Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

УРОЖАЙ НЕ РАДУЄ. ЧОМУ?

Як ми вже повідомляли, на минулому тижні голова районної ради Денис Калінін, голова райдержадміністрації Сергій Джуган та його заступник Василь Зайцев і в.о. начальника управління агропромислового розвитку Володимир Самойленко об’їхали практично кожне господарство району з метою вивчення ситуації із жнивною кампанією, зустрілися з керівниками, трудовими колективами.

пружено трудилися цьогорік хлібороби ТОВ СТВК "Деметра-Вектор", в якому господарює Валерій Смірський. Господарство — як одна велика сім'я, адже об'єднує під своїм крилом два села — Шевченко та Першотравневе. Працюють тут 60 осіб і для сільчан "Деметра-Вектор" — це не просто місце роботи, а надія на краще життя та майбутнє їхніх населених пунктів.

Хвалить своїх трудівників і Валерій Вікторович:

— У нас працьовиті, віддані своїй справі, добрі люди. Вся робота — від посівної і до збирання врожаю — проходить жваво, старанно, а головне — дружно. Я ціную своїх трударів, тож по завершенні жнив організую для них відпочинок на морі. А потрудилися на славу, і показники кращі, ніж минулорік. Середня урожайність ранніх зернових культур — 23,5 ц/га: озимої пшениці — 25 ц/га, а от яровий ячмінь дав слабенько, всього 16 центнерів з гектара.

Та не тільки землеробством займається господарство. Вирощують у "Деметрі-Вектор" і свиней. Валерій Смірський продемонстрував керівникам району свиноферму та похвалився, що хоче збільшити живність до 1200 голів.

На свинофермі господарює Любов Анатоліївна Палій, яка разом з невеличким колективом дбає про свиней та маленьких поросят:

— У нас 650 голів свиней. На фермі працюють 8 чоловік, як старшого віку, так і молодь. Так, нещодавно поповнила нашу дружну родину ветфельдшер Марина Жилко. І хоча лише починає свій трудовий шлях, вже подає надії.

Завітали керівники району і до с. Скельки у ТОВ "Промінь", де про жнивну кампанію гостям розказав Євген Олександрович Шевченко:

— Ціна на зерно зовсім не радує, — почав господар. — Урожай, хоч і кращий, ніж у минулому році, але не зовсім те, на що розраховували, бо середня урожайність всього 23,5 ц/га. Пшениця дала по 24,9 ц/га, а озимий ячмінь більш-менш непогано — 32,5. Пшеничку сіяли кількох сортів: "Палпіч", "Москвич", "Станічна", "Шестопалівка". Остання показала себе найкраще, на парах ми отримали 37 ц/га. Старались чітко дотримуватись всіх агротехнологічних вимог, адже ви знаєте, що мій батько Олександр Миколайович — агроном-професіонал, з великим стажем роботи на землі, тож саме за ним і насінництво, і обробіток грунту. Результати останніх посушливих років показують, що треба брати насіння лише високої репродукції. Старалися, але інші чинники і, в першу чергу, погода стали цьому на заваді.

Віджнивували своїми комбайнами. У нас їх п'ять, і хоч старенькі, але попрацювали добре: скошували 110-120 гектарів за зміну. З пайовиками вже закінчуємо розраховуватися, а у нас їх 640.

"Істок" збирати урожай ранніх зернових закінчив 9 липня.

— Жнива тепер ранні, змістилися на місяць, — говорить керівник господарства Сергій Герасимчук. — Погода останнім часом дуже посушлива, та й дощі обійшли наші поля. Цьогорік вирішили проекспериментувати і посіяли новий жаростійкий елітний сорт пшениці одеської селекції "Борвій". Добре себе показали "Місія Одеська" та "Антонівка". Середня врожайність зернових — 29,4 ц/га, пшениці — 30, озимого та ярового ячменю — 32,6 та 24,3. Не сподівалися на врожай рапсу, який двічі обморожувався, опадало з рослин листя, але він відійшов і дав по 23,2 ц/га. Очікуємо непоганий врожай соняшнику, адже пройшли дощі, тож волога і добрива пішли на користь рослинам.

