Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

ЗВЕРНЕННЮ ЛЮДЕЙ — ОСОБЛИВУ УВАГУ

Звернення громадян — як на них реагує прокуратура району і взагалі як справи із законністю в районі? Коментує прокурор району Антон ТАРАН.

— За перше півріччя до прокуратури надійшло 255 звернень громадян різних категорій. Згідно із статтею 21 Закону України «Про прокуратуру» передбачено, що заяви громадян, юридичних осіб, звернення, запити депутатів усіх рівнів розглядаються в органах прокуратури і по них проводяться перевірки тільки після попереднього їх розгляду компетентними органами виконавчої влади та місцевого самоврядування. Керуючись цим, 138 звернень ми перенаправили до відповідних органів влади місцевого самоврядування, контролюючих органів. 114 звернень розглянуто у прокуратурі.

 

Звертаються люди з абсолютно різних питань. Люди прохають захистити їх конституційні права, особливо що стосується плати праці. І наголошу — це один з пріоритетних напрямків у роботі органів прокуратури. Так, за результатами розгляду заяв громадян по ряду підприємств, де є заборгованість по заробітній платі, а це ЗАТ «Стептехсервіс», ПАТ «Завод БОМ», ми підготували і направили до суду 36 заяв про видачу судових наказів про виплату заборгованості по зарплаті на суму 126 тисяч гривень. Такі накази вже у виконавчій службі. І робота в цьому напрямку триває. Нині у нас на розгляді ще ряд таких заяв, які після підготовки відповідних фіскальних заяв також будуть направлені до районного суду.

Також важливу роль, а ще враховуючи, що 2013 рік Президент України оголосив Роком захисту дітей, відводимо саме захисту прав дітей. За зверненням одного з мешканців району в інтересах його неповнолітньої онуки провели перевірку та встановили, що мати фактично позбавили дитину права користуватися житлом: у них була квартира, в якій дитина прописана, але без її згоди і без повідомлення служби у справах дітей мати самовільно виписалася з адреси і продала квартиру. За результатами перевірки ми внесли відомості в єдиний реєстр досудових розслідувань. Нині районний відділ міліції проводить досудове розслідування, а ми направили до суду позовну заяву щодо недбайливої матері та покупця квартири про визнання договору купівлі-продажу недійсним, щоб дитині відновити її право на користування житлом.

Крім того, особливу увагу приділяємо і захисту прав малозахищених категорій населення: пенсіонерів, інвалідів. За результатами розгляду ряду звернень людей, які отримують пенсії у фонді соціального страхування від нещасних випадків на виробництві, встановили, що з 2009 по 2012 роки 84 потерпілим від нещасних випадків на виробництві нараховано і зайво виплачено понад 230 тисяч гривень. І все це внаслідок неналежного виконання працівниками фонду своїх службових обов'язків. Після виявлення такого факту фонд почав стягувати кошти з цих людей — в пожежному режимі, по 20% від їх щомісячної пенсії. Практично за півроку вони повинні виплатити нараховану суму визиску за три роки. Хіба ж це порядок, враховуючи, що пенсії у людей не такі великі, аби вони могли в таких співвідношеннях погасити заборгованість, яка, до речі, утворилася не з їх вини. Ввели справу в єдиний реєстр. Нині міліція проводить досудове розслідування за фактом халатності посадових осіб відділення фонду у Василівському районі.

Значна частина від усіх звернень громадян — звернення, пов'язані з проведенням досудового розслідування, адже з 20 листопада минулого року набрав чинності новий Кримінально-Процесуальний Кодекс, який суттєво змінив механізм оскарження, а також досудові перевірки як такі, але рішення по них ухвалювалися до 19 листопада 2012 року. Люди оскаржують постанови про відмову порушення кримінальної справи, але це вже компетенція суду і прокурор не може скасувати таке рішення. Пояснюю: таких повноважень прокуратура не має.

Одним словом, звернень багато і працівники прокуратури району стараються реагувати на них вчасно, оперативно, як того вимагає закон. Відчувається, останнім часом люди стали більш юридично грамотними, але все ж таки, шукаючи правового врегулювання наболілих проблем, вони приходять не в ту інстанцію, бо не завжди встежать за постійними змінами у законодавстві. Тож проводимо прийоми громадян, «гарячі» телефонні лінії, прагнемо пояснювати правову базу. І хочу наголосити — жодне із звернень громадян не залишили без уваги.

 

вівторок, 09 Липня 2013 12:31 | Переглядів: 640

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]