи ліквідацію середньої школи не лише з органом виконавчої влади тієї області, де знаходиться навчальний заклад, але й надання обов’язкової згоди територіальної громади. Для усунення можливих різночитань та протиріч пропонується встановити форму згоди територіальної громади у вигляді рішення сесії сільської, селищної або міської ради, на території якої знаходиться навчальний заклад. Такий алгоритм дій дозволить врахувати позиції всіх зацікавлених сторін у процесі реорганізації чи ліквідації навчального закладу.

«Авторство цих законопроектів належить не лише мені, а й мешканцям нашого 79-го округу - Василівського, Великобілозерського, Кам'янсько-Дніпровського, Оріхівського районів та міста Енергодара, - зазначив Володимир Бандуров. – Саме під час зустрічей з місцевими громадами піднімалися ці проблемні питання, для врегулювання яких і були розроблені законопроекти. Лише спільними зусиллями ми зможемо покращити наше життя».

Народний депутат повідомив, що докладе всіх зусиль, аби ці законодавчі ініціативи здобули підтримку у комітетах Верховної Ради та Кабінеті Міністрів і були не лише відпрацьовані у законопроектах, але й отримали підтримку депутатського корпусу. Особливо – депутатів-мажоритарників, які мають відстоювати інтереси мешканців своїх регіонів.

 

п'ятниця, 19 Квітня 2013 13:32 | Переглядів: 660

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]