Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

Про високі врожаї і «велику» воду

Минулої п’ятниці на базі насіннєвих господарств ТОВ АПК «Істок» та ПОП «АФ «Злагода» пройшов семінар-нарада з питань підготовки збирання ранніх зернових культур у 2013 році, який організували спеціалісти управління агропромислового розвитку райдержадміністрації. На семінарі також розглядали питання захисту сільськогосподарських культур від бур’янів, шкідників та хвороб і заходи по забезпеченню сільськогосподарських товаровиробників насінням зернових культур, дотримання вимог законодавства в сфері пожежної безпеки та охорони праці на сільськогосподарських об’єктах в період збирання ранніх зернових культур та інші.

В практичній частині семінару керівники та агрономи сільгоспгосподарств району спочатку побували на демонстраційних полях озимої пшениці у насіннєвому господарстві ТОВ АПК «Істок», яким нині керує виконавчий директор Сергій Герасимчук. «Істок» займається вирощуванням і продажем насіннєвих сортів вже сім років, тісно співпрацюючи з науковцями із Одеського селекційно-генетичного інституту. То ж їх добре знають далеко за межами Василівщини. Головний агроном Михайло Ткачук ознайомив присутніх з тими сортами озимої пшениці, які в умовах нашого посушливого клімату проявили себе найбільш стійко і за попередніми прогнозами повинні дати непоганий врожай. Особливої уваги заслужили сорти «Антонівка», «Борвій», «Ужинок», «Станична», «Княгиня Ольга», «Шестопалівка» (І-а репродукція).

—Якщо вас зацікавили ті чи інші сорти— будь ласка, звертайтеся і ми поділимося з вами і досвідом, і, запропонуємо насіння на продаж, — додав Михайло Петрович.

Що стосується самого господарства ТОВ АПК «Істок», то нині йому довірили свої земельні ділянки 663 пайовика, що в цілому становить близько 4000 га землі. В структурі посівів озима пшениця займає 1345 га, озимий ячмінь — 253 га, озимий ріпак — 272 га, горох — 127 га, яровий ячмінь на насіннєві посіви — 58 га, кукурудза 106 га і майже 19 % у структурі посівів належить соняшнику. Інша земля відведена під пари (цьогорік цю площу збільшено). Стосовно прогнозів на цьогорічний врожай агроном зауважив:

— Погодні умови, що склалися нині на території саме нашого господарства, досить жорсткі. Дощ пройшов лише 26 травня, промочивши грунт на 1,5-2 см, чого, звісно, не досить. Хоча навколишні населені пункти подекуди заливало. Ви, мабуть, звернули увагу, що наші поля озимого ячменю вже дозрівають, отож днів через 10-15 ми розпочнемо жнива — як ніколи рано. А про урожай скажемо, коли він буде лежати у коморі.

Більш поблажливою у травні була матінка-природа до ПОП АФ «Злагода». Тут дощі пройшли декілька разів і це позитивно відобразилося на посівах. Керівник господарства Катерина Луценко представила учасникам семінару не лише показові поля з озимою пшеницею, ріпаком та кукурудзою (насіння переважно від європейського лідера «Limagrain» (Франція)), але й продемонструвала як відновлюється і вже успішно працює зрошувальна система господарства. Про те, на що варто розраховувати аграріям у 2013 році та про важливість відродження систем зрошення у районі Катерина Василівна розповіла районній газеті:

— 2013-й рік порівняно з минулим, для нас, сільгосптоваровиробників, буде кращим. Але сказати, що ми матимемо такі ж урожаї як центр України і ті регіони, де більш сприятливі погодні умови — я не можу. Десь відсотків на 40 у нас урожай буде нижчий, ніж у тих областях, де опади пройшли стабільно і у зимовий період, і навесні. Причина — природно-кліматичні умови, які сьогодні докорінно змінилися для нашого регіону. Взимку майже не було снігу, а навесні практично відразу встановилася літня температура повітря з недостатньою кількістю опадів. Ну, а нещодавні дощі пройшли не скрізь і ці слова підтвердять присутні на семінарі сільгоспники.

— Чим будете дивувати своїх колег сьогодні на полях ПОП АФ «Злагода»?

— Ми продемонструємо деякі сорти зернових Одеської селекції, демополя кукурудзи та соняшника від «Limagrain», а також представник фірми «Bayer» розповість, як працюють ті чи інші препарати, засоби захисту рослин від шкідників, яким має бути підживлення культур тощо. До того ж, я хочу показати, як нині можна відновити зрошення господарським методом і чого воно варте.

— Скільки коштів вам довелося вкласти у процес відновлення зрошувальної системи і який відсоток цієї роботи зроблено?

— На сьогодні вже вкладено один мільйон гривен (разом з фрегатами) і майже 20 % всієї системи функціонує нормально. Нам пощастило, що зрошувальна система на території нашого господарства практично повністю збережена, а значить є надія на те, що ми поступово її знову запустимо. Дуже сподіваюся, що з часом державна політика зміниться і державні мужі зрозуміють, що південно-східну частину України без зрошення не підняти та нададуть нам хоча б якусь підтримку.

Нині ж під поливом маємо 150 га землі, засаджені переважно кукурудзою (до речі, найбільш економічно вигідна культура в Україні, яка на зрошувальних землях дає урожай 100-120 ц/га).

Катерина Василівна детально поділилася з колегами досвідом відновлення своєї зрошувальної системи, а також навела приклад ТОВ АПК «Істок», де вирішили застосувати для зрошення пластикові труби. У будь-якому випадку керівник «Злагоди» переконана, якщо є хоча б найменша можливість відновити полив — треба діяти. Лише поливна вода врятує ситуацію, що склалася. Для тих, у кого немає, як то кажуть, «великої води», пропонується крапельне зрошування, яке за попередніми розрахунками за рік повністю окупиться.

Підбиваючи підсумки семінару-наради, заступник голови РДА Василь Зайцев подякував присутнім сільгоспникам за активну участь, а керівникам ТОВ АПК «Істок» та ПОП АФ «Злагода» — за відмінну підготовку. Він відзначив, що продемонстровані поля доводять: з дотриманням усіх технологій високоврожайні сорти будь-яких культур можуть вражати своїми врожаями. Потрібно лише крокувати в ногу з часом і не боятися втілювати досвід своїх колег у життя. Керівник побажав аграріям щедрих врожаїв, високих цін за вирощену продукцію та, звісно ж, якнайменше неприємних сюрпризів від матінки-природи.

 

Світлана Лобач

 

 

вівторок, 11 Червня 2013 07:47 | Переглядів: 904

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]