Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

Курці помирають рано…

Більшість з тих, хто курить, так чи інакше поінформована про шкідливість куріння, але не позбавляється цієї звички. Судячи з кількості курців мимоволі складається враження, начебто курить не менше половини людей. Отже, сигарета запалена. Спочатку в контакт із тютюновим димом вступають рот і носоглотка. Тепло першим починає руйнівний вплив на організм.

Мікроскопічні тріщинки зубної емалі сприяють відкладанню в них тютюнового дьогтю, внаслідок чого поверхня зубів стає жовтуватого кольору, а зуби починають видавати специфічний тютюновий запах.

Тютюновий дим подразнює слинні залози. У результаті наступає посилене виділення слини, яку курці змушені спльовувати. Частину слини вони ковтають. Втрата апетиту, болю в ділянці шлунка й кишечника, чергування запору й поносу, хронічні гастрити й, нарешті, виразки шлунка й дванадцятипалої кишки, рак шлунка — ось розлади, які зустрічаються у курців набагато частіше, ніж в осіб того ж віку, які не курять.

При постійному курінні виникає бронхіт, що проявляється кашлем вранці після пробудження і супроводжується відхаркуванням сіруватого мокротиння. Хронічне подразнення слизової оболонки голосових зв'язок позначається й на тембрі голосу.

Що ж відбувається при курінні? Кров альвеолярних капілярів замість того, щоб збагатитися при вдиху киснем, збагачується чадним газом, що, з'єднуючись із гемоглобіном, утворює так званий карбоксігемоглобін, у результаті чого частина гемоглобіну виключається з акту нормального подиху. У результаті куріння послаблюється діяльність легенів, що призводить до стану гіпоксемії.

Ще підступніша дія синильної кислоти. Легко проникаючи в кров, вона знижує здатність клітин сприймати кисень. Для них настає кисневий голод, а оскільки нервові клітини більше всіх мають потребу в кисні, вони й страждають першими від дії синильної кислоти.

Органічні речовини, які входять до складу тютюнового дьогтю, що одержали збірну назву канцерогенів, здатні викликати злоякісні новоутворення. Не виключається й рак шлунка як наслідок куріння. Однією з першопричин раку легенів у курців є наявність у тютюновому дьогті одного з найбільш активних радіоелементів — полонію. Людина, що викурює в день пачку цигарок, одержує дозу опромінення в 3,5 раза більше дози, прийнятої міжнародною угодою із захисту від радіації.

У тютюновому димі в пароподібному стані міститься ще одна із сильнодіючих і постійно присутніх, широко відома речовина — нікотин. Найбільш чутлива до нікотину нервова система. Порушуючи регулюючий вплив нервової системи на роботу внутрішніх органів і діючи на них безпосередньо, нікотин змінює нормальне їхнє функціонування, підвищує артеріальний тиск, що може призвести до стійкої гіпертонії.

При хронічному курінні нікотин гнітить діяльність спинного мозку. Результатом цього є порушення функцій центрів, закладених у поперековій частині спинного мозку й керуючих діяльністю статевих органів. Лікарський досвід переконує, що більше 10% випадків статевого безсилля в чоловіків пов'язане з надмірним курінням.

Особливо шкідливо діє куріння на організм жінок і дітей. Варто пам'ятати й про пагубний вплив тютюну на жіночу красу, яка швидко марніє при систематичному курінні. Небезпечні сигарети і для вагітних. Токсикози, передчасні пологи значно частіше спостерігаються в жінок, які курять. Нікотин проникає через плаценту й переходить із крові матері в кров плода ще до народження дитини.

Давайте не забувати слова великого І.П. Павлова: "Не пейте вина, не отягчайте сердце табачищем и проживете столько, сколько жил Тициан". А Тиціан, знаменитий італійський живописець епохи Відродження, що залишив людству чимало життєстверджуючих творів, прожив 99 років!

 

Світлана Падьянова, лікар-нарколог ЦРЛ

 

середа, 05 Червня 2013 08:34 | Переглядів: 771

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]