Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

ВОНИ ЗА ЦІНОЮ НЕ СТОЯЛИ...

Дзвін медалей та орденів, квіти в руках ветеранів війни, на обличчях яких одночасно і радість, і гордість, і біль, і смуток … Щороку, у ці травневі дні ми вшановуємо пам'ять про тих, хто ціною свого життя відстоював свободу. 68 років вклоняємось визволителям. Як важливо дарувати людям, які пройшли війну, увагу та турботу. У переддень Перемоги за доброю традицією керівники району відвідали ветеранів, інвалідів та учасників Великої Вітчизняної війни і щиро вітали їх, сказали своє синівське «спасибі». У всіх населених пунктах пройшли урочистості і вшанування ветеранів.

6 травня

Керівники району завітали до мешканців Орлянського стаціонарного гентерологічного відділення одиноких та престарілих громадян. Тут для 39-ти бабусів та дідусів солісти народного хору "Джерело" (м. Дніпрорудне) влаштували веселий і запальний концерт. Після музичних привітань взяли слово голова райдержадміністрації Сергій Джуган, голова районної ради Денис Калінін, його заступник Анатолій Кравець, голова Орлянської сільської ради Володимир Назаренко, керівник районної організації Товариства Червоного Хреста України Зінаїда Висоцька, директор Територіального центру соціального обслуговування Віктор Живиця.

— Хотілося, щоб наше з вами дружнє спілкування продовжувалося і надалі та відбувалося частіше, — звернувся до ветеранів Сергій Васильович. — Ми намагаємося зробити у відділенні комфортні умови для проживання, щоб ви мали змогу тут відчувати хоч трішки домашнього затишку та тепла. У переддень такого величного свята — як Перемога у Великій Вітчизняній війні, вітаю всіх вас та бажаю міцного здоров'я, довгих літ життя, тільки гарного настрою та злагоди.

До слів голови РДА приєднався і Денис Сергійович:

— Ми завжди з великою радістю приїжджаємо до вас, і нам приємно, що ви завжди з усмішкою зустрічаєте гостей. З нагоди свята Дня Перемоги бажаю вам більше радісних моментів, щоб ви знаходили в собі сили долати усі негаразди, і найголовніше — здоров'я!

Керівники району подарували мешканцям відділення солодкі й ароматні торти, щоб у затишній атмосфері бабусі та дідусі за чашкою гарячого чаю відсвяткували Пасху та День Перемоги. Подарунки також подарували РО ТЧХУ та Територіальний центр со-ціального обслуговування.

Цього дня очільники району відвідали та привітали з Днем Перемоги учасників бойових дій Івана Дем'яновича Калиту з Орлянського, Івана Семеновича Денисенка з Тополиного, Григорія Михайловича Пріня зі Скельок та Нінель Петрівну Кириченко з Першотравневого. У Василівці відвідали Сергія Пилиповича Житкова, Ніну Євдокимівну Кушнір та Івана Івановича Якименка. Сергій Джуган та Денис Калінін зичили всього найкращого, дякували за здобуту Перемогу та дарували продуктові набори.

Від теплих слів, щирих побажань, уваги і турботи серця ветеранів сповнювалися вдячністю та радістю. Вони щасливі, що їх пам'ятають та відвідують, що здійснили у житті не один поважний та мужній вчинок, що дали нам життя…

7 травня

Зустріч з ветеранами Великої Вітчизняної на солдатському привалі, який проходить у Василівській ЗОШ № 3, вже давно стала традиційною. Вшанування пам'яті полеглих у боях 1941-1945 рр., вітання живим визволителям, спогади про їхню молодість, обпалену війною… Декілька поколінь збирається разом, щоб вкотре вклонитися великим тим рокам.

Ось і цього разу привітати дорогих ветеранів, солдатських вдів, «дітей війни» прийшли голова РДА Сергій Джуган, голова Василівської міської ради Сергій Лобинцев, голова районної ради ветеранів Віктор Живиця, голова ради ветеранів м. Василівка Лідія Слободян, а також творчі колективи ветеранів та учнів.

Свято розпочалося словами подяки від кожного з виступаючих. Адже мужність і відвага, проявлені визволителями у боях, терпіння і не менша мужність тих, хто кував перемогу у тилу, хто піднімав згодом країну з руїн, ви-кликають у прийдешніх поколінь неймовірну повагу і шану. Ми доземно вклоняємося тому героїчному подвигу, який увінчує життя наших ветеранів.