Проте, хоч "Істок" і в лідерах по урожайності в районі, та все ж головний агроном Михайло Ткачук результатом не задоволений:

— Ми планували зібрати не менше 45 ц/га. Але... І на це є об'єктивні причини: навесні при кущінні вдарив мороз, і ґрунт промерз на 5 см, що серйозно вплинуло на розвиток рослини, вона не розпустилася так як треба, викинула неоднорідний колос. І відсутність дощів. Вразив наші поля, особливо кукурудзи, град. Кукурудза, на щастя, потроху відійшла і цьогорік дасть по 2-3 качани. Вже у перших числах серпня почнемо косити соняшник ранніх сортів. Посіви підживлювали, вперше спробували обробку касом, експериментували з ним, намагалися знайти необхідне співвідношення, використовуючи від 100 до 240 літрів на гектар. Хочемо також запустити воду на поля, хоча б два «Фрегати» задіяти, а згодом збільшуватимемо площу поливу.

"Алькаїр" (керівник Альбіна Паньовіна, с. Підгірне). Тут вважають: якби дощі пройшли за кілька тижнів до жнив, то б середня урожайність збільшилась до 50 ц/га. А так отримали удвічі нижчу.

— Спочатку все йшло добре: восени мали хороші умови для посіву озимих, провели два підживлення, обробили касом. Зима теж була прихильною до аграріїв, і навесні милувалися гарними сходами. Та, на жаль, навіть на сильних полях, з яких ми сподівалися зібрати хороший врожай, зерно підгоріло. Відзначу, що по пшениці найкращу врожайність дав сорт "Місія Одеська", — окреслив ситуацію син керівника господарства Роман. — А ось соняшник дає кращу надію, — і Роман Володимирович із задоволенням продемонстрував добірні голівки олі-йної культури.

 Голова РДА Сергій ДЖУГАН підсумував поїздку по господарствах:

— Аналіз показує, що є як об'єктивні, так і суб'єктивні причини того, що не отримали врожайності, на яку сподівалися. Дехто експериментував, шукав оптимальні сорти для наших кліматичних умов, а хтось відмовився від експериментів і пішов традиційним шляхом, продовжив сіяти вже перевірені сорти ранніх зернових культур. На жаль, немає двох-трьох конкретних сортів, які були б основними хоча б для половини господарств. У цьому відношенні треба ще багато працювати і особливо використовувати надбаний досвід, який отримали за останні кілька років, зважати на погодні умови. Важливо співпрацювати і з науковими установами та інститутами, щоб кваліфіковані спеціалісти допомагали аграріям у виборі оптимальних сортів, пристосованих для нашої території.

На сьогодні наші сільгоспники використовують сорти Одеської та Краснодарської селекцій. Остання дає більший урожай при наявності у ґрунті вологи, та з цим у нас проблематично. Дощі цьогорік пройшли нерівномірно, десь раніше, десь пізніше, а чиїсь поля і зовсім обминули. А коли почалися жнива, то для росту зернових та наливу колоса вони не зіграли особливої ролі, а навпаки — негативно вплинули на якість культур.

Результат, який є сьогодні, звісно, незадовільний і на майбутнє є над чим працювати як аграріям, так і владі. У районі був зібраний той мінімум, на який розраховували, але до максимуму, на жаль, не дотягли. У п'ятницю, 19 липня, на базі ТОВ СТВК "Деметра-Вектор" відбудеться обласний семінар із залученням спеціалістів департаменту агропромислового розвитку ОДА, аграріїв нашої Таврійської академії та інших наукових інститутів сільськогосподарського напрямку. Такі семінари для району не в новинку, і наші землероби залюбки вчаться, діляться досвідом, радяться, бо мета спільна — отримати високі врожаї.

За матеріалами газети «Нова Таврія»

 

вівторок, 16 Липня 2013 16:09 | Переглядів: 1179

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]