Офіційний сайт Василівської районної ради

Пошук

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Електронні сервіси

Новини

Вітер з моря дув та нагнав біду…

Несприятлива екологічна ситуація, яка виникла останніми днями у Василівці через неприємний запах, що надходить з боку затоки Каховського водосховища, сколихнула громадськість. Найбільше від смороду потерпають жителі вул. Берегова і прилеглих провулків та вулиць. Саме їхні представники прийшли сьогодні у райдержадміністрацію з гаслами і плакатами «повернути людям чисте повітря!».

Так співпало, що саме у цей момент у кабінеті голови РДА Сергія Джугана проходило заплановане засідання спеціальної комісії з приводу даної ситуації. До речі, напередодні, у неділю, за дорученням голови облдержадміністрації, який взяв ситуацію у Василівському районі під особистий контроль, відбулося виїзне засідання комісії з представниками ОДА. Тож зараз на засідання запросили і збентежених василівчан, аби вони особисто дізналися, які дії вживає влада для ліквідації джерела неприємного запаху.

Слід зазначити, що на комісію окрім керівництва району та міста були також запрошені директор департаменту екології та природних ресурсів у Запорізькій області, заступник директора департаменту агропромислового розвитку у Запорізькій області, а також представники районної і обласної екологічної та санітарно-епідеміологічної служб, спеціалісти обласного управління водних ресурсів, придніпровського управління зрошувальних систем.

Голова РДА коротко повторив для присутніх основну версію про те, що запах спричинили синьо-зелені водорості, які скупчилися уздовж берегової смуги затоки (будь-які інші версії також перевіряються). Він наголосив, що версія про аварію каналізаційного колектора або ж несанкціонований скид рідких відходів із «свинокомплексу» чи інших підприємств — перевірена і не підтвердилася. За словами присутніх на комісії фахівців останні три тижні у нашому регіоні склалися сприятливі умови для цвітіння води та розвитку синьо-зелених водоростей, які і викликають процес гниття і сморід. А саме: сприятливий температурний режим, застій води та різка зміна вітру (три тижні дме північно-східний вітер, який зніс у затоку велику кількість стокових речовин, що зливаються багатьма підприємствами області у акваторію Дніпра та водосховища).

Протяжність смуги уздовж залізної дороги, де спостерігаються скупчення цих водоростей близько 1 км. Позбутися цієї смердючої маси не так просто. Якщо відкачати їх спецтехнікою, то виникає нова проблема: куди вивозити? Екологічна служба області стверджує, що тільки на полігон рідких побутових відходів, що у Акимівському районі. Але ж, де гарантія що не з’явиться новий смердючий пласт? Та й під’їзд техніки з берегу ускладнено заростями очерету. Серед запропонованих методів боротьби прозвучала версія про хімічну обробку. Але і вона може бути марною, адже, зазвичай, хімічні препарати, які мають розщеплювати якісь речовини, вносять у закриті водоймища. У водосховищі очікуваного ефекту не буде.

Спеціалісти стверджують, що ці водорості з’являються щорічно, але у таких масштабах, як цьогорік, їх раніше не було, тож ліквідовувати не доводилося. Більше того, такі ж синьо-зелені скупчення та неприємний запах вже зафіксовано і в районі Дніпрорудненського порту та уздовж берегової лінії с. Златопіль. А тому, щоб ситуація не вийшла з-під контролю, вирішили залучати вже на обласному рівні профільних фахівців-науковців з екології та водних ресурсів, які б запропонували своє бачення вирішення проблеми.

Щодо контролю за станом води, доповів начальник Василівського міжрайонного управління держсанепідемслужби у Запорізькій області Тарас Тищенко, який підкреслив, що на сьогодні встановлений лабораторний контроль за водою Каховського водосховища в т.ч. його акваторії у затоках біля м. Василівка. Відбір та дослідження проб здійснюються щотижнево і серед взятих проб патогенних організмів та холери не виявлено. Служба і надалі буде моніторити стан води, а також стан повітря на межі житлових забудов і у джерелі неприємного запаху. Результати досліджень будуть опубліковані.

Що стосується результатів аналізу води, взятого працівниками «водоканалу» безпосередньо з джерела неприємного запаху, то дослідження показали, що вміст аміаку значно перевищує допустиму норму (показник в нормі -0,88, а зараз -42,5). А це значить, що відбувається процес гниття.

Голова РДА запевнив, що будуть задіяні всі ресурси для того, аби необхідні дослідження проводилися оперативно і дали змогу знайти вихід із цієї складної екологічної ситуації.

 

понеділок, 05 Серпня 2013 16:34 | Переглядів: 793

закрыть

Розмір шрифту: [великий] [маленький]

Схема кольорів: [біла] [синя] [зелена] [чорна]

Зображення: [чорно білі] [кольорові]

[+ Застосувати]   [- Скинути налаштування]