І, звісно ж, яке свято без пісні! Солісти клубу "Ветеран" Галина Спічка, Раїса Нефьодова, Анатолій Кізілов, Іван Терзієв порадували присутніх виконанням пісень воєнних літ. Не відставала від ветеранів і молодь. Зразковий ансамбль бандуристів "Веснянка" з Василівської ЗОШ № 3 під керівництвом Галини Харченко зачарував грою на бандурах та вокалом свого соліста Євгена Пихтіна, додали настрою і юні співачки із групи "Фльор" Василівського міського клубу (кер. Світлана Діденко) та молодшої групи вокального ансамблю "Домісолька" (кер. Олена Мірошниченко). Серця ветеранів не залишив байдужим спів Тетяни Духонченко та Вікторії Плюйко.

Сльози радості — на очах присутніх. Спогади хоч і краяли душу, але ж для кожного вони — частинка життя…

Сивочолі ветерани згадували свою молодість. Більшості з тих, хто дожив до сьогоднішніх днів, у 1941 році було лише по 17-18 років. Чотири роки війни, а для декого згодом і післявоєнної служби загартували їхні характери. Нині вони обмінюються спогадами про свої фронтові шляхи, про те, як і де зустрічали звістку про Велику Перемогу. Наприклад, Іван Іванович Іванченко згадав, що Перемогу зустрів у Чехословаччині, а Іван Іванович Якименко — у Владивостоці… А ось Анатолію Дмитровичу Поваляєву довелося взяти участь ще й у війні з Японією, тож про Перемогу дізнався, будучи у Манджурії. Поряд з ним (на фото) Іван Михайлович Калашник, якому довелося нести військову службу при штабі самого Сталіна…

У кожного учасника бойових дій своя цікава і у той же час трагічна доля, адже десь там, на передовій, навіки залишилися рідні, друзі, бойові побратими і нині, святкуючи День Перемоги, ми всі поминаємо їхні світлі душі.

Урочистості перейшли у святкове застілля для ветеранів, яке допомогли організувати постійні спонсори цього заходу — приватний підприємець Василь Шевченко та міська рада.

8 травня

У Дніпрорудному традиційно для ветеранів був організований солдатський привал. Їх затишно приймав ресторан "Каховські зорі". Фронтові пісні і традиційні сто грам — незмінні атрибути таких заходів. І, звичайно, поздоровлення на адресу переможців.

— Солдатський привал — відмінна можливість для фронтовиків не лише відпочити, поспілкуватися один з одним, але і пригадати ще раз про те, якою ціною кувалася велика Перемога, — розповідає ветеран Великої Вітчизняної війни Марія Семенівна Лаврушкіна, яка з визвольною армією пройшла всю Білорусь.

Щирі слова фронтовикам, побажання довгих років життя і мирного неба звучали від перших осіб міста і району. Вони поспілкувалися з учасниками війни, із задоволенням послухали спогади свідків тих страшних подій. Привітати ветеранів прийшли: голова районної ради Денис Калінін, голова РДА Сергій Джуган, військовий комісар Сергій Білодід, мер Дніпрорудного Євгеній Матвєєв, секретар Дніпрорудненської міської ради Ірина Ручка, технічний директор і заступник голови профкому ЗАТ «ЗЗРК» Андрій Зубко та Микола Пастушенко, депутат обласної ради Катерина Луценко. Міська рада Дніпрорудного висловлює подяку підприємцям міста за організацію і належну підготовку свята, дякує керівництву ТОВ "ВО Моліс" та громадській організації Дніпрорудненських підприємців і роботодавців "Солідарність" за підготовку подарунків для ветеранів.

А ще ветерани приймали поздоровлення і від найменших учасників свята — гімназистів "Софії", які разом із директором гімназії Валентиною Пилипенко подарували ветеранам червоні гвоздики.

А у Василівському ЦКД пройшов великий, святковий концерт з нагоди Великої Перемоги. З усього району з'їхалися ветерани. Вітали визволителів керівники району, міста. Далі взяли слово аматори сцени: вони дали змогу глядачам поринути у ті далекі роки війни, з початку і до закінчення — у такому форматі пройшов концерт, який супроводжувався відео-хроніками Великої Вітчизняної. Композиції на військову тематику не залишили байдужим нікого в залі. А під час фінальної пісні концерту "Поклонимся великим тем годам" у виконанні Олега Симоненка, Ігоря Лисенка та Володимира Мирошниченка багато хто витирав сльози, підспівував солістам. І довго аплодували, не поспішали покидати зал, бо дійсно пройняло до сердець.

