Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Електронні сервіси

Новини

З дитинства — на лаву підсудних

Минулого року у районі більш як наполовину зросла кількість злочинів, вчинених неповнолітніми. Діти й підлітки все частіше обирають для себе злочинний шлях, стають жорстокими та неконтрольованими. Загалом це діти з неблагополучних та кризових сімей. За статистикою відділу кримінальної міліції у справах дітей у 2011 неповнолітні скоїли 22 злочини, а вже у 2012 — 52. Вік юних злочинців — 14-17 років. Частіше на злочин йдуть 16-17-ти річні, більшість з них не зайняті працею та навчанням, решта — школярі та учні ПТУ.

— Останнім часом ситуація з дитячою злочинністю досить непроста та потребує посиленої й комплексної уваги з боку батьків, навчальних закладів, соціальних служб та звісно міліції, — розповідає в.о. начальника відділення кримінальної міліції у справах дітей Андрій Гайдай. — У нашому відділенні на обліку за 12 місяців 2012 року перебувало 83 неповнолітніх, з них за скоєння злочину — 66, за хибні нахили — 17 (алкоголь, наркоманія, бродяжництво). З обліку зняли: за скоєння злочину — 39, за хибні нахили — 11. На кінець минулого року 16 підлітків навчалися в загальноосвітніх школах та 2 — у Василівській школі-інтернат. За перший квартал 2013 року на обліку ВКМСД перебуває 27 неповнолітніх, з них за скоєння злочину — 23, за хибні нахили — 4.

Також ми проводимо нагляд та профілактичну роботу за 61-ю неблагополучною та кризовою сім'єю, члени яких ведуть асоціальний спосіб життя, зловживають спиртними напоями.

— Андрію Васильовичу, яка робота ведеться з попередження та зниження дитячої злочинності?

— В першу чергу, для виявлення безпритульних та бездоглядних дітей, забезпечення їх правовим та соціальним захистом, а також притягнення до відповідальності дорослих осіб, разом зі службою у справах дітей РДА організовуємо рейди. Минулого року провели 49 таких заходів та відвідали 183 кризові та неблагополучні сім'ї. За результатами рейдів 21 дитину вилучили з родини, з них: 16 — влаштували до притулків, 5 — до дитячого відділення Василівської ЦРЛ. Цьогорік вже здійснили 6 рейдів і відвідали 38 кризових та неблагополучних сімей. Склали 12 адміністративних протоколів за ст. 184 КУпАП.

Окремий напрямок — контроль за продажем неповнолітнім тютюнових та спиртних напоїв. За перший квартал провели 11 рейдів по виявленню фактів порушень правил торгівлі алкоголю та сигарет, в ході яких склали 8 адміністративних протоколів за ст. 156 ч.2 КУпАП.

Важливу увагу приділяємо профілактиці, попередженню та розкриттю злочинів та інших порушень серед неповнолітніх, нормалізуванню умов проживання дітей в неблагополучних сім'ях. Відвідуємо навчальні заклади та проводимо лекції і бесіди. У минулому році відвідали 26 навчальних закладів, а також провели з учнями 159 індивідуальних бесід, цьогорік — 32 заклади та 76 бесід.

— У райвідділі проблемі неповнолітніх злочинців приділяють особливу увагу. Так, за кожним співробітником міліції закріплений підліток, який стоїть на обліку в ВКМСД, — зауважує начальник дільничних інспекторів Сергій Івченко. — Ми проводимо з ними та їхніми батьками профілактичні бесіди, постійно тримаємо їх на контролі та допомагаємо звернути з хибної стежини. Цей підхід показав хороші результати і діти дійсно виправляються.

— До яких злочинів найбільше вдаються неповнолітні?

— В основному це крадіжки, майнові злочини. Наприклад, у Василівці у професійному ліцею невідомий хлопець шляхом шахрайства заволодів мобільним телефоном одного із учнів. Нещодавно неповнолітні вчинили крадіжку майна у Василівській школі № 1, а у Малій Білозерці двоє школярів обікрали кілька магазинів. До крадіжок дітей мотивує низький рівень життя у родині та безвідповідальність їхніх батьків. Цьогорік у відношенні дорослих складено 60 адміністративних протоколів. Наприклад, за ст. 184 КУпАП за невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов'язків щодо виховання дітей такі протоколи склали відносно мешканки смт. Степногірськ В. та мешканця м. Василівка Д. Суворий нагляд і за продажем спиртних та тютюнових виробів неповнолітнім. За ст. 156 ч. 2 КУпАП склали протоколи стосовно громадянок Г. та С., які реалізували неповнолітнім пиво та спритний напій "Рево" в торгових кіосках на Василівському автовокзалі.

Ситуація з дитячою злочинністю вкрай бентежна, і хоч міліція та соціальні служби і проводять комплекс профілактично-попереджувальних заходів, це, на жаль, не дає змоги корінним чином вплинути на стан злочинності серед неповнолітніх. В першу чергу, належне виховання дитині повинна дати сім'я, бо як кажуть, з плоду пізнають дерево, тож шановні батьки, будьте відповідальними, не ухиляйтесь від своїх обов'язків та даруйте своїм дітям всю батьківську любов та тепло.

 

Анна ШАПОВАЛОВА

 

понеділок, 22 Квітня 2013 15:12 | Переглядів: 719

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]