Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

Обережно! Отруйні укуси!

Останнім часом до відділення інтенсивної терапії районної лікарні все частіше стали поступати пацієнти з симптомами укусів отруйних змій та павуків. То ж не зайвим буде нагадати, як слід поводитися у таких випадках. Укус змії — це вимушена і крайня міра її самозахисту. Укус гадюки, практично несмертельний, хоча і дає неприємні наслідки.

Найефективнішим методом в польових умовах є термінове інтенсивне відсмоктування отрути з ранки (після відсмоктування отрути ретельно промити ротову порожнину водою). Значно менш ефективним засобом є її видавлювання.

Ніколи не накладайте джгут з метою запобігання розповсюдження отрути по організму з кров'ю, це лише ускладнить стан хворого. Ефективним та безпечним способом сповільнити лімфотік та, відповідно, розповсюдження отрути є накладення тиснучої іммобілізуючої пов'язки по всій довжині укушеної кінцівки.

Ранку на місці укусу потрібно обробити антисептиком і накласти стерильну пов'язку. Укушену кінцівку по можливості максимально знерухомити. По мірі потрапляння отрути в кров з'являються симптоми загальної інтоксикації організму: головний біль, відчуття розбитості, слабкість, зниження артеріального тиску. Для зменшення загальної інтоксикації потерпілому необхідно давати багато пити. Дати антигістамінні препарати (діазолін, цетиризин, супрастин).

Укус павука каракурта також становить небезпеку, особливо самки, яка має розмір від 10 до 20 мм (самець - 4-7 мм - є безпечним для людини). Тіло каракурта чорне, у самця і самки на черевці червоні плями. Повністю статевозрілі особини іноді набувають чорний колір без плям, з характерним блиском.

Кусає павук не дуже боляче, а на місці укусу з'являється невелика червона плямочка, яка швидко блідніє чи зникає. Укушене місце не опухає, біль швидко проходить, а уві сні укус можна й не помітити. Через деякий час на місці укусу виникає інтенсивний різкий біль, що поширюється в область живота, грудей і попереку, м'язи живота напружуються, утруднюється дихання і німіють ноги. Симптоми зазвичай тривають 24-48 годин, але у важких випадках - набагато довше, до декількох днів.Повне одужання настає через 2-3 тижні.

Перша медична допомога:

1. В перші 2-3 хвилини можна припекти місце укусу каракурта полум'ям запаленого сірника, для чого 1-2 сірника притискують голівками до місця укусу і підпалюють 3-м сірником. На місце укусу також потрібно прикласти лід.

2. Дати постраждалому з аптечки антигістамінні засоби (діазолін, цетиризин тощо.), при наростаючих болях — знебольвальні засоби (аспірин, парацетамол, ібупрофен тощо).

3. Доставити постраждалого в лікувальний заклад.

 

четвер, 16 Травня 2013 15:21 | Переглядів: 900

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]