А увечері, 8 травня, біля Василівської міської ради городяни зібралися на факельну ходу, аби вшанувати пам'ять полеглих солдат у Великій Вітчизняній. Даний захід активно підтримують районна та міська влада, ветерани, василівчани, як маленькі, так і дорослі.

Після урочистої частини всі присутні з палаючими свічками попрямували до меморіалу пам'яті загиблих воїнів. Тут провів службу та помолився за душі покійних солдатів благочинний Василівського округу, настоятель храму святих апостолів Петра і Павла протоієрей Валерій Галущенко разом з іншими священнослужителями району. Городяни поклали квіти, залишили палаючі свічки, як символ вічної пам'яті та вклонилися низько визволителям.

9 травня

П'ятихатки. День Перемоги у П'ятихатках зустрічали з оновленим меморіалом полеглим солдатів у роки Великої Вітчизняної війни. На урочистий мітинг та відкриття реставрованого пам'ятника завітали керівники району Сергій Джуган та Денис Калінін, помічник народного депутата України Володимира Бандурова Валерій Кошеленко, ветерани, сільчани, молодь, діти, приїхали гості з Росії, родичі яких полягли на Василівщині.

Меморіальний комплекс — на честь загиблих радянських солдатів, які у 1943 році визволяли П'ятихатки, Лобкове, Жереб'янки. У цій братській могилі поховано багато мужніх воїнів та, на жаль, ще чимало визволителів так і не знайшли вічний спокій, бо останнім пристанищем для них й досі є невідомі могили у полях і лісах... Про це свідчить і постійне доповнення стел новими іменами. Тільки минулого року тут з'явилося 105 прізвищ.

— Цей меморіал вдалося реставрувати завдяки перемозі у конкурсі грантів "Поспішайте творити добро" благодійного фонду "Під покровом Богородиці", — говорить голова П'ятихатської сільської ради Людмила Величко. — Ми оновили весь меморіальний комплекс, а саме: реставрували статую солдата, стели, поклали плитку, огородили, навели лад в парку, в якому знаходиться даний пам'ятник. Наступного року плануємо реставрувати меморіал у Щербаках.

Люди були раді, що в їхньому селі так оновився меморіальний комплекс. І хоч зі сльозами на очах, але все-таки з посмішкою вони клали квіти до пам'ятника, щоб вшанувати своїх визволителів, подякувати їм та низько вклонитися. Після цього у парку відбувся святковий концерт.

Скельки

У Скельках на урочистому мітингу теж була радісна новина для сільчан — відкрили меморіальну дошку на честь земляка Петра Дорофійовича Щербини, який брав участь у штурмі рейхстагу та піднятті на ньому радянського прапора. Встановлена вона на меморіальному комплексі загиблих солдатів.

Таку дошку вдалося встановити теж завдяки конкурсу грантів. На її відкриття завітали керівники району, голова Скельківської сільської ради Віталій Брик, депутат обласної ради Катерина Луценко, настоятель храму святого Великомученика Григорія Побідоносця отець Вадим, колишній директор Скельківської ЗОШ Станіслав Іванісов, який підтримує історичну справедливість та добивається присвоєння Петру Щербині звання Героя Радянського Союзу.

Також на цьому меморіальному комплексі оновлено і меморіальну дошку, присвячена Герою Радянського Союзу Антону Євгеновичу Михайличенку.

Василівка

Не порушили давню традицію вшанування ветеранів-інвалідів Великої Вітчизняної і у райцентрі. Вже декілька років поспіль 9 Травня, перед початком урочистого мітингу, ветеранів-фронтовиків вітає мер Василівки Сергій Лобинцев, голова районної ради ветеранів Віктор Живиця та голова василівської ради ветеранів Лідія Слободян. Ветерани збираються у мерії, де на них вже чекає святковий стіл. Присутні отримують щирі вітання та поминають фронтовими 100 грамами своїх однополчан, земляків, побратимів, тих, хто залишилися лежати у сирій землі на чужині.

