Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

Перший крок реформи — розвиток сімейної медицини

7 липня 2011 року Верховна Рада України ухвалила закон, який дав старт медичній реформі в Україні. Депутати проголосували за прийняття законопроекту "Про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров'я щодо удосконалення надання медичної допомоги", яким встановлено, що мережа державних і комунальних закладів охорони здоров'я формується з урахуванням потреб населення у медичному обслуговуванні, необхідності забезпечення належної його якості, своєчасності, доступності.

Фундаментом реформування стане оптимізація мережі лікувально-профілактичних закладів з пріоритетним розвитком первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини, модернізацією спеціалізованої медичної допомоги.

Як відбувається цей процес у районі? Розповідає головний лікар району Валерій Сапа:

— Головна мета реформи медичної сфери — покращення здоров'я населення, забезпечення рівного й справедливого доступу всіх членів суспільства до медичних послуг належної якості. Зокрема, реформування системи охорони здоров'я на рівні первинної ланки передбачає: чітке розмежування первинної і вторинної ланок, надання медичної допомоги та перерозподіл коштів; створення Центрів первинної медико-санітарної допомоги; подальший розвиток інституту сімейної медицини — організацію сільських лікарських амбулаторій загальної практики/сімейної медицини.

У районі робота по реформуванню галузі розпочалася ще з травня 2010 року, і з липня 2010 року всі медичні установи фінансуються з районного бюджету.

— Чому в першу чергу реформується система надання первинної медико-санітарної допомоги?

— На сьогодні в Україні на первинному рівні починають і закінчують лікування лише до 30% пацієнтів у містах і до 50% пацієнтів — у сільській місцевості.

Нераціональна організація первинної допомоги та її недостатнє фінансування призвели до втрати комплексності та поступовості у наданні медичної допомоги, формального підходу до здійснення профілактики та диспансерної роботи. Як наслідок — високі рівні пізнього виявлення тяжких хвороб та ускладнень хронічних захворювань, що зумовлює надмірну потребу у дорогому спеціалізованому лікуванні.

— Навіщо створювати Центри первинної медико-санітарної допомоги?

— На сьогодні в Україні структура первинної медичної допомоги розпорошена, організаційно та функціонально поєднана з втори-нною медичною допомогою та, фактично, надається багатьма спеціалістами і структурними підрозділами лікувально-профілактичних закладів. Це все призводить до деперсоніфікації відповідальності за здоров'я людини, сім'ї та ускладнює управління якістю первинної допомоги.

Шляхом вирішення даної проблеми є функціональне та структурне виділення первинної медичної допомоги через створення Центрів первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД). Завдання Центру — забезпечення для населення рівної доступності послуг первинної медичної допомоги належної якості.

У лікувально-профілактичних закладах району в 2012 році проведено аудит щодо забезпеченості закладів ПМСД обладнанням, санітарним транспортом. Визначено потребу в придбанні необхідного медобладнання, санітарного транспорту, проведенні ремонтів.

З 1 квітня цього року реалізовано Закон України "Про екстрену медичну допомогу". В районі створено Василівську станцію екстреної (швидкої) медичної допомоги. До неї увійшли бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги, що на базі Дніпрорудненської міської лікарні, Степногірської та Малобілозерської дільничних лікарень, на території Михайлівського, Великобілозерського, Кам'янко-Дніпровського районів і підпорядковані в організаційному та фінансовому плані Запорізькому Центру екстреної (швидкої) медичної допомоги. Нагадаю, що протягом 2011-2013 років придбано 5 автомобілів «швидкої».

На перехідний період рішенням восьмої сесії Василівської районної ради у жовтні 2011 року створено Центр первинної медико-санітарної допомоги КУ «Василівська ЦРЛ» ВРР ЗО як структурний підрозділ, затверджено Положення, структуру, чисельність медичних працівників, що дало можливість проаналізувати в подальшому функціонування Центру як юридичної особи.

З метою забезпечення належної доступності та якості первинної медико-санітарної допомоги жителів району рішенням сесії створено комунальний заклад "Василівський Центр первинної медико-санітарної допомоги" Василівської районної ради як юридичної особи. Головним лікарем Центру призначено І.В. Джугана. До складу Центру увійшли всі лікувальні заклади району, які надають первинну медико-санітарну допомогу, тобто 13 фельдшерсько-акушерських пунктів, 8 фельдшерських пунктів, 6 амбулаторій загальної практики-сімейної медицини, реорганізовані з дільничних лікарень — Степногірська амбулаторія загальної практики-сімейної медицини та Малобілозерська лікарська амбулаторія з дільницями загальної практики-сімейної медицини, Василівська та Дніпрорудненська лікарські амбулаторії з дільницею сімейної медицини. Реорганізацію дільничних лікарень проведено у зв'язку з тим, що в Центрах первинної медико-санітарної допомоги не передбачені дільничні лікарні. В амбулаторіях, реорганізованих з дільничних лікарень, як і раніше, будуть надавати первинну медико-санітарну допомогу в повному обсязі, більш ефективно впроваджуватимемо стаціонарно-замісні форми надання медичної допомоги.

— У чому полягають функції вторинної ланки медичної допомоги?

— На вторинному рівні буде надаватись цілодобова кваліфікована стаціонарна допомога населенню району у Василівській ЦРЛ, Дніпрорудненській міській лікарні та амбулаторно-поліклінічна допомога — у створених клініко-діагностичних відділеннях цих лікарень. До 2020 року в амбулаторіях первинну медико-санітарну допомогу надаватимуть сімейні лікарі, терапевти та педіатри.

Впровадження заходів II етапу реформування, тобто вторинного рівня надання медичної допомоги, буде можливим після розроблення комплексу законодавчих і нормативних документів для формування оптимальної територіальної мережі медичних закладів, створення госпітальних округів орієнтовно в 2014-2015 роках.

Всі вищезазначені заходи реформування галузі у районі вдалося впровадити тільки завдяки постійній підтримці у вирішенні цих питань місцевих органів влади, громадських організацій та медичних працівників. Реформування медицини і надалі залишатиметься під постійним контролем органів влади.

 

За матеріалами газети «НТ»

 

вівторок, 21 Травня 2013 14:16 | Переглядів: 853

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]