Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

В перший клас без мовних недоліків

Мовленнєві проблеми сьогодні стали досить поширеним явищем. У третини обстежених дітей виявляються мовленнєві вади. Як стверджують відомі фахівці, ситуація просто критична. Це явище ускладнюється щем і тим, що деякі вади вимови позначаються на інтелекті дитини. Затримка у розвитку мовлення спричиняє затримку розумового розвитку дитини, обмежує її загальний потенціал. У подальшому житті дитини мовленнєві проблеми спричиняють погану успішність у школі, а внаслідок цього - занижену самооцінку, закомплексованість, неврози.

Коли йдеться про дитину з вадами мовлення, нерідко доводиться чути: "Нічого страшного, вибалакається! І взагалі, до 5 років не треба звертатися до логопеда". Ще можуть наводити приклади того, як якась дитина довго не розмовляла, а потім почала розмовляти. Такі помилки можуть занадто дорого коштувати дитині.

Справді, є діти, які своєчасно не починають розмовляти, потім у них розвивається вимова, але якщо поспостерігати за такою дитиною, то може помітити, що у школі вона погано пише, припускається помилок. Це є наслідком того, що з дитиною своєчасно не провели спеціальної роботи із профілактики майбутніх труднощів. Є й такі діти, в яких без допомоги логопеда мовлення так і не відновиться.

Їм надається інвалідність, бо час, коли дитина могла опанувати мову, минув, і допомога фахівця тепер не зарадить. Як кажуть, "поїзд уже пішов".

Крім цього, є ще один важливий момент. Та частина мозку, що відповідає за розвиток мови, водночас відповідає й за розвиток мислення. Тобто, мова і мислення взаємно доповнюють одне одного.

Проблеми дитини з вадами мовлення нині є край актуальними і батькам треба знати, що відбувається з мовою дитини і в якому напрямку працювати з нею. Та звернення до логопеда допоможе точніше визначитись із проблемою та прискорить виправлення мовлення. Якщо у вашої дитини є проблеми з мовленням, звертайтеся до районного логопеда за телефоном 098-250-18-32.

 

Тетяна Білоконь вчитель-логопед методичного центру
відділу освіти, молоді та спорту РДА

 

вівторок, 28 Травня 2013 07:57 | Переглядів: 608

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]