Цьогорік зустріч, як і завжди, видалася теплою і щирою. Приватні підприємці від душі допомогли міській раді почастувати воїнів-визволителів. Одне засмучує, що з кожним роком за столом все менше і менше шановних фронтовиків. Із 48 ветеранів-інвалідів війни прийшло тільки 14. На жаль, роки не щадять нікого і здоров'я вже давно підводить наших захисників. 34 ветерани-інваліди Великої Вітчизняної війни, через хвороби, що прикували їх до ліжка, отримували вітання від міської ради та ветеранської організації вдома.

Ті ж, хто прийшов до мерії, мав змогу особисто прийняти поздоровлення від керівників. Цікаво було спостерігати, як колишні бійці у своїх спогадах на мить переносилися на де-кілька десятиріч назад і згадували свої нелегкі фронтові шляхи, які декому доводилося долати не у солдатських чоботях, а у простісінькому домашньому взутті, у якому призивався на фронт. Згадали і про денний солдатський пайок, атаки, в які піднімалися з однією думкою: перемогти…

Урочистий мітинг зібрав на Василівській площі декілька поколінь. Онуки з бабусями і дідусями, сивочолі ветерани поряд з учнями шкіл, працівники установ та організацій міста — всі вони прийшли віддати данину пам'яті великим тим рокам. У цей день, як і годиться, визволителів, солдатських вдів, дітей війни і жителів Василівщини щиросердно вітала влада — голова районної ради Денис Калінін, голова РДА Сергій Джуган, мер Василівки Сергій Лобинцев, військовий комісар Сергій Білодід, голова ради інвалідів Великої Вітчизняної війни і Збройних Сил Андрій Йосипович Воскобойник та настоятель Свято-Петропавлівського храму, протоієрей Валерій Галущенко.

У своїх зверненнях до ветеранів війни кожен з виступаючих уклінно дякував їм за відвойований ціною власного здоров'я мир. Адже тривалі дні, місяці, чотири довгих роки їм, солдатам Червоної Армії, дивилася в очі смерть. Та жоден з них не відводив погляду, бо та смерть була не страшною. Страшніше і болючіше було дивитися на розорені села і міста, на голодних і виснажених дітлахів, на змучених і втомлених жінок.

І від імені усіх присутніх на святі вкотре запевняли ветеранів, що завжди будемо пам'ятати їхній подвиг, подвиг тих, хто боровся і переміг фашизм тих, хто віддав життя за нас і нашу землю.

На підтвердження тому, що молоде покоління буде берегти і захищати здобутий мир, до ветеранів з промовою звернувся один з призовників Збройних Сил. А настоятель Свято-Петропавлівського храму Валерій Галущенко благословив майбутніх захисників на легку службу, окропивши їх освяченою водою.

Урочиста хода до пам'ятника загиблим воїнам продовжила святкову церемонію. Сотні квітів лягли до підніжжя меморіалу і військовий салют знову і знову нагадував: ми пам'ятаємо!

А яке ж вшанування колишніх воїнів без символічного солдатського привалу! У міському парку польова кухня зібрала чимало народу. Багатьом до душі прийшлася справжня солдатська каша та ще й зі шматочком м'ясця та "соточкою". Знаний у місті кухар Григорій Сорокопуд приготував усе майстерно і зі смаком. А пригощати людей і подавати їм страви допомагали співробітниці міської ради (саме мерія традиційно влаштовує цей привал).

Хор ветеранів ЦКД співав пісні воєнних років і кожен бажаючий міг долучитися до співу, а то і до танців.

А увечері люди "висипали" на народні гуляння. З усіх боків тільки-но й чути було: "Зі святом! З Днем Перемоги!" І святковий настрій передавався ланцюжком від одних до інших.

Нічне небо освітив святковий салют, про який турботливо подбала міська рада разом з підприємцями. Ось тільки, на жаль, ветерани його вже не дочекалися. Мабуть, більшість з них спостерігала за різнобарвними спалахами вдома… Надто хвилюючий для них цей день. Але кожен з них розуміє, якщо живі традиції і пам'ять народу, значить буде збережена і історія нації, історія покоління, яке перемогло фашизм. І у цій Перемозі радянський солдат за ціною не стояв — ціною було саме життя.

Світлана ЛОБАЧ, Анна ШАПОВАЛОВА, Данило БЕЗРУКОВ

 

 

 

понеділок, 13 Травня 2013 19:22 | Переглядів: 1212